Què passa amb l’EM si fa massa fred?

Els símptomes de l’EM poden veure’s afectats pels canvis de temperatura. Igual que a l’estiu la calor pot exacerbar-los, el fred pot influir en alguns d’aquests. De cara a la tardor i a l’hivern, és important prevenir-los.

Encara que en el cas del fred passa menys freqüentment que amb la calor, les baixes temperatures afecten a les persones que pateixen esclerosi múltiple.

Les persones amb EM solen experimentar un empitjorament dels símptomes sensorials i dels problemes de mobilitat.

El fred també pot provocar espasmes o tibantor muscular. Aquesta exacerbació és temporal i desapareix amb el descens de la temperatura. La causa d’aquest efecte encara es desconeix.

Mantenir la calor
A continuació, es presenten algunes tàctiques per evitar que el fred empitjori els símptomes de l’EM.
  • Abrigar-se. Sembla una obvietat però és important fer servir la roba adequada quan fa fred. La roba cenyida pot ser dolorosa i arribar a provocar espasmes. Els que tinguin aquest problema han de descartar les peces de roba tèrmiques molt cenyides. Una bona solució és portar diverses capes de roba folgada.
  • Els capells, les bufandes i els guants són de gran utilitat per a conservar la calor.  
  • Utilitzar coixinets de calor i escalfadors de mans. 
  • Els àpats i begudes calents ajuden a mantenir el cos calent. Portar un envàs tèrmic de begudes permet evitar desplaçaments innecessaris al microones o al bullidor.
Com passa amb la percepció de la calor, l’EM pot provocar canvis en la percepció del fred a la pell. Així, es recorda que no és aconsellable aplicar bosses d’aigua calenta directament sobre la pell de la persona amb EM. Igualment, davant de qualsevol empitjorament dels símptomes, es recomana consultar-lo amb l’especialista.
Accés al document original:

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

Cistella
  • No hi ha productes a la cistella.