A la recerca de nous biomarcadors i teràpies per a l’esclerosi múltiple progressiva

Entitats com la International Progressive MS Alliance treballen per impulsar la recerca sobre l’esclerosi múltiple progressiva, una forma menys freqüent de l’EM.

Entre un 10-15% de persones amb EM tenen esclerosi múltiple progressiva i, a diferència de l’EM recurrent-remitent, més comú, no presenta brots definits, sinó un empitjorament lent i constant dels símptomes. Avui dia, és necessari trobar nous tractaments i formes de predir el curs de la malaltia, ja que les opcions per a les persones amb la malaltia són més limitades.

 

Àmbits clau de la recerca en esclerosi múltiple progressiva

La recerca en l’esclerosi múltiple progressiva ha experimentat grans avenços en els darrers anys. Trobar noves teràpies és essencial per garantir el benestar de les persones que presenten aquesta forma poc freqüent de l’EM i una entitat que va néixer amb aquesta missió és la International Progressive MS Alliance.

L’organització, formada per federacions d’EM de diferents països, fundacions, científics i professionals de la salut i empreses de la indústria farmacèutica, impulsa la recerca col·laborativa sobre l’EM progressiva amb l’objectiu d’aconseguir finançament per a aquestes investigacions. Aquesta aliança treballa en tres àmbits principals:

  • Entendre, prevenir i invertir la progressió: l’aliança ha establert una sèrie d’iniciatives de recerca globals que agrupen a múltiples organitzacions i grups de treball amb un propòsit comú: trobar la causa de la progressió. Aquestes xarxes internacionals són d’una escala inèdita i busquen impulsar el talent i obtenir resultats que millorin radicalment la vida de les persones amb aquest tipus d’EM.
  • Accelerar i millorar els assajos clínics: els assajos clínics poden durar fins a cinc anys i tenen un cost de milions d’euros. No obstant això, les persones amb EM progressiva no poden esperar tant per veure els resultats d’un tractament. L’aliança treballa per millorar la qualitat dels assajos clínics de diferents maneres, amb eines com la intel·ligència artificial (machine learning) o recomanacions per dissenyar assajos més eficients.
  • Millorar el benestar de les persones: els tractaments actuals són insuficients per tractar molts dels pitjors símptomes de l’EM progressiva i per millorar la qualitat de vida. L’aliança, mitjançant un grup d’experts de la indústria, de la investigació i de persones amb EM, va publicar l’any 2021 les principals mancances dels estudis sobre aquests símptomes i els principals buits de coneixement que les futures investigacions haurien de cobrir.

 

Avenços en la recerca sobre nous biomarcadors

Els biomarcadors són eines per mesurar una determinada substància al cos i que ens serveixen per detectar una malaltia, predir la seva evolució, etc. Un biomarcador que podria indicar l’eficàcia dels tractaments per a l’EM progressiva podria ser el neurofilament de cadena lleugera (NfL), una molècula present a la sang.

L’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ha atorgat una Carta de Suport a la International Progressive MS Alliance per donar suport a la recerca sobre aquest biomarcador. Es tracta d’un avenç important, ja que aquesta és la primera vegada que l’FDA ha donat aquesta acreditació a un biomarcador específic de l’EM.

El suport de l’FDA ajudarà a incrementar el nombre d’assajos clínics sobre l’EM progressiva i la seva velocitat. D’aquesta manera, es trasllada a la indústria el valor que la recerca sobre aquest biomarcador pot tenir. Poder detectar l’eficàcia de tractaments experimentals amb una senzilla anàlisi de sang seria un avenç clau per poder oferir noves teràpies a les persones amb EM progressiva.

Poder detectar l’eficàcia de tractaments experimentals amb un senzill anàlisi de sang seria un avenç clau per poder oferir noves teràpies a les persones amb EM progressiva.

Un altre dels grups de treball de l’entitat treballa per desenvolupar un nou biomarcador que combinarà la intel·ligència artificial amb les ressonàncies magnètiques per poder avaluar l’eficàcia d’un nou tractament. Aquesta és una de les majors barreres en el desenvolupament de nous fàrmacs per a l’EM progressiva.

