Exercicis per millorar la funció muscular de les persones amb esclerosi múltiple

L’exercici ofereix grans avantatges per alleugerir alguns símptomes de l’esclerosi múltiple. Així, és important conèixer quines formes d’exercici són les millors per incrementar la mobilitat i la funció muscular.

Les persones amb esclerosi múltiple realitzen poc exercici físic, bé perquè se’ls ha desaconsellat anteriorment o bé perquè en desconeixen els beneficis. Actualment, però, se sap que han d’integrar aquestes activitats en la seva vida diària, encara que de vegades costi i no vingui de gust. En realitat, és una de les millors coses que poden fer per elles mateixes per a mantenir la funció muscular i controlar els símptomes. A més, millora la qualitat de vida i fins i tot pot frenar-ne l’evolució.

L’activitat física millora la mobilitat, la funció muscular, la fatiga, les alteracions esfinterianes, la memòria i la cognició; i si l’exercici és del tipus aeròbic millora l’estat d’ànim i la qualitat de la son. Cada persona és diferent i també ho és cada exercici. Per tal d’obtenir els millors resultats és important parlar prèviament amb el metge i saber quina rutina s’adapta millor en cada cas.

En termes generals, es recomana als adults amb una discapacitat lleu o moderada realitzar, almenys, 30 minuts d’exercici aeròbic d’intensitat moderada dos cops per setmana i fer exercicis d’entrenament de força per als grups musculars també dos cops per setmana.

Existeixen tres tipus d’exercicis que poden combinar-se per millorar el benestar general, l’estat físic i alguns símptomes de l’esclerosi múltiple: l’exercici aeròbic (també anomenat cardio), els estiraments i l’entrenament de resistència.

Exercici aeròbic

L’exercici aeròbic augmenta el ritme cardíac, d’aquí ve el nom ‘cardio’ amb què s’ha popularitzat. A més de millorar l’estat d’ànim i la qualitat del son, pot ajudar a preservar les cèl·lules nervioses. La Dra. Nancy L. Sicotte, directora del Programa d’Esclerosi Múltiple del Cedars-Sinai Medical Center de Los Ángeles, assegura que l’exercici aeròbic és el millor agent neuroprotector que tenim.

Existeixen opcions per a tots els gustos. A més dels exercicis habituals com caminar de pressa, córrer i nedar, també hi ha altres alternatives. Per a les persones amb problemes d’equilibri, la bicicleta de mà –un vehicle de tres rodes pedalat amb les mans en lloc d’amb els peus- permet fer esport sense posar en risc la seguretat. Una opció més heterodoxa, però no menys vàlida són els videojocs de simulació tipus Wii Fit, que han demostrat ser eficaços per a millorar l’equilibri.

La calor provocada per l’exercici físic pot exacerbar els símptomes de l’esclerosi múltiple. Per a mantenir-se hidratat i baixar la temperatura del cos, és recomanable beure aigua freqüentment i en petites quantitats. Si volem evitar la calor, la natació ens refrescarà i augmentarà el nostre ritme cardíac.

Les activitats aeròbiques s’haurien de practicar tres cops per setmana durant 20 minuts. Començar a poc a poc permet anar incrementant el ritme i fer sessions més llargues i de més intensitat. Aconseguir petites metes ajuda a augmentar la motivació.

 

Estiraments

Estirar és una bona manera de millorar la flexibilitat, l’equilibri, el rang de moviment i altres habilitats que poden veure’s afectades per l’esclerosi múltiple. En el ioga els estiraments es combinen amb la relaxació per a aconseguir el benestar físic-mental. Una altra opció és el tai-txí, una art marcial basada en moviments lents i suaus combinats amb la respiració que se segueixen uns als altres tot desenvolupant una freqüència fluida.

Entrenament de resistència

L’esclerosi múltiple pot provocar debilitat muscular i interferir en el dia a dia de les persones que hi conviuen. Algunes tasques rutinàries com dutxar-se, fer el llit o preparar l’esmorzar poden suposar vertaders reptes. L’entrenament de resistència amb pesos ajuda a millorar la mobilitat i l’equilibri tot enfortint els músculs. És important no sobrecarregar-los per evitar lesions. Si volem desplegar la nostra resistència i tonificar els nostres músculs hem de fer nombroses repeticions amb poc pes. Treballar amb un fisioterapeuta o amb un entrenador permet dissenyar una taula d’exercicis a mida i treure el màxim rendiment a cada entrenament.

La clau d’aquests tres exercicis és saber-los combinar. “Fes alguna cosa cada dia”, la Dra. Sicotte proposa, per exemple, entrenar amb pesos dos cops per setmana, practicar ioga un cop per setmana i nedar tres cops per setmana. Distribuir la intensitat en diverses sessions en lloc de concentrar-la en una única sessió portarà millores visibles. És crucial sentir els senyals del cos (fatiga, dolor, etc.) i no arribar a excedir-se per a aconseguir que la pràctica d’exercici aporti més benestar i una millora dels símptomes.

Accés al document original:

MS management guide http://www.everydayhealth.com Disponible a: http://www.everydayhealth.com/hs/ms-management-guide/exercise/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!