L’estiu amb esclerosi múltiple: recomanacions per viatjar

L’esclerosi múltiple pot suposar un impediment per viatjar. Per això, en aquests casos, s’han de prendre una sèrie de mesures i precaucions per gestionar la malaltia.

Alguns símptomes de l’esclerosi múltiple poden suposar alguns impediments a l’hora de viatjar, aspectes que cal valorar i, finalment, prendre les mesures necessàries per poder organitzar i gaudir del viatge en qüestió. Hi ha aspectes que les persones amb EM han de tenir en compte a l’hora de decidir si és segur viatjar, com:

 • Les ajudes tècniques
 • Les vacunes
 • El tractament immunomodulador
 • Les infeccions d’orina
 • La possibilitat de patir un brot

A més, alguns símptomes ja habituals en els viatges, com la fatiga, l’estrès i la calor, poden empitjorar encara més si es conviu amb l’EM.

 

Quines precaucions s’han de prendre amb la medicació durant els viatges?

Un dels aspectes que pot generar més preocupació entre les persones amb esclerosi múltiple a l’hora de viatjar és la medicació. La majoria de persones amb EM han de seguir algun tipus de tractament per gestionar els símptomes i la malaltia, i interrompre’l pot perjudicar la seva salut. 

Dins d’aquests dubtes, la qüestió de com s’ha de transportar la medicació és freqüent, ja que en molts casos els medicaments són injectables. Algunes recomanacions generals que podem seguir són les següents:

 • Si hem de viatjar en avió, és necessari portar un justificant per escrit d’un professional sanitari per poder transportar els medicaments en agulla.
 • En alguns casos, els viatges organitzats i els creuers també poden demanar aquesta justificació, així que és molt recomanable portar-la.
 • La majoria d’aquests medicaments injectables s’han de guardar a temperatures fredes. Es recomana empaquetar aquests fàrmacs en bosses de mà aïllants i entre paquets de gel refrigerant.
 • Si no disposem d’aquests paquets o s’han descongelat, podem fer servir gel o demanar-ne al tren, avió, hotel, etc., on ens trobem.
 • Convé portar dosis extra per si tenim un accident, perdem alguna dosi o el nostre vol de tornada té un retard o es cancel·la.
 • Hem de portar els medicaments amb nosaltres en tot moment durant el trajecte. Si la nostra maleta es perd, no ens hauríem de preocupar, a més, de no tenir la medicació.

Per poder passar el control de seguretat dels aeroports, és indispensable presentar una nota o carta del metge justificant que s’està prenent medicació injectable.

 

Gestionar un brot d’esclerosi múltiple durant un viatge

D’altra banda, un dels imprevistos més freqüents que pot ocórrer durant un viatge és tenir una exacerbació de la malaltia, és a dir, un empitjorament dels símptomes (o l’aparició de nous símptomes) durant un període d’almenys 24 hores.

S’ha de tenir en compte que alguns símptomes ja habituals a l’hora de viatjar com l’estrès, la fatiga i la calor poden causar un brot temporal que, en general, hauria de desaparèixer l’endemà. Si els símptomes persisteixen, cal tenir en compte:

 • Tenim símptomes relacionats amb la bufeta (anar al lavabo amb més freqüència, tenir molèsties…)?
 • Tenim febre?
 • Tenim símptomes de grip o refredat?

Pot donar-se el cas que el motiu de l’exacerbació sigui una infecció o una calor excessiva. En tot cas, si els símptomes no desapareixen en uns dies, és recomanable sol·licitar l’avaluació d’un especialista. És convenient fer una planificació sobre com gestionar una exacerbació amb el nostre professional sanitari. 

En el cas de tenir diarrea, alguns medicaments antidiarreics poden ser de gran ajuda.  El problema més important derivat de la diarrea és la deshidratació; per tant, s’ha de procurar hidratar-se sovint i, si és necessari, portar begudes ‘esportives’ riques en electròlits.

Si la diarrea persisteix o va acompanyada de febre i dolor abdominal més d’un dia, és recomanable una avaluació mèdica.

Per a més informació sobre com viatjar amb esclerosi múltiple, consulta: Consells pràctics per viatjar.

 

Referències

A Doctor’s Travel Tips. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Work-and-Home/Travel/A-Doctor-s-Travel-Tips

TRAVELING WITH MS: The Ultimate Guide. ActiveMSers. Disponible a: https://www.activemsers.org/traveling-with-ms-guide 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!