D’aquesta manera, es podria entendre millor com la progressió de la malaltia afecta el cervell. L’eina podria ser utilitzada també per avaluar si un tractament determinat està funcionant i ajudar, en definitiva, a poder oferir una atenció sanitària més personalitzada i adaptada a cada individu.

 

Noves vies d’investigació sobre l’esclerosi múltiple progressiva

La recerca actual sobre l’esclerosi múltiple progressiva se centra en tres àrees clau d’investigació:

  • Prevenir el dany immune.

Els tractaments actuals modifiquen el comportament de les cèl·lules immunes per evitar que ataquin la mielina i són principalment efectius per a les formes remitents. Alguns estudis mostren que també podrien retardar la progressió en fases inicials de l’EM progressiva. Un exemple és el medicament siponimod, aprovat a Espanya el 2021, que és el primer tractament oral per a persones amb EM secundària progressiva activa.

Aquests tractaments, tanmateix, no són tan eficaços en fases més avançades de la malaltia. En l’actualitat, alguns assajos clínics avaluen si aquest tipus de medicament es podria fer servir per ajudar a mantenir la funcionalitat de braços i mans en persones amb EM avançada.

  • Promoure la reparació de la mielina.

Un objectiu clau de la recerca sobre l’EM progressiva és trobar maneres de restaurar el procés natural de reparació de mielina del cervell. És per tan necessari entendre millor com funciona aquest procés, per què falla en l’EM progressiva i poder identificar objectius per crear tractaments.

  • Protegir els nervis de patir danys.

A més dels danys en la mielina, l’EM progressiva també és causada pels danys als mateixos nervis. Així, una àrea clau de la recerca és el descobriment de processos que puguin ajudar a protegir els nervis. Trobar tractaments que puguin evitar aquests danys podria ser clau no només per frenar la progressió de l’EM, sinó, fins i tot, en alguns casos, revertir la discapacitat en algunes persones.

 

Impuls de nous estudis

Impulsar nous estudis sobre l’EM progressiva és un dels fins principals de l’aliança i, el 2021, l’entitat va concedir fins a 19 beques per a nous projectes que ajudin a entendre els mecanismes que causen la progressió de la malaltia.

Els projectes van ser analitzats per experts en EM, incloent-hi persones amb la malaltia. Es va premiar la innovació i la col·laboració, ja que l’objectiu és explorar nous territoris per poder entendre la progressió.

Aquests projectes són molt diversos i se centren en àrees de coneixement molt variades. Per exemple, s’investigarà sobre el dany axonal en l’EM progressiva, sobre vies moleculars que promouen la neuroprotecció i reparació de la mielina, predictors de la inflamació crònica en l’EM o l’epigenètica de la progressió de l’EM. Uns resultats positius representarien un gran impuls a l’hora de desenvolupar nous tractaments per l’esclerosi múltiple progressiva.

 

Referències

FDA Backs Further Development of Blood Biomarker, Neurofilament Light, for Clinical Trials in Progressive MS. Progressive MS Alliance. https://www.progressivemsalliance.org/2021/06/24/fda-backs-further-development-of-blood-biomarker-neurofilament-light-for-clinical-trials-in-progressive-ms/

International Progressive MS Alliance Funds 19 Research Challenge Awards Focused on New Insights into Progression. Progressive MS Alliance. https://www.progressivemsalliance.org/2021/05/25/international-progressive-ms-alliance-funds-19-research-challenge-awards-focused-on-new-insights-into-progression/

Alliance Receives Award from Sanofi to Speed Development of a New Biomarker for Progressive MS. Progressive MS Alliance. https://www.progressivemsalliance.org/2021/05/07/alliance-receives-award-from-sanofi-to-speed-development-of-a-new-biomarker-for-progressive-ms/

What we’re doing about progressive MS. MS Society UK.
https://www.mssociety.org.uk/research/explore-our-research/emerging-research-and-treatments/what-we-are-doing-about-progressive-ms

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (col·legiat nº50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!