L’estiu amb esclerosi múltiple: recomanacions per viatjar

L’esclerosi múltiple pot suposar un impediment per viatjar; alguns símptomes i la possibilitat de patir un brot poden comportar grans obstacles a l’hora de realitzar un viatge. Per això, en aquests casos, s’han de prendre una sèrie de mesures i precaucions per gestionar la malaltia.

Alguns símptomes de l’esclerosi múltiple pot suposar diversos impediments a l’hora de viatjar, aspectes que cal valorar i, finalment, prendre les mesures necessàries per poder organitzar i gaudir del viatge en qüestió. Hi ha aspectes que les persones amb EM han de tenir en compte a l’hora de decidir si és segur viatjar, com:

  • Les ajudes tècniques
  • Les vacunes
  • El tractament immunomodulador
  • Les infecciones d’orina
  • La possibilitat de patir un brot

A més, alguns símptomes ja habituals en els viatges, com la fatiga, l’estrès i la calor, poden empitjorar encara més si es conviu amb EM.

Un dels aspectes que més preocupa a les persones amb EM a l’hora de viatjar és la medicació. La majoria de persones amb EM ha de seguir un tractament farmacològic per tractar els símptomes i la progressió de la malaltia, i aquest no es pot interrompre en cap cas. Els dubtes vers com transportar la medicació, sobretot en els aeroports, són freqüents pel fet que molts d’aquests fàrmacs són injectables i, per tant, s’han de portar agulles.

En aquests casos, per poder passar el control de seguretat dels aeroports, és indispensable disposar d’una nota o carta del metge justificant que s’està prenent medicació injectable. De la mateixa manera, els viatges organitzats i els creuers també poden requerir aquesta justificació per viatjar amb agulles.

La medicació per a l’EM també pot implicar un problema per viatjar en relació a la seva conservació. La majoria d’aquests fàrmacs injectables s’han de guardar a temperatures fredes. Per tant, s’ha de trobar la manera de conservar-los en bon estat durant tot el viatge. És recomanable empaquetar la medicació injectable en bosses de mà aïllants i entre paquets de gel refrigerant per mantenir-la a temperatures baixes. Si no es disposa d’aquests paquets o s’han descongelat, es pot recórrer al gel, que sempre es pot trobar en avions, trens i hotels.

D’altra banda, un dels imprevistos més freqüents que pot ocórrer durant un viatge és patir una exacerbació de la malaltia, és a dir, un empitjorament dels símptomes (o l’aparició de nous símptomes) durant un període d’almenys 24 hores.

S’ha de tenir en compte que alguns símptomes ja habituals a l’hora de viatjar com l’estrès, la fatiga i la calor poden causar un brot temporal que, en general, hauria de desaparèixer al dia següent. Si els símptomes persisteixen, és recomanable sol·licitar l’avaluació d’un especialista.

En el cas de tenir diarrea, alguns medicaments antidiarreics poden ser de gran ajuda. Si la diarrea persisteix o va acompanyada de febre i dolor abdominal més d’un dia, és recomanable una avaluació mèdica. El problema més important derivat de la diarrea és la deshidratació; per tant, s’ha de procurar hidratar-se sovint i, si és necessari, portar begudes ‘esportives’ riques en electròlits.

Per a més informació sobre com viatjar amb esclerosi múltiple, consulta: Consells pràctics per viatjar.

Enllaç al document original:

A Doctor’s Travel Tips. National Multiple Sclerosis Society, 2014 [accés: 14 de juliol de 2014]. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Work-and-Home/Travel/A-Doctor-s-Travel-Tips

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!