Dispositius per millorar la mobilitat amb esclerosi múltiple

De vegades, els símptomes de l’esclerosi múltiple poden reduir la mobilitat de les persones. Et presentem una sèrie de complements (i tècniques) que poden ser una ajuda per caminar, conduir, treballar o en les tasques del dia a dia.

Cada cop les ciutats estan més adaptades a les persones amb mobilitat reduïda: millor accés al transport públic, elevadors, voreres amb rampa… En qualsevol cas, les persones amb esclerosi múltiple en aquesta situació tenen a la seva disposició diversos dispositius que els permetran adaptar-se millor al seu dia a dia.

A continuació presentem una sèrie de complements (i tècniques) que poden ser útils per a caminar, conduir i per realitzar millor la feina diària. En qualsevol cas, sempre és recomanable consultar abans amb un professional sanitari perquè ens aconselli sobre quin producte s’adaptarà millor a les nostres necessitats.

Les persones amb esclerosi múltiple amb mobilitat reduïda tenen a la seva disposició diversos dispositius que els permetran adaptar-se millor al seu dia a dia.

Desplaçar-se per casa o pel carrer

Els problemes a l’hora de caminar són força comuns entre les persones amb esclerosis múltiple. Els principals elements que poden ser útils per a desplaçar-se són:

1. Ortesi de peu o turmell (AFO): Aparell o bena compressiva que es col·loca al voltant del turmell i del peu, i que facilita l’acció de caminar. És útil per alleugerir la debilitat o paràlisi dels músculs del peu en cas de tenir el símptoma de “peu caigut”.

2. Estimulació Elèctrica Funcional (FES): Tècnica que se serveix de corrents elèctrics suaus per estimular els nervis que activen els músculs debilitats o paralitzats. Pot ser un bon tractament per persones amb EM que tinguin dificultats per caminar o amb el símptoma de “peu caigut”.

3. Elements per mantenir l’estabilitat: bastons, crosses i caminadors: Existeixen diferents models de cadascun d’ells i es recomana que l’equip rehabilitador valori en cada cas quina és l’ajuda tècnica que es necessita.

  • Bastons i crosses: Hi ha una àmplia gamma de bastons i crosses que poden ser útils per alliberar pes de les cames, ajudar a mantenir l’equilibri i evitar possibles caigudes. Hi ha models clàssics i models moderns, així com models plegables que permeten ser inserits en una motxilla o una bossa de mà. D’altra banda, al mercat també es poden trobar uns tacs especials que es poden afegir al peu del bastó o de les crosses i que donen molta més estabilitat ja que augmenten el punt de recolzament.
  • Caminadors: Tenen una base força ampla i, per tant, un punt de recolzament més estable que els bastons o les crosses. Hi ha dos tipus de caminadors: els d’interior i els d’exterior. Els caminadors d’interior, aconsellats per fer servir en domicilis, tenen dues rodes al davant i dos punt de recolzament al darrere. També poden tenir un seient o una cistella per transportar objectes.
    N’hi ha de molts tipus diferents segons el seu pes, alçada o amplada; si una persona té molta inestabilitat es recomana un caminador més pesat i amb una base més ampla, mentre que si la persona té poca força però molta estabilitat, es precisarà un model més lleuger. D’altra banda, els caminadors d’exterior tenen una base de quatre rodes i també tenen frens. El mecanisme del fre varia segons cada model; alguns frenen només que la persona recolzi el seu pes a les empunyadures i d’altres que tenen un fre manual a les pròpies empunyadures.

Alguns elements per mantenir l’estabilitat són els bastons, les crosses o els caminadors. Es recomana que l’equip rehabilitador valori en cada cas quina és l’ajuda tècnica que es necessita.

4. Cadires de rodes manuals autopropulsables i no autopropulsables: Aparell dissenyat per desplaçar-se en posició asseguda. Es recomana fer ús de les cadires de rodes manuals autopropulsables, que tenen la roda posterior de 600mm de diàmetre i permeten que l’usuari sigui més autònom.

Aquest tipus de cadires poden incloure sistemes de tracció electrònica per facilitar la propulsió, i que tant poden ser emprats per l’usuari com per l’assistent. D’altra banda, també existeixen les cadires de rodes manuals no autopropulsables, no recomanades en cas d’EM perquè la roda posterior és petita i no dona prou autonomia.

