Com afecta la neuritis òptica en l’esclerosi múltiple a la vista

La neuritis òptica és un símptoma comú en l’esclerosi múltiple, però normalment no causa danys a llarg termini en la visió i millora sense tractament específic.

La neuritis òptica és una malaltia que afecta la vista i que sovint es relaciona amb l’esclerosi múltiple. De fet, per a 1 de cada 4 persones, la neuritis òptica és el primer símptoma que condueix a un diagnòstic d’EM i un 50% de persones amb EM el tindran en algun moment de la vida.

Quan una persona té neuritis òptica és perquè el nervi òptic, l’encarregat de portar les imatges que capta l’ull fins al cervell, està inflamat o inflat. Aquesta inflamació pot danyar les fibres del nervi, cosa que pot provocar diferents conseqüències a curt o llarg termini.

No totes les persones que tenen una neuritis òptica acaben desenvolupant esclerosi múltiple, però sí un cert percentatge.

 

Conseqüències de la neuritis òptica en la vista

Els símptomes de la neuritis òptica solen aparèixer ràpidament, en unes hores o pocs dies. Normalment, només un dels ulls es veu afectat, encara que si el cas és més greu pot afectar tots dos. Els símptomes típics inclouen:

 • Visió borrosa.
 • Dolor en moure l’ull.
 • Dolor sord darrere l’ull.
 • Reducció del camp visual.
 • Pèrdua de la visió del color.
 • Ràfegues de llum centellejants.
 • Un punt cec al centre de la visió.
 • Pèrdua de visió temporal (tot i que és poc freqüent).

Aquests símptomes solen aparèixer com a brots, que empitjoren durant un cert període de temps i que després milloren. Si no hi ha un diagnòstic previ d’esclerosi múltiple, el professional sanitari pot demanar una ressonància magnètica per identificar lesions que puguin ajudar a confirmar-ho.

 

Expectatives i tractament per a la neuritis òptica

En general, quan la vista es veu afectada per una neuritis òptica, no sol ser necessari cap tractament. La visió normalment torna a la normalitat en unes 2 o 3 setmanes sense necessitat de mesures addicionals.

No obstant això, si els símptomes són especialment greus (com en el cas que es doni als dos ulls) o si el metge considera convenient accelerar la recuperació, pot ser que es receptin esteroides. Prendre els tractaments que habitualment es prenguin per a l’esclerosi múltiple també pot ajudar.

 

Fases de recuperació d’una neuritis òptica

La majoria de persones es recuperaran sense més problemes d’una neuritis òptica. La primera fase de la recuperació és la que mostra una millora més ràpida a causa de la reducció de la inflamació. Aquesta recuperació sol durar unes 3 setmanes, encara que en alguns casos es pot allargar fins a 5 o més setmanes.

No obstant això, la recuperació total de la vista pot trigar més temps i es poden notar canvis subtils en la visió, com poden ser:

 • Major dificultat per distingir colors.
 • Els objectes no semblen tan definits com abans.
 • Major dificultat per percebre coses a certa distància.

Aquestes dificultats poden empitjorar en certes circumstàncies, com quan estem fatigats o quan fa calor (després d’una dutxa calenta, després de fer exercici, quan augmenta la temperatura corporal per una infecció…). Els nervis tenen més dificultats per transmetre senyals quan el cos té massa calor, així que en aquests casos la visió hauria de millorar després de refrescar-se una mica.

 

Referències

Optic neuritis.  MS Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/a-z/optic-neuritis  [Accés: 31/03/2023]

Neuritis óptica – Síntomas y causas. Mayo Clinic. Disponible a: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/optic-neuritis/symptoms-causes/syc-20354953 [Accés: 31/03/2023]

Kale, N. Optic neuritis as an early sign of multiple sclerosis.  Eye Brain, 2016, 8(195-202). Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5398757/ [Accés: 31/03/2023]

Optic neuritis in MS: Symptoms, causes, and treatment. Medical News Today. Disponible a: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325460#symptoms [Accés: 31/03/2023]

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!