Què passa amb l’esclerosi múltiple si fa massa fred?

Els símptomes de l’esclerosi múltiple poden veure’s afectats pels canvis de temperatura. Igual que a l’estiu la calor pot exacerbar-los, el fred pot influir en alguns símptomes concrets.

Les persones amb esclerosi múltiple són sensibles als canvis de temperatura, especialment a les temperatures elevades. Tot i així, encara que en el cas del fred passa menys freqüentment que amb la calor, les baixes temperatures també poden afectar a les persones amb EM, especialment a l’hivern i en climes més freds.

La calor excessiva pot empitjorar certs símptomes de l’esclerosi múltiple, però massa fred pot agreujar-ne uns altres.

 

Símptomes de l’esclerosi múltiple que empitjoren amb el fred

L’esclerosi múltiple és una malaltia molt variable i és possible que qualsevol símptoma pugui empitjorar amb el fred: depèn de cada cas. No obstant, els símptomes més habituals que poden agreujar-se són:

  • Dolor i alteracions sensorials: el fred pot afectar els músculs i l’activitat dels nervis, i a vegades això es manifesta amb un increment del dolor que pot provocar l’EM. L’efecte també es pot donar en un increment de l’entumiment, el formigueig o altres alteracions de la sensibilitat.
  • Espasmes o tibantor muscular: el fred pot empitjorar els problemes de mobilitat relacionats amb l’espasticitat i els espasmes. Aquest efecte sol ser temporal i desapareix amb la normalització de la temperatura. La causa d’aquest efecte encara es desconeix.
  • Fatiga i depressió: durant l’hivern, les persones amb esclerosi múltiple poden veure incrementats aquests dos símptomes, tot i que aquest fet podria estar més relacionat amb la falta de llum solar i activitat que no amb el fred en si.

També val a dir que no sempre hem de relacionar la sensibilitat al fred amb l’esclerosi múltiple. Altres malalties, com els problemes de tiroides, poden tenir el fred com a desencadenant i, si tenim dubtes, sempre és convenient consultar amb els professionals sanitaris.

 

Mantenir la calor i reduir els efectes del fred en l’esclerosi múltiple

A continuació, es presenten algunes tàctiques per evitar que el fred empitjori els símptomes de l’esclerosi múltiple:

  • Abrigar-se. Sembla una obvietat, però és important fer servir la roba adequada quan fa fred. La roba cenyida pot ser dolorosa i arribar a provocar espasmes. Si es té aquest problema, cal descartar les peces de roba tèrmiques molt cenyides. Una bona solució és portar diverses capes de roba ampla.
  • Els capells, les bufandes i els guants són de gran utilitat per a conservar la calor.
  • Utilitzar coixinets de calor i escalfadors de mans.
  • Els àpats i begudes calents ajuden a mantenir el cos calent. Portar un envàs tèrmic de begudes permet evitar desplaçaments innecessaris al microones o al bullidor.
  • No passar-se amb la calefacció a casa. Durant els dies més freds pot ser temptador pujar la calefacció, però si es provoca un excés de calor al domicili pot ser contraproduent, ja que provocarem un empitjorament dels símptomes per la calor.
  • Prendre el sol. En els dies assolellats, és convenient mirar d’exposar-se a la llum solar, tant per escalfar-se una mica com per millorar els nivells de vitamina D, una deficiència que pot empitjorar el desenvolupament de l’EM.

Com passa amb la percepció de la calor, l’EM pot provocar canvis en la percepció del fred a la pell, així que no és aconsellable aplicar-hi bosses d’aigua calenta directament a sobre. Igualment, davant de qualsevol empitjorament dels símptomes, es recomana consultar-lo amb l’especialista.

 

Referències

Hot and cold. The effects of temperature on MS. MS Society UK. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/sites/default/files/2022-07/Hot%20and%20cold%20%28Temperature%29%20May%202016b%20%28FR%29.pdf

Chilled out: cold sensitivity and MS. MS Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/news/chilled-out-cold-sensitivity-and-ms

Cold Weather and MS Symptoms: Effects and How to Cope. Verywell Health. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/cold-and-ms-symptoms-2440834

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!