5 consells per portar millor l’hivern amb esclerosi múltiple

El fred pot produir l’aparició de símptomes a les persones amb esclerosi múltiple. T’expliquem alguns consells que et poden anar bé.

Els canvis de temperatura poden afectar a les persones amb esclerosi múltiple (EM). Tot i que, sovint, la calor és el factor que produeix major exacerbació dels símptomes, el fred també pot provocar espasmes o tibantor muscular, generalment, de manera temporal.

Seguir aquests consells pot ajudar a les persones amb EM a portar millor les conseqüències de l’hivern:

  • Moure’s

De vegades, a les persones amb EM, els costa moure’s amb l’agilitat que els agradaria. Però sempre que es pugui cal tenir una activitat física moderada, com caminar o fer estiraments, ja que així es crema energia i es genera calor.

  • Vestir-se en capes

D’una banda, vestir-se en capes ens permet mantenir la temperatura corporal a l’exterior i, d’altra banda, ens evita passar calor en interiors, especialment si la calefacció està a una temperatura elevada. Quan fa molt de fred, és bona idea fer servir gorres i mitjons gruixuts perquè la calor no s’escapi pel cap o els peus.

  • Mantenir peus i mans calentes

Els experts creuen que l’EM pot fer que els vasos sanguinis de les mans i els peus reaccionin exageradament al fred.

A més, algunes persones amb EM poden patir el fenomen de Raynaud, una afecció en la qual les temperatures fredes causen espasmes vasculars que bloquegen el flux sanguini dels dits de mans i peus, les orelles i el nas, provocant adormiment, dolor o sensació de punxades.

Per protegir-nos, podem fer servir mitjons gruixuts, guants, i també escalfadors de mans o mantes elèctriques. Recordem que en aquest cas no hem de col·locar mai la manta directament sobre la pell per evitar cremades.

  • Escalfar també l’interior del cos

Un brou, cremes o infusions … Ingerir aliments i líquids calents ajuda a mantenir la calor. L’ús de tasses o gots tèrmics és pràctic per mantenir la calor més temps i possibiliten el seu ús a l’exterior.

  • Prendre el sol

La calor del sol a l’hivern sempre resulta agradable. El sol, no només ens aporta calor, també fa que el nostre cos generi vitamina D, una vitamina que segons els investigadors s’associa a menor quantitat de brots a les persones amb EM. Prendre el sol també ens ajuda a millorar el nostre estat d’ànim, per la qual cosa sempre és benvingut!

Font:

MS in the Fall and Winter: 5 Ways to Stay Well. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-fall-winter

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!