Els massatges com a teràpia per a l’esclerosi múltiple
La teràpia amb massatges s’utilitza, principalment, per relaxar els músculs, alleujar la tensió muscular i reduir l’estrès, i pot ser beneficiosa per tractar alguns símptomes de l’esclerosi múltiple.
Els massatges no són una cura ni tenen cap efecte en l’evolució de l’esclerosi múltiple. No obstant això, per a moltes persones aquesta tècnica pot ser un tractament complementari que ajudi a alleujar certs símptomes de l’EM i a millorar la qualitat de vida.
La importància de la teràpia de massatges corporals a l’esclerosi múltiple
La teràpia de massatges és un dels tractaments corporals més comuns a tot el món i una opció per la qual opten moltes persones amb EM. De la mateixa manera que l’esclerosi múltiple varia molt d’una persona a una altra, els potencials beneficis també poden ser molt diferents segons les característiques individuals.
En aquest sentit, s’ha observat que els massatges repercuteixen en la prevenció i l’alleujament dels següents símptomes de l’EM:
- Espasticitat: els massatges poden ser útils per relaxar els músculs i millorar el ventall d’exercicis de moviment.
- Dolor: els massatges poden reduir la inflamació, millorar la mobilitat dels teixits i facilitar la relaxació, disminuint el dolor. Si una persona amb EM té dolor, és recomanable que valori els massatges en conjunt amb altres tractaments de fisioteràpia.
- Circulació: si una persona amb EM té mala circulació, els massatges poden augmentar el flux sanguini i, així, millorar aquest símptoma.
- Úlceres per pressió: els massatges poden ajudar a prevenir l’aparició d’úlceres per pressió, però no s’han de fer si es presenten úlceres o àrees vermelles per inflamació.
- Estrenyiment: el massatge abdominal és una tècnica de fisioteràpia que, aplicada correctament, ajuda a millorar el trànsit intestinal i reforça la musculatura involucrada en el procés.
Tipus de massatges: quins són més comuns
Com que és una tècnica molt antiga, hi ha una gran varietat de tipus de massatges. El més habitual és el massatge suec, que combina tècniques manuals tradicionals com moviments ràpids, profunds, circulars, compressius, etc. Altres tipus de massatge inclouen:
- Acupressió o shiatsu: és una tècnica amb una teoria similar a l’acupuntura, on un professional fa pressió amb els dits en determinades parts del cos per estimular-les.
- Reiki: en aquesta tècnica es fa servir un toc lleuger i no invasiu que facilita la relaxació. Es pot fer conjuntament amb altres tècniques de relaxació com l’aromateràpia.
- Tècnica d’Alexander: consisteix en un moviment conscient del cos per desaprendre alguns gestos i postures que poden perjudicar el cos.
- Mètode Feldenkrais: a través de moviments suaus i la millora de la consciència corporal, es busca reduir la tensió als músculs i articulacions.
- Mètode Rolfing: aquesta tècnica busca, mitjançant una pressió profunda, alinear el cos segons el seu eix central i, a partir d’aquí, reeducar la postura i el moviment.
D’altra banda, el bany terapèutic amb aigua calenta no és recomanable per a les persones amb esclerosi múltiple, ja que pot agreujar alguns símptomes, com ara la sensació de fatiga o la debilitat de les cames. En canvi, els banys amb aigua freda estan indicats per reduir l’espasticitat.
Quan poden ser perjudicials els massatges
Tot i que els massatges poden ser útils per alleujar alguns d’aquests símptomes, sempre cal consultar el metge o fisioterapeuta abans de sotmetre’s a un, ja que cada persona és diferent i els massatges poden ser perillosos i negatius sota certes característiques. Es recomana especial precaució en aquests casos:
- Edema: segons la causa de l’edema, és possible que un massatge suau sigui útil, per exemple, si és degut a la immobilitat. En el cas dels edemes, s’utilitza la tècnica de drenatge limfàtic.
- Osteoporosi: els massatges poden ser perillosos, ja que aquestes persones tenen els ossos fràgils i són més susceptibles de patir fractures. En el cas dels massatges antiestrès o descontracturant, haurien d’estar molt mal fets per tenir perill de fractura.
- Persones amb úlceres o engrandiment del fetge o de la melsa.
- Persones que pateixen lesions recents o han estat diagnosticades de càncer, artritis o malalties cardíaques.
- Dones embarassades: els massatges estan contraindicats durant els tres primers mesos d’embaràs. Els mesos següents es poden realitzar, però en posició asseguda per evitar compressions abdominals en llitera.
- Si es tenen hematomes a la zona del massatge, deguts principalment a les caigudes que poden experimentar les persones amb EM.
A l’hora de fer-se un massatge és molt important trobar un bon professional qualificat en les tècniques que es realitzaran. Un massatge mal realitzat pot tenir conseqüències negatives en la salut de les persones, per la qual cosa convé assegurar-se bé que el professional compta amb les competències adients.
Referències
MS Massage: Benefits and Safety of Massage for Multiple Sclerosis. Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/health/ms-massage
Massage and Bodywork. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Complementary-Alternative-Medicines/Massage-and-Body-Work
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!