La sensibilitat als canvis de temperatura i l’esclerosi múltiple

Les persones amb esclerosi múltiple tendeixen a ser sensibles als canvis de temperatura, ja que els seus símptomes poden empitjorar amb una calor o un fred excessius.

En les persones amb esclerosi múltiple (EM), un augment de la temperatura pot provocar que les connexions nervioses que han patit un procés de desmielinització tinguin dificultats per conduir els impulsos nerviosos, fet que es pot manifestar com un empitjorament dels símptomes o un enterboliment de la vista.

En qualsevol cas, es recomana que totes les persones amb EM evitin les temperatures extremes, tant pel que fa als excessos de calor com als excessos de fred.

Viure en un clima massa càlid o humit pot ser perjudicial per a les persones amb esclerosi múltiple.

Realitzar activitats que provoquin un sobreescalfament del cos, com prendre el sol, acalorar-se mentre es fa exercici o, fins i tot, tenir febre, també pot tenir conseqüències. De fet, durant molts anys, el mètode per descobrir si una persona tenia EM era fer-li el test de la “dutxa calenta” i comprovar si li provocava algun desordre neurològic.

Val a dir que normalment l’augment de la temperatura corporal només provoca efectes temporals (empitjorament dels símptomes o vista borrosa, fenomen també conegut com a signe de Uhthoff), i cal destacar que aquest procés no danya els nervis i que, un cop recuperada la temperatura habitual, els símptomes desapareixen.

Com evitar els efectes de la calor i el fred excessius

Existeixen diferents estratègies per combatre els efectes provocats per la calor:

  • Encendre l’aire acondicionat durant els períodes de calor o humitat extrema.
  • Utilitzar peces de roba que protegeixin de la calor quan es fa esport a l’aire lliure, com per exemple samarretes interiors o mocadors de coll.
  • Vestir roba lleugera, ampla i que permeti que el cos “respiri”.
  • Beure refrescos durant un període de calor també pot ser un bon alleujament temporal.
  • Utilitzar un ventilador si es practica exercici en un lloc interior.
  • Si es vol practicar la natació, fer-ho en piscines d’aigua freda (de menys de 30 graus).

Però no només la calor pot ser problemàtica; el fred també pot tenir efectes sobre les persones amb EM, especialment en les que pateixen espasticitat. Per això, el més recomanable és que les persones amb EM evitin els extrems de fred i de calor. I si es té la intenció de fer un canvi de residència per anar a viure en un clima suposadament més benèvol, és important que, prèviament, la persona amb EM hi faci una petita estada per veure si aquest nou clima li és beneficiós.

Accés al document original:

Heat Temperature Sensitivity http://www.nationalmssociety.org Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Health-Wellness/Heat-Temperature-Sensitivity

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd