Exercici i EM: arguments per vèncer la inactivitat

Fer exercici és important per a les persones amb esclerosi múltiple, perquè quan el sedentarisme i l’actitud apàtica s’imposen, realitzar qualsevol activitat quotidiana pot resultar una tasca molt més feixuga; l’exercici no només és important per mantenir la forma física sinó que també pot ajudar a afrontar el dia a dia amb més empenta.

El més important per començar el dia amb energia és estar motivat i organitzar-se mínimament. Començar amb un bon esmorzar, fer una petita passejada… Els petits canvis de comportament són essencials per dur una vida més saludable, i mantenir aquests canvis farà que acabin convertint-se en una rutina diària sense que ens n’adonem.

Fer exercici és molt més que exercitar el cos: és mantenir-se actiu, oxigenar-se, veure la vida d’una altra manera. El principal fre d’algunes persones amb EM és que la fatiga o certes limitacions físiques puguin reduir les ganes de fer exercici. Cadascú té les seves limitacions però hi ha milers de possibilitats per comportar-se de forma més saludable: només cal marcar-se uns objectius assequibles i estar motivat.

Justificar la manca d’activitat amb excuses o tòpics –o anar ajornant el moment de començar– és molt fàcil, però cal saber que els beneficis que proporciona l’activitat física a curt i llarg termini són una gran recompensa a aquest petit esforç diari.

A continuació, es parla d’alguns dels principals arguments que s’acostumen a donar per no fer exercici. Com es veurà, tots es poden rebatre.

1. Per què començar una activitat sabent que no s’acabarà?

Cal començar a poc a poc, pensar en objectius a curt termini i plantejar activitats que siguin assequibles. Una manera d’automotivar-se és compartir els plans amb els altres, com per exemple, escrivint-los en un bloc o parlant-ne a les xarxes socials. Fer exercici és com fer un puzle: s’ha de fer peça a peça.

2. No tenir energia

Precisament fer exercici pot ajudar a tenir més energia! És veritat que hi ha moments del dia en què les persones amb EM poden sentir-se més fatigades, per això es recomana escollir aquells moments en què es tenen més forces. I sobretot, és molt important fer exercici en ambients frescos. Les persones que vulguin fer esport en espais tancats han de saber que la temperatura òptima es troba entre els 19 i 21 graus centígrads.

3. No tenir temps

Si es té interès sempre és possible trobar el temps. Per exemple, per què no aprofitar la pausa dels anuncis del nostre programa preferit per fer estiraments? Mai és mal moment per fer una mica d’exercici. Durant la feina tampoc és mala idea prendre’s una pausa de deu minuts i sortir a fer una petita passejada. Tenir una agenda on marcar els possibles moments en què exercitar-se pot ser molt útil.

4. No tenir l’equipament adequat

Per fer exercici només calen unes bambes, uns pantalons d’esport i una samarreta. I si es vol nedar, n’hi ha prou amb un banyador i una tovallola.

5. S’ha de perdre pes abans de començar a fer exercici

No seria millor començar a fer exercici per perdre pes? Fer exercici elimina greix i potencia els músculs. I com més massa muscular es tingui, més calories es cremen, ja que a banda de ser més densos i ocupar menys espai, els músculs són aproximadament tres cops més metabòlics que el greix.

6. No m’agrada fer exercici

Quan es parla de practicar esport o fer exercici, sovint es pensa en la típica sala de màquines d’un gimnàs. I això no és ben bé així. Ballar, nedar, fer tasques de jardineria o jugar amb els nens també és fer exercici. Simplement cal buscar una activitat que es faci a gust i, si es pot, fer-la acompanyat de la parella o dels amics.

7. L’edat

Mai s’és massa gran per fer exercici i tothom té la capacitat de fer algun tipus d’activitat física que aporti beneficis al cos. Cal entendre l’exercici com una activitat més del dia a dia. Només així es podrà assolir la continuïtat que cal. I si fa molt temps que es viu de manera sedentària, es recomana començar a poc a poc: quant més temps es deixi passar, més difícil serà arrencar de nou.

8. No saber per on començar

Fer exercici no és tan difícil com sembla. Hi ha moltes activitats adequades a cadascú segons la seva condició física. Si realment no se sap per on començar, seria interessant demanar informació en un gimnàs o contractar un entrenador personal. Tots els centres esportius disposen d’una unitat de medicina de l’esport on poden aconsellar sobre les activitats més adequades a la capacitat física de cadascú. També hi ha l’opció de preguntar a un fisioterapeuta si coneix algun programa local que pugui donar l’impuls que falta per començar a exercitar el cos.

Practicar esport o fer exercici no s’ha d’entendre com un càstig ni com un suplici, sinó com l’oportunitat de viure d’una manera més saludable i de mantenir-se actiu. Cal tenir en compte que passar de no fer res a fer una petita activitat ja representa un gran canvi, i passar de fer cinc minuts d’exercici a fer-ne deu significa duplicar l’activitat.

Tothom pot fer algun tipus d’exercici. Només cal plantejar-s’ho i ser consistent. Molts cops la preparació mental és molt més important que realitzar una simple rutina. A partir d’aquí, fer o no fer exercici ja és només una decisió de cadascú.

Accés al document original:

No More Excuses: How to Banish Those Self-Defeating Throughts about Exercising http://www.msfocus.org Disponible a: http://www.msfocus.org/article-details.aspx?articleID=410

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd