Tractament de l’Esclerosi Múltiple Primària Progressiva (EMPP)

Actualment, Ocrevus® (ocrelizumab) és l’únic tractament modificador de la malaltia que ha mostrat tenir un efecte sobre la progressió de l’Esclerosi Múltiple Primària Progressiva (EMPP).

Entre un 10 i un 15% de les persones diagnosticades d’esclerosi múltiple (EM) té un tipus d’EM coneguda com a esclerosi múltiple primària progressiva (EMPP). Aquest tipus d’EM es caracteritza per un empitjorament neurològic progressiu que no es relaciona amb l’aparició de brots com és el cas de la forma habitual (EM recurrent-remitent). De fet, l’EMPP constitueix un tipus diferent de malaltia amb menys inflamació i menys lesions cerebrals, però més discapacitat.

Tractaments modificadors de la malaltia

Fins fa menys d’un any no hi ha hagut tractament per a aquesta forma d’EM. Per què no? Perquè les característiques de l’EMPP són diferents de l’EMRR: el dany té lloc en les fibres nervioses (neurodegeneració) i, tot i que hi pot haver dany, té a veure amb l’activitat inflamatòria que causa els brots. D’aquesta manera els tractaments modificadors de la malaltia, que redueixen la freqüència i la severitat dels brots a l’EMRR, no feien efecte.

A principis d’aquest any, la Comissió Europea, a través de l’Agència Europea de Medicaments, va autoritzar l’ús d’Ocrevus® (ocrelizumab) per a pacients amb EMPP acