8 malalties que es poden confondre amb l’esclerosi múltiple

Diagnosticar l’esclerosi múltiple no sempre és fàcil, ja que alguns dels símptomes són molt similars als d’altres malalties.

L’esclerosi múltiple no és fàcil de diagnosticar. Un estudi fet al Cemcat va trobar que fins a un 7,2% de les persones derivades a aquest centre venien diagnosticades erròniament d’EM.

Tot i els avenços en eines de diagnòstic com les ressonàncies magnètiques i l’aplicació dels criteris diagnòstics, moltes vegades el diagnòstic d’esclerosi múltiple requereix descartar altres malalties. Per aquest motiu és necessari que els símptomes i les proves com les ressonàncies siguin interpretades per un professional amb experiència en EM. Et presentem algunes d’aquestes malalties que es poden confondre sovint amb l’EM.

 

  • Malaltia de Lyme

La malaltia de Lyme és una infecció bacteriana infreqüent en el nostre entorn, que es transmet a causa d’una picada de paparra. Aquesta malaltia comparteix força símptomes amb l’esclerosi múltiple, però a diferència de l’EM pot causar febre, mal de cap i alteracions cutànies.

Més endavant, en alguns casos pot causar símptomes neurològics com entumiment o formigueig. Per sort, la ressonància magnètica és molt útil per diferenciar-les, ja que és molt estrany que la malaltia de Lyme presenti lesions cerebrals, i si les presenta es poden distingir de les de l’EM.

 

  • Neuropaties

Les neuropaties poden tenir un diagnòstic erroni d’esclerosi múltiple. Aquestes malalties danyen el sistema nerviós perifèric: els nervis que connecten el cervell i la medul·la espinal a la resta del cos.

Hi ha diferents tipus de neuropaties (sensorial, motora i autònoma) i cadascuna pot presentar símptomes que s’allunyen dels comuns en l’EM. Aquestes malalties no presentaran alteracions a la ressonància magnètica i l’exploració neurològica serà completament diferent.

 

  • Trastorn d’espectre neuromielitis òptica

És una malaltia inflamatòria que ataca la mielina, com fa l’esclerosi múltiple, i comparteixen símptomes com la pèrdua de visió, l’entumiment o la incontinència. Tot i que alguns tractaments són adequats per ambdues malalties, alguns tractaments per a l’EM poden empitjorar aquest trastorn, així que és important que el diagnòstic sigui correcte.

 

  • Lupus

El lupus és una malaltia autoimmune que pot causar dolor, inflor a les extremitats o fatiga. Les erupcions a la pell són un símptoma característic d’aquesta malaltia, però només apareix en la meitat de persones amb lupus.

La quantitat de símptomes que presenta que poden fer pensar en altres malalties fa que se la conegui com “la gran imitadora”. Això no obstant, el lupus pot presentar alteracions en l’analítica o afectar altres òrgans i teixits diferents del sistema nerviós.

 

  • Fibromiàlgia

L’esclerosi múltiple i la fibromiàlgia tenen alguns símptomes en comú, com el dolor muscular, l’entumiment, el formigueig, els problemes de memòria i la fatiga crònica. També són, totes dues, malalties més comunes en dones que en homes. Malgrat això, la fibromiàlgia no crea lesions cerebrals que es puguin detectar a les ressonàncies magnètiques.

 

  • Trastorns funcionals

Aquests són una sèrie de trastorns mentals que es caracteritzen per la presència de símptomes neurològics sense cap causa mèdica aparent. En aquestes malalties, en alguns casos, l’estrès se somatitza fins al punt de presentar símptomes com pèrdua de visió o paràlisi. A diferència de l’EM, les proves com la ressonància magnètica tindran resultats normals.

 

  • Vasculitis

Hi ha diferents tipus de vasculitis, una inflamació dels vasos sanguinis, que es poden identificar erròniament com EM. Els símptomes van des de mal de cap, dolor muscular, debilitat o problemes de sensibilitat fins als problemes cognitius.

Els problemes de debilitat o de falta de sensibilitat poden aparèixer de forma brusca. En aquest cas, per confirmar un diagnòstic d’EM sol ser suficient una ressonància magnètica, però per confirmar la vasculitis serà necessari realitzar una biòpsia.

 

  • Miastènia greu

Aquesta malaltia autoimmune crònica pot causar moltes dificultats similars a l’EM, com dificultat per caminar, visió doble, problemes de parla o problemes per empassar. La miastènia greu provoca debilitat muscular que pot progressar amb el temps i existeixen una sèrie de proves diagnòstiques que poden confirmar-la o descartar-la.

La principal diferència de la miastènia respecte a l’esclerosi múltiple és que els símptomes empitjoren al llarg del dia, mentre que milloren o estan absents al matí. Normalment, no provocarà trastorns de sensibilitat, com sí que pot fer l’EM. La ressonància magnètica serà normal en aquests casos.

 

Referències

16 Conditions Commonly Mistaken for Multiple Sclerosis. Everyday Health. https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/symptoms/conditions-commonly-mistaken-multiple-sclerosis/

Esclerosis múltiple. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269

Midaglia L, Sastre-Garriga J, Pappolla A, Quibus L, Carvajal R, Vidal-Jordana A, Arrambide G, Río J, Comabella M, Nos C, Castilló J, Galan I, Rodríguez-Acevedo B, Auger C, Tintoré M, Montalban X, Rovira À. The frequency and characteristics of MS misdiagnosis in patients referred to the multiple sclerosis centre of Catalonia. Mult Scler. 2021 May;27(6):913-921. doi: 10.1177/1352458520988148. Epub 2021 Feb 10. PMID: 33565909.

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (col·legiat nº50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!