5. Cadires de rodes amb motor i propulsió elèctrica: Dispositius dissenyats per a persones que tenen les extremitats superiors amb poca capacitat per autoimpulsar una cadira de rodes clàssica. Inclouen unes rodes especials i un motor que funciona amb una bateria que està bastida en la pròpia estructura de la cadira.

Hi ha models plegables i models desmuntables, i en cas que es vulgui introduir en un vehicle existeixen unes grues per a portaequipatges que faciliten el seu transport. Són recomanables per moure’s fora del domicili ja que el seu motor proporciona una gran autonomia per fer desplaçaments llargs; tot i això, si la persona amb EM té dificultats per moure les extremitats superiors, també pot ser útil per fer-ne ús a casa. El metge de referència és l’encarregat d’aconsellar aquest tipus de cadires; això sí, per fer-les servir cal tenir bona vista i bones capacitats cognitives per tal d’evitar accidents.

A l’hora de conduir (o d’utilitzar un vehicle)

Les persones amb mobilitat reduïda o que presenten alguna discapacitat han de tenir un certificat mèdic oficial expedit en un centre oficial autoritzat, on s’indiquen les condicions restrictives i les adaptacions que caldrà fer al vehicle. Caldrà adreçar-se a la “Jefatura Provincial de Tráfico” per fer constar les condicions restrictives en el permís de conduir.

Un cop es tingui el vehicle adaptat, l’usuari també haurà de passar la inspecció tècnica de vehicles quan se li indiqui. Així mateix, les persones amb EM que vulguin examinar-se del carnet de conduir i tinguin condicions restrictives, ho hauran de fer amb un vehicle adaptat a les seves necessitats.

Finalment, les persones amb EM tenen a la seva disposició diversos elements que els poden ajudar en la conducció. Alguns d’ells són:

  • Dispositius per fer anar el gas o el fre manualment.
  • Mànec giratori per maniobrar el volant.
  • Retrovisors exteriors més grans i retrovisor interior més ample.
  • Seients especials per entrar i sortir del cotxe amb més facilitat.
  • Compartiment per guardar la cadira de rodes o altres dispositius d’assistència.
  • Automòbils equipats amb rampa, elevador o grua per guardar la cadira de rodes al portaequipatge.

A la feina

Els productes de suport de noves tecnologies poden ser un bon complement perquè les persones amb esclerosi múltiple desenvolupin la seva carrera professional amb les mateixes condicions que la resta d’empleats.

Aquells que estiguin interessats en aquest tipus de productes poden adreçar-se a la Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació (UTAC), del Departament de Benestar Social i Família, que és un servei dirigit a persones amb discapacitat motriu que requereixen formes augmentatives i alternatives de comunicació i d’accés a l’ordinador, joc adaptat i mobilitat assistida. Alguns dels dispositius que es poden trobar al mercat avui en dia són:

  • Teclats adaptats per facilitar el tecleig.
  • Lectors de pantalla que, gràcies a un software específic, identifiquen allò que es visualitza i ho tradueixen en format de veu.
  • Ampliadors de pantalla, que incrementen la mida del contingut que es visualitza a la pantalla de l’ordinador.
  • Software de reconeixement de veu, que permet escriure text, donar instruccions i navegar per internet sense necessitat d’haver de digitar.

L’esclerosi múltiple pot fer-nos creure que les tasques quotidianes són tot un repte. Però si tenim constància dels diversos dispositius de què podem valdre’ns, podrem dur a terme un dia a dia molt més senzill. Abans d’adquirir qualsevol d’aquests productes, però, és recomanable consultar amb un metge especialista o amb un terapeuta ocupacional perquè ens assessori.

D’altra banda, també és interessant comprovar si aquests productes disposen d’algun tipus de subvenció pública. El treballador social podrà informar-nos sobre aquests productes de suport; d’altra banda, el metge de referència podrà indicar si existeix alguna ajuda pública per adquirir crosses, caminadors, cadires de rodes manuals i cadires de motor elèctric que ens hagi recomanat.

Referència:

Tools to help mobility. Above MS (2020). Disponible a: https://www.abovems.com/en_us/home/resources/ms-products-services/tools-help-mobility.html

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!