8 consells per combatre la confusió mental

El brain fog o boira mental és un símptoma de l’esclerosi múltiple que pot provocar problemes de concentració o confusió. Si alguna vegada n’has tingut, aquestes 8 recomanacions t’ajudaran.

La confusió mental (també coneguda com a boira mental) és un símptoma habitual però també invisible de l’esclerosi múltiple. Els problemes cognitius es donen per culpa tant de les lesions provocades de l’EM a conseqüència d’altres símptomes com ara la fatiga o la depressió i poden afectar de manera significativa la vida diària.

 

Boira mental i esclerosi múltiple: què es pot fer

Problemes de memòria, manca de concentració, dificultats per organitzar idees o expressar-se… La confusió o boira mental presenta diversos reptes a les persones amb esclerosi múltiple. Tanmateix, els professionals sanitaris ens poden recomanar diverses estratègies, tant a curt com a llarg termini, per minimitzar-ne l’impacte en el dia a dia i evitar alguns dels seus efectes més frustrants.

Els canvis d’hàbits i estil de vida juguen un paper molt important per fer front als símptomes cognitius. Us oferim alguns consells que podeu aplicar per combatre aquest símptoma en aquesta infografia.

 

[Transcripció]

8 consells per combatre la confusió mental

 1. Mou-te
  L’exercici és una de les claus per millorar la confusió mental, a més de tenir molts altres beneficis per la salut com millorar la qualitat del son o l’estat d’ànim.
 2. Estimula la teva ment
  Reptar el cervell és fonamental per a l’agilitat mental. Pintar, llegir, dibuixar, fer manualitats, cuinar… Fins i tot aprendre un nou idioma o habilitat. Tu tries!
 3. Segueix una rutina
  Crea una rutina per estructurar el teu dia i identifica les teves hores més productives per poder fer les tasques més difícils i complexes.
 4. Canvia la teva dieta
  Els greixos saludables i els aliments rics en omega-3, com ara el salmó, l’oli d’oliva verge extra, l’alvocat o les nous, són molt importants per a la cognició.
 5. Descansa bé
  Dormir bé pot millorar molt la teva salut cognitiva. La confusió mental pot empitjorar amb el cansament i l’estrès, així que descansa tant com puguis.
 6. Apunta!
  Fes una llista de tasques pendents i dates importants. Utilitza un calendari o el mòbil i busca associar idees (“prendre la medicació i vestir-se”) per recordar-les millor.
 7. Organitza’t
  Reorganitza la teva llar i el lloc de treball perquè tot allò que necessites regularment sigui fàcilment accessible i demana ajuda si ho necessites.
 8. Gaudeix
  Riure, cantar, gaudir d’activitats que siguin gratificants… o senzillament respirar profundament ajuda a relaxar-se, recuperar energia i millorar la claredat mental.

 

Referències

Cog Fog: How to Deal with This Frequent MS Symptom. Healthline. Disponible a:  https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/cog-fog-science-and-tips#causes

Symptoms of MS: cognitive fog. MS Plus. Disponible a: https://www.mymsteam.com/resources/brain-fog-and-ms

2 comentaris

 1. Ester CANO MULA ha dit:

  a nivell de confusió,pot no entendre lo que jo la seva esposa li dic i entendre una altre cosa??
  us poso un exemple: li dic anem aquesta nit a la discoteca amb les amigas? i si no vols anar alla vaig amb tu a un altre lloc i sino tens ganes o no et be de gust marxaré jo,no pasa res però tú ets la meva primera opció anar amb tú es la meva prioritat ,però si no et ve de gust no passa res anem a un altre lloc,i sino doncs marxo jo… i ell dir-m he ja has quedat amb elles vesten.. (emprenyat) i jo dir no vull anar amb tú ,i ell ja cabrejat que no vol que ja he quedat amb elles i que marxi.
  podeu ajudar-me a entendre que pot ser una confusió d ell pel fet de tenir esclerosis múltiple?

  1. Fundacio Esclerosi Multiple ha dit:

   Bon dia Ester,

   Tant la malaltia, com els símptomes i altres circumstàncies que l’envolten, poden tenir un impacte en la relació i comunicació de la parella. Per tal de poder conèixer la situació amb més detall i facilitar un assessorament individualitzat, recomanem contactar directament amb la Fundació per parlar amb algun dels nostres professionals.

   Salutacions,

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!