8 preguntes per avaluar les notícies sobre EM online

Gràcies a Internet, les últimes notícies i novetats sobre esclerosi múltiple (EM) s’estenen com la pólvora. Encara que moltes fonts són de gran utilitat, cal recordar que qualsevol persona pot publicar a la xarxa, per la qual cosa és important ser prudent en el moment de consultar informació online.

El National Institute of Health suggereix realitzar les següents preguntes per comprovar la fiabilitat de la font visitada. És important no oblidar, tanmateix, que existeixen fonts contrastades, com l’Observatori de l’Esclerosi Múltiple, i també que la informació ha de comentar-se i consultar-se sempre amb el metge. La majoria de professionals estan al corrent de les últimes investigacions en la seva especialitat, així que qualsevol notícia sobre EM pot discutir-se amb ell/ella.

1) Són notícies o només publicitat ?

Cal sospitar que un web de notícies és fals si:

  • Promociona un producte.
  • Únicament cita a persones que elogien el producte.
  • Presenta resultats d’investigacions que semblen massa bons per ser reals.
  • Conté enllaços a pagines de venda.
  • Inclou només comentaris positius de lectors i l’usuari no pot afegir comentaris propis.

2) En cas de rebre notícies de salut des d’una xarxa social, quina informació dóna el web del patrocinador sobre la seva missió?

La informació sobre salut presentada a les xarxes socials acostuma a ser breu, i els detalls sobre l’organització patrocinadora, molt limitats. Per sort, les organitzacions que compten amb perfils a les xarxes socials acostumen a tenir també portals on es discuteixen els mateixos temes sobre salut en profunditat i proporcionen informació més detallada sobre aquests. L’enllaç que condueix a la pàgina pot trobar-se al perfil de l’organització a les xarxes socials. A Twitter, solen estar a la capçalera sobre les piulades; a Facebook, a la secció “Informació”.

3) Qui administra i paga el portal?

Una manera d’esbrinar qui administra un portal és fixar-se en les lletres al final de l’adreça web. Aquelles adreces que acaben amb “.gov” estan patrocinades pel govern; “.edu” indica una institució educativa; “.org” una organització no comercial; i “.com” una organització comercial. Són de confiança les pàgines que acaben amb “.gov” i “.edu” (si la institució educativa els produeix). Les pàgines personals de professionals d’una institució educativa poden no ser fiables, tot i que les seves adreces acabin amb “.edu”.

4) Com es finança el portal?

La font de finançament pot afectar el contingut del portal, la manera de presentar-lo i la seva finalitat. És important, per tant, detectar si el web està finançat per l’organització que el patrocina, si ven publicitat o productes com medicaments o suplements dietètics.

5) Quina és la font de la informació?

Molts portals mèdics i de salut publiquen informació obtinguda d’altres pàgines o fonts. Si la informació no ha estat creada per la persona o l’organització que la publica, és necessari que s’especifiqui la font original.

6) Quina és la base de la informació?

A més d’identificar la font del material a partir de la qual s’ha redactat l’article, el portat ha d’especificar les proves (com ara articles en revistes mèdiques) en les que es basa el material. També les opinions o els consells s’han de diferenciar de la informació contrastada (basada en els resultats de les investigacions).

7) La informació ha estat revisada?

La informació mèdica d’un portal sempre serà més fiable si ha estat revisada per persones amb qualificacions professionals i científiques. Algunes pàgines compten amb un comitè editorial que revisa els continguts abans de la seva publicació. A d’altres, els noms i les credencials de les persones que han revisat el web figuren a l’apartat d’agraïments.

8) És actual la informació?

Existeix informació que, pel fet d’estar obsoleta, pot resultar enganyosa o fins i tot perillosa. Els portals de salut que són fiables revisen i actualitzen la majoria dels seus continguts de manera regular, especialment les fitxes de dades i les llistes de preguntes més freqüents. Tanmateix, un altre tipus de continguts com les notícies o els resums de congressos científics pot ser que mai s’actualitzin. Per saber si la informació d’una pàgina web és antiga o nova, n’hi ha prou amb mirar la data a la pàgina (acostuma a trobar-se a la part inferior).

Accés a la font original:

MS Focus Magazine http://msfocusmagazine.org Disponible a: http://msfocusmagazine.org/Exclusive-Content/Article?itemid=239

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!