Símptomes de depressió clínica en persones amb esclerosi múltiple

Manca d’interès, problemes de concentració, fatiga… Alguns símptomes de la depressió poden confondre’s amb símptomes propis de l’esclerosi múltiple, cosa que en dificulta el diagnòstic.

La depressió és més comuna en les persones amb esclerosi múltiple que entre la població general i es considera un dels possibles símptomes de la malaltia. Les causes de la seva aparició són molt diverses i les seves repercussions són tan importants com les de qualsevol altre símptoma físic.

Tot i que viure un període de dol després del diagnòstic és completament normal i esperable, si aquesta alteració de l’estat d’ànim s’allarga en el temps ens podríem trobar davant d’un cas de depressió clínica. Conèixer els seus símptomes i com es manifesta en persones amb EM ens pot ajudar a detectar-la i a demanar ajuda a temps per combatre-la.

 

En què consisteix la depressió clínica

La depressió es defineix com la presència persistent (durant un mínim de dues setmanes) d’una sèrie de símptomes lligats a sentiments de tristesa, apatia o desesperança. Un diagnòstic de depressió només el pot donar un professional sanitari, per la qual cosa és vital acudir al metge quan detectem aquests símptomes de manera contínua.

Un dels molts mites sobre la depressió és que les persones sempre semblen deprimides a ulls dels altres. Això no ha de ser així necessàriament, ja que de vegades la depressió pot aparèixer com a fatiga, apatia, manca de concentració… I molts altres símptomes que poden ser invisibles. També poden confondre’s o barrejar-se amb altres símptomes de l’esclerosi múltiple. Un no pot saber, a primera vista, si una persona té depressió o no.

La depressió no implica sentir tristesa tota l’estona, sinó que es pot manifestar com a apatia, irritabilitat o inseguretat.

 

Quins són els símptomes de depressió amb esclerosi múltiple?

Els símptomes que es tenen en compte per a un diagnòstic de depressió clínica, segons el Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals DSM-5, inclouen els següents:

  • Sentiments de tristesa, buit o desesperança
  • Irritabilitat i rampells d’ira injustificats
  • Manca de plaer o interès per la majoria d’activitats
  • Problemes de concentració
  • Plor descontrolat
  • Dificultat per prendre decisions
  • Manca d’agilitat mental
  • Necessitat de dormir constantment
  • Dificultats per adormir-se o mantenir el son
  • Dolor sense causa aparent
  • Problemes digestius
  • Manca de libido
  • Mal de cap
  • Canvis en la gana que provoquen pèrdua o guany de pes

En el cas de les persones amb esclerosi múltiple, hi ha la dificultat afegida que la mateixa malaltia pot causar problemes cognitius com la manca de concentració o la dificultat per prendre decisions i, per això, la depressió pot quedar emmascarada. També passa amb la fatiga, un dels símptomes més comuns de l’EM, però que també pot ser un símptoma de depressió.

 

La relació entre la depressió i l’esclerosi múltiple

La depressió és un dels símptomes més habituals de l’esclerosi múltiple: gairebé la meitat de les persones amb EM tenen símptomes depressius en algun moment de la seva vida. Això podria ser degut a múltiples factors.

La mateixa malaltia podria estar directament lligada a la depressió clínica, ja que la seva incidència és més gran que en la població general. De fet, la seva presència a l’EM és similar a la d’altres malalties neuroinflamatòries, cosa que podria indicar que la inflamació és un factor que cal tenir en compte.

Hi ha altres raons que podrien contribuir a la seva freqüència en l’EM, com:

  • L’experiència de viure amb la malaltia: la inseguretat, l’augment de l’estrès, l’aïllament social, la sensació de pèrdua… Només són algunes de les vivències de les persones amb EM que poden ser desencadenants d’una depressió. A més, símptomes com la falta de son, la fatiga o el dolor crònic hi contribueixen.
  • Les lesions que causa l’EM: de vegades, les lesions que provoca la mateixa activitat de l’EM poden afectar àrees del cervell relacionades amb l’estat d’ànim, cosa que facilita l’aparició de la depressió.
  • Els efectes secundaris de la medicació: alguns dels tractaments modificadors de la malaltia o fàrmacs utilitzats per pal·liar altres símptomes (com l’espasticitat) poden contribuir a la depressió, així que és important que el metge ens n’informi.

Reconèixer els senyals d’una possible depressió és fonamental per demanar ajuda i obtenir ajuda professional. El tractament inclou diferents estratègies que poden incloure psicoteràpia, medicació o modificacions de l’estil de vida.

 

Referències

Depression and Multiple Sclerosis. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Depression

5 Myths About Multiple Sclerosis and Depression.  Johns Hopkins Medicine. Disponible a: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/multiple-sclerosis-ms/5-myths-about-multiple-sclerosis-and-depression

MS and Depression: How MS Causes Depression & Treatment Options. WebMD. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-depression

Depression and MS. MS Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/a-z/depression#come-back

Depresión clínica: ¿Qué significa? Mayo Clinic. Disponible a: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/depression/expert-answers/clinical-depression/faq-20057770

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!