Consells a l’hora de practicar activitat física de forma regular

Molts estudis demostren que l’activitat física afavoreix les persones amb esclerosi múltiple, ja que les ajuda a mantenir-se en forma i millora la resistència a la fatiga i l’estat d’ànim.

Sentim a tot arreu que l’exercici és beneficiós per al cos i la ment. L’activitat física redueix el risc de malalties cardiovasculars, ajuda a controlar el pes, millora l’estat d’ànim… Però què significa això per a les persones amb esclerosi múltiple?

 

Per què l’exercici és tan important en l’esclerosi múltiple

Les persones amb esclerosi múltiple tenen fins i tot més incentius per fer exercici. Diversos estudis han mostrat beneficis de practicar activitat física regular directament relacionada amb l’EM, com:

  • Millor forma física.
  • Millora de la força.
  • Reducció de la fatiga.
  • Millora del control de la bufeta.
  • Reducció de la depressió.

Tot i que practicar activitat física cada dia pot semblar un repte, amb només una sessió diària de 20 minuts (o diverses de més curtes) ja és suficient per experimentar un benefici.

 

Com planificar l’exercici

A l’hora de crear un pla d’exercicis, el primer que s’ha de fer és parlar amb el metge o fisioterapeuta especialista en activitat física per descobrir quin tipus d’activitat física resultaria més adequada en cada persona.

A més, el professional especialista pot donar informació essencial sobre:

  • Com controlar les càrregues i tipus d’activitat física.
  • Saber com controlar i aplicar correctament la respiració en l’exercici a realitzar.
  • Com prendre’s el pols i controlar les pulsacions.
  • El tipus d’activitat física òptima en cada variant d’EM. Per exemple, en casos amb espasticitat, és millor l’activitat aquàtica i evitar aplicar càrregues intenses, ja que això empitjora la malaltia.
  • Com tenir cura dels canvis en la temperatura exterior, per exemple quan fa calor, perquè pot empitjorar els símptomes. Es recomana beure aigua de forma regular i utilitzar roba adequada durant l’exercici.
 

Quina activitat física és recomanable practicar?

Fixar-se objectius realistes és clau: el mateix cos farà saber fins on es pot arribar. És millor establir propòsits realitzables i així poder anar augmentant progressivament.

Cal recordar que una pràctica deficient de l’activitat física ens pot dur a patir un efecte indesitjat. En tot cas, abans de dur a terme cap activitat és important fer exercicis d’escalfament i estiraments en acabar.

Alguna proposta d’exercici recomanada podria ser:

En tot cas, es recomana que sempre es comuniqui a l’especialista en el camp de la salut vinculat a l’activitat física i l’esport, perquè pugui adaptar i prescriure millor amb relació a la individualitat de cada cas.

 

Referència

Exercise as Part of Everyday Life. National MS Society. Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Exercise-as-Part-of-Everyday-Life.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!