Problemes de fatiga i equilibri? La piscina podria ajudar

Els estudis indiquen que l’exercici aquàtic és una pràctica que ajuda a reduir la fatiga i la manca d’equilibri en les persones amb esclerosi múltiple.

L’exercici és molt beneficiós per a les persones amb esclerosi múltiple, però també és un repte. Alguns símptomes poden limitar les capacitats per practicar segons quins esports i cada persona necessita adaptar la pràctica d’exercici a les seves necessitats, gustos i context.

Dos dels símptomes que més impacten en la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple són la fatiga i la manca d’equilibri. Per combatre aquests símptomes, un exercici especialment beneficiós i adaptat a l’EM és la teràpia aquàtica.

La teràpia aquàtica és un tipus d’exercici que es practica a la piscina de peu a l’aigua i majoritàriament submergit.

 

Beneficis de la teràpia aquàtica per a l’esclerosi múltiple

La teràpia d’exercicis aquàtica ajuda a alleujar la fatiga i a millorar l’equilibri de les persones amb esclerosi múltiple sense efectes secundaris notables. Aquesta és la conclusió d’una revisió que ha analitzat diferents estudis sobre els efectes de l’exercici aquàtic en relació amb aquests símptomes.

Aquest tipus de teràpia té diversos avantatges respecte a altres exercicis: estar submergit ajuda a no perdre l’equilibri, es força menys les extremitats i es redueix el dolor, l’aigua ajuda a no sobreescalfar-se…

La seguretat d’aquest tipus d’exercici davant d’altres alternatives, així com el grau de plaer entre els que el practiquen, en fa una opció molt recomanable. No només millora alguns dels símptomes més combatius de l’EM, sinó que és més probable que els participants mantinguin la rutina durant més temps.

 

Consells per fer exercicis aquàtics

Per poder treure el màxim partit de la teràpia aquàtica, és recomanable tenir en compte aquests punts:

  • Compte en entrar i sortir de la piscina: tant als vestidors com a les dutxes o a les escales d’entrada a la piscina, hi ha risc de caigudes per culpa del terra relliscós, un risc que és més gran per a les persones amb EM.
  • Vigilar la temperatura de l’aigua: cal preguntar sobre la temperatura de les piscines, ja que molts centres tendeixen a mantenir-la més aviat calenta en el context de les teràpies. Això és convenient per a algunes malalties (com l’artritis), però, en el cas de l’EM, és millor una temperatura més fresca.
  • Refrescar-se abans i després: si l’aigua de la piscina és massa càlida, és convenient donar-se una dutxa fresca abans i després de la sessió d’exercici. Això ajudarà a regular la temperatura corporal i evitar els efectes negatius de la calor en els símptomes de l’EM.
  • Ser amable amb un mateix: com en començar qualsevol rutina d’exercici, cal prendre-s’ho amb calma i fer avenços a poc a poc, segons ens vegem preparats i ens ho demani el cos, sense desanimar-nos per no veure avenços de seguida.

 

Referències

Aquatic Exercise Found to Ease Fatigue, Improve Balance in MS. Multiple Sclerosis News Today.  Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2022/08/25/aquatic-exercise-eases-fatigue-improves-balance-ms-analysis/

MS Fatigue and Balance Issues? Get in the Pool! Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/columns/trevis-gleason-life-with-multiple-sclerosis/ms-fatigue-and-balance-issues-get-in-the-pool/

A systematic review with meta-analysis on balance, fatigue, and motor function following aquatic therapy in patients with multiple sclerosis. Multiple Sclerosis and Related Disorders. Disponible a: https://www.msard-journal.com/article/S2211-0348(22)00614-9/fulltext

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!