Existeix un vincle entre l’esclerosi múltiple i la depressió?

La depressió clínica és una malaltia comuna que afecta a una de cada cinc persones al llarg de la seva vida i causa símptomes mentals i físics. Normalment, aquests símptomes no desapareixen en un dia o dos, sinó que es mantenen per setmanes o mesos.

El diagnòstic d’una malaltia crònica com l’esclerosi múltiple requereix temps per assumir-lo i per afrontar els canvis que produirà en el dia a dia de les persones. La diferència principal entre el diagnòstic i la depressió és que aquesta es considera a dia d’avui un símptoma de l’EM que pot ser tractat amb medicaments o assessorament.

Què causa la depressió?

Gairebé la meitat de les persones amb EM tindrà símptomes depressius en algun moment de la seva vida. Tot i això, se sap molt poc sobre les causes de la depressió clínica. Algunes famílies semblen ser més susceptibles a la depressió que d’altres, però la genètica és només un aspecte. Els factors psicològics (la pèrdua d’una persona propera, problemes econòmics, estrès) i ambientals semblen tenir un paper en el desenvolupament de la depressió.
Com puc saber si estic deprimit?
La depressió clínica és un conjunt de símptomes que poden ser únics per a cada persona. Algunes persones poden estar tristes i cansades, d’altres poden estar simplement nervioses i fins i tot molt eufòriques. El procés de reconeixement de la depressió pot ser doblement difícil en una persona amb EM, ja que els símptomes de l’esclerosi múltiple i els depressius són molt similars. Les qüestions següents poden aportar una mica més de llum per saber si s’està deprimit.
Durant les últimes setmanes…
  1. T’has sentit malament?
  2. Has perdut l’interès en les coses que normalment t’agradaven fer?
  3. Dorms molt o presentes insomni?
  4. Tens pensaments derrotistes o negatius contínuament?
  5. T’avorreixes amb molta facilitat?

Si la resposta a aquestes preguntes és positiva, és important parlar de les teves emocions amb algun especialista.

Suïcidi

La depressió no és una malaltia benigna, donat que genera dolor i patiment i pot fer que la persona que la pateix pensi en suïcidar-se.
Alguna vegada has pensat…
  • La meva vida no val per a res. No hi ha res a què agafar-me.
  • La meva família estaria millor sense mi.
  • Les coses serien molt més fàcils si em morís.
  • He pensat en una manera ràpida i indolora per acabar amb tot.

Si alguna vegada has reflexionat d’aquesta manera, no s’ha de dubtar a demanar ajuda. Tenir aquest tipus de pensaments és part de la depressió. Així com altres símptomes depressius, aquests es reduiran una vegada es rebi el tractament idoni.

Què puc fer si estic deprimit?

Hi ha moltes teràpies disponibles que poden ajudar a alleugerir la depressió. El primer i més important pas és demanar ajuda i tenir clar que si els símptomes depressius no es tracten, poden empitjorar o persistir durant setmanes o mesos.
La majoria de medicaments, antidepressius inclosos, poden provocar efectes secundaris, entre els quals nàusees, diarrees, mal de caps, fatiga o boca seca.

Però encara que s’estigui insatisfet amb la medicació, NO es pot deixar de prendre-la. Cal parlar abans amb el metge o el psiquiatra de referència.

Deixar d’un dia per l’altre els medicaments pot empitjorar la simptomatologia depressiva, i fins i tot podrien aparèixer uns altres símptomes que abans no es presentaven, com per exemple ansietat, angoixa, impulsivitat, canvis bruscos d’humor, etc. Els antidepressius no s’han de barrejar amb alcohol o substàncies addictives (cocaïna, marihuana, amfetamines) i és important saber que aquestes poden contribuir de manera negativa a la depressió.

Teràpies

La depressió també es pot tractar amb psicoteràpia, com és el cas de la teràpia cognitiva del comportament (CBT per les sigles en anglès). Aquesta tècnica intenta identificar els pensaments i comportaments negatius que provoquen patiment, i s’ofereixen tècniques senzilles per reorientar-los. Això pot ser útil per pujar l’autoestima i eliminar els pensaments negatius. Per altra banda, l’esclerosi múltiple pot ser un repte per famílies i parelles. Per això, la teràpia familiar o de parella pot ajudar a entendre la malaltia, entendre les necessitats personals de cada membre de la família i fomentar un bon afrontament i ajust de la EM en la vida diària. També és recomanable consultar llibres escrits per persones amb la malaltia.

Accés al document original:

MS and depression. Disponible a: https://someonelikeme.ca/toolbox/emotional/ms-and-depression/

Revisat per: Sara Navarro Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (colegiada nº 23.565)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!