Les intervencions en l’estil de vida impacten en la evolució de l’esclerosi múltiple
S’ha demostrat que fumar i els nivells baixos de Vitamina D afecten l’evolució de l’esclerosi múltiple. Són diverses les conductes saludables que poden generar un impacte sobre una malaltia. Ara, un estudi demostra els beneficis de la pràctica de recomanacions saludables en un grup de persones amb EM.
Des dels anys seixanta, hi ha hagut un augment de la incidència de malalties cròniques. Això ha fet que la recerca clínica hagi anat donant cada cop més valor al paper actiu dels pacients en el desenvolupament de pràctiques saludables, ja que milloren la seva funcionalitat. D’aquí va sortir el concepte de Qualitat de Vida (QdV), com un resultat rellevant en la funcionalitat i salut de les persones. El concepte QdV és una percepció subjectiva de la persona sobre la seva situació personal. D’aquesta manera, per tal de mesurar-la s’han desenvolupat i validat escales específiques.
La Qualitat de Vida (QdV) és un concepte subjectiu i s’han desenvolupat i validat escales específiques per tal de mesurar-la
Hi ha nombrosos factors de risc, que tenen a veure amb la nostra conducta i que coneixem com a factors de risc modificables. Per exemple, fumar, una alimentació pobra o no fer esport. Els factors de risc modificables estan associats a resultats importants sobre la salut, que inclouen la QdV.
En els darrers anys, l’interès per la recerca en factors de risc d’estils de vida modificables per al risc i la progressió de l’EM ha augmentat considerablement. L’evidència científica demostra que fumar i uns nivells baixos de vitamina D afecten l’evolució de l’EM. No obstant això, fins avui s’han avaluat poques intervencions de modificació de l’estil de vida en les persones amb EM. Recentment, un estudi publicat a la revista PLoS One ha analitzat l’efecte d’una intervenció per adoptar comportaments de vida saludables en l’evolució de l’EM.
Fumar, una alimentació pobra i no fer esport són factors de risc modificables que estan associats a la qualitat de vida de les persones amb EM
Fumar, una alimentació pobra i no fer esport, factors de risc
A l’estudi van participar-hi 95 persones amb EM (el 73% de les quals tenia EM Remitent Recurrent i la resta EM Primària Progressiva). Aquestes, es van sotmetre a una intervenció de modificació de factors de risc. Aquesta va consistir en un taller de 5 dies durant els quals es van aplicar les següents recomanacions de salut:
- Dieta: alimentació rica en verdures, que incloïa marisc, amb molt baix contingut de greixos saturats (<20 g / dia), sense làctics, sense carn i sense oli de palma o coco.
- Suplements dietètics: consum diari d’àcids grassos Omega-3 (20-40 ml de peix o oli de llinosa). Si es menjava el peix gras, es podia ometre. Opcionalment, vitamines del grup B o suplements de B12.
- Activitat física: 20-30 minuts uns cinc cops per setmana, preferentment a l’aire lliure.
- Tabaquisme: no fumar i evitar el tabaquisme passiu.
- Vitamina D: prendre el sol 15 minuts al dia 3-5 vegades per setmana. Consum diari de vitamina D3 d’almenys 5000 UI (unitats internacionals). El consum s’ajustava segons els nivells sanguinis en cada cas que, idealment s’havien de mantenir entre els 150-225 nmol / L (es podia requerir un consum de fins a 10000 UI diàries).
- Meditació: pràctica de 30 minuts de meditació diaris.
Els participants van omplir una enquesta per determinar la seva QdV abans, al cap d’1 any i passats 3 anys de la intervenció.
Els resultats van mostrar que passat 1 any els participants registraven una millora significativa de la QdV de la seva salut física i mental i una lleu disminució de la discapacitat. A més, els participants amb EM Remitent Recurrent van registrar menys recaigudes. Aquest estudi es va realitzar en una mostra petita de persones amb EM i els seus resultats necessiten replicar-se en nous estudis amb major nombre de participants.
La qualitat de vida de les persones amb EM que han participat a l’estudi i han aplicat les recomanacions de salut ha millorat significativament
La qualitat de vida de les persones amb EM
Pel que fa al manteniment dels comportaments saludables, les recomanacions relacionades amb el manteniment d’una dieta saludable, la pràctica de meditació d’un mínim d’una hora a la setmana i el consum de vitamina D i d’oli omega-3 de llinosa, van augmentar un any després i es va mantenir considerablement passats els 3 anys. L’adopció d’aquests comportaments saludables no va fer disminuir el tractament farmacològic en cap cas.
Els resultats d’aquest estudi apunten que les intervencions en la modificació de l’estil de vida són efectives i creen un impacte sostenible amb el pas del temps. Per això, els autors asseguren que s’haurien de considerar en la gestió tant de l’EM com d’altres malalties cròniques.
Font:
Marck CH, et al. Health outcomes and adherence to a healthy lifestyle after a multimodal intervention in people with multiple sclerosis: Three year follow-up. PLoS One. 2018; 13(5):e0197759. doi: 10.1371/journal.pone.0197759. eCollection 2018
1 comentari
Comments are closed.
Gràcies per tots els consells