Consells per viatjar amb mobilitat reduïda si tens esclerosi múltiple

Planificar bé l’estada, informar-se sobre l’accessibilitat del destí o vigilar què incloure a l’equipatge son algunes mesures que poden ajudar a les persones amb problemes de mobilitat reduïda a gaudir dels viatges.

Les vacances són un període molt esperat i l’esclerosi múltiple no ha de suposar un impediment per viatjar i gaudir d’un merescut descans. No obstant això, hi ha certes limitacions que algunes persones amb EM han de tenir en compte per poder fer una planificació adequada, com és el cas dels problemes de mobilitat.

L’esclerosi múltiple és molt variable i cada persona haurà de planificar les seves vacances en funció de les seves circumstàncies particulars. Si tens mobilitat limitada, a continuació trobaràs alguns consells per evitar sorpreses indesitjades i gaudir del viatge.

Què cal tenir en compte si es té mobilitat reduïda?

Viatjar amb avió o tren

Si hem de recórrer una llarga distància, és probable que hàgim d’optar per agafar un avió o un tren. Pel que fa a aquest últim, no totes les estacions són accessibles, però en moltes ocasions existeixen places reservades per a persones amb mobilitat reduïda i serveis d’atenció especialitzats: és convenient posar-se en contacte amb la companyia per informar-se.

En el cas de l’avió, és important mirar de comprar els bitllets directament a l’aerolínia per poder posar-nos en contacte amb ella si calgués. Si necessitem assistència per embarcar, hem d’indicar-ho en fer la reserva i de nou en fer el check-in. Si estem asseguts al fons de l’avió, podem preguntar si seria possible ser reassignats a un seient més cap al front.

Els problemes de mobilitat reduïda no han d’impedir-nos viatjar i gaudir de les vacances, però planificar l’estada és un pas previ fonamental.

 

Triar l’allotjament adient

Un hotel o un allotjament pot estar indicat com a accessible, però aquest qualificatiu pot englobar moltes coses. Tot i que podem fer la reserva en línia, sempre és recomanable trucar directament a l’allotjament per informar-nos de les nostres necessitats i com poden ser ateses.

També es poden tenir en compte alternatives per fer més fàcil la nostra estada, com el servei d’habitacions. Tot i que pot ser una despesa elevada, si la fatiga del dia és especialment intensa pot marcar la diferència.

 

Visitar el destí amb comoditat

Fer turisme pot ser una experiència molt agraïda, però de vegades pot complicar-se per a les persones amb esclerosi múltiple. Una de les millors garanties per planificar una visita o una excursió és parlar amb la gent de la zona: el personal de l’hotel o l’oficina de turisme ens podran resoldre dubtes sobre accessibilitat, estat dels camins, duració de les visites…

Investigar el destí prèviament a internet, buscant informació i llegint ressenyes d’altres visitant, pot ajudar amb la planificació del viatge. Si el destí ho permet, es pot valorar la possibilitat de llogar un escúter elèctric, especialment si s’ha de caminar molt. La comoditat és el més important!

 

Fer les maletes: què emportar-se i què no

És fàcil que en fer l’equipatge, agafem més coses de les que realment necessitem. Fins i tot agafant taxis o comptant amb el servei dels hotels, probablement haurem de moure les maletes nosaltres mateixos, així que és recomanable procurar que no pesi massa i assegurar-nos de què tenen rodes.

Una opció a considerar, segons el cas, pot ser assegurar el dispositiu de mobilitat reduïda que fem servir, especialment si es tracta d’un objecte de valor. Als viatges en avió, pot donar-se el cas que l’equipatge no es tracti amb tota la cura necessària i pateixi danys o desperfectes. També és recomanable etiquetar-lo sempre amb el nom i el telèfon personal.

 

Referències

My Travel Tips for Those with MS Mobility Problems. Multiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2019/06/14/travel-and-special-needs/

14 Tips for travelling solo as a mobility aid user. Able Amsterdam. Disponible a: https://www.ableamsterdam.com/blog/14-tips-for-travelling-solo-as-a-mobility-aid-user

How to Travel With Multiple Sclerosis. WebMD. Disponible a: https://blogs.webmd.com/multiple-sclerosis/20211221/how-to-travel-with-multiple-sclerosis

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!