Ballar per fer exercici amb esclerosi múltiple

Fer exercici ballant pot ser una manera de fer una activitat física per a l’esclerosi múltiple que sigui divertida, que no cansi massa i que sigui assequible i fàcil de fer a casa.

Diàriament, els professionals que treballen amb persones amb esclerosi múltiple es troben amb la qüestió de quina activitat física podrien recomanar. Molt sovint es proposen activitats físiques generals, com sortir a caminar, o bé activitats per fer a casa pautades des del servei de fisioteràpia, que ajuden a la millora de la condició física tan en general com de forma específica.

Sovint, les persones amb esclerosi múltiple tenen uns alts nivells de fatiga i dificultats de mobilitat que condicionen la pràctica d’exercici físic. Per això, una tendència en rehabilitació i activitat física podria ser el trobar una pràctica que sigui interessant per la persona i que presenti trets de lleure, que no cansin gaire i que es puguin realitzar a casa.

Els nivells de fatiga i les dificultats de mobilitat en l’esclerosi múltiple poden condicionar quin tipus d’exercici es pot fer.

Fer exercici tot ballant

Seguint aquesta idea, el fet de ballar podria ser una teràpia interessant per a l’esclerosi múltiple. Hi ha estudis que demostren que és una teràpia recomanable i eficaç en persones amb EM.

Es recomanen pautes de dues sessions setmanals d’uns 45 minuts de duració (cal tenir en compte el nivell de fatiga i adaptar-ho en cada cas) en la que es poden practicar diferents modalitats de ball. Els estudis que s’han fet al respecte demostren una acceptació molt positiva per part dels participants, a la vegada que tenia un efecte positiu en la millora de l’equilibri i de mobilitat en general.

Els principals avantatges del fet de ballar serien els següents:

 • És un tipus d’activitat física, molt sovint, d’intensitat moderada que millora la condició física cardiorespiratòria.
 • Pot ser una activitat “dual task” és a dir, és un tipus d’exercici que estimula el cos i la ment alhora. “Mens sana in corpore sano”
 • És una activitat que potencia les relacions socials, podem fer participar a la parella, amics…

Per finalitzar, podríem dir que el ball pot ser considerat una bona opció per a les persones amb esclerosi múltiple que volen fer una activitat física que aporti una millora tant física com psicològica si es practica de forma habitual.

 

Autora: Marta Lordán. Fisioterapeuta.

 

Referències bibliogràfiques

Ayán, C.(2011). Ejercicio Físico y Esclerosis Múltiple. Ed Wanceulen: Sevilla.

Patterson,K. K., Wong, J. S., Prout, E. C., & Brooks, D. (2018). Dance for the rehabilitation of balance and gait in adults with neurological conditions other than Parkinson’s disease: A systematic review. Heliyon, 4(3), e00584. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2018.e00584

Young, H. J., Mehta,T. S., Herman, C., Wang, F., & Rimmer, J.H. (2019). The Effects of M2M and Adapted Yoga on Physical and Psychosocial Outcomes in People with Multiple Sclerosis. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 100(3), 391-400. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2018.06.032

Ng,A,Bunyan, S., Suh,J., Huenink, P., Gregory, T., Gambon, S., & Miller, D. (2020). Ballroom dance for persons with multiple sclerosis: a pilot feasibility study. Disability and rehabilitation, 42(8), 1115-1121. https://doi.org/10.1080/09638288.2018.1516817

 

2 comentaris

 1. JUDITH ha dit:

  BOn dia
  Sabeu d’algun lloc on facin dansa per gent amb esclerosi múltiple a BArcelona??
  Moltes gràcies

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Judith,

   et contactem per correu privat per donar-te informació.

   Salutacions,

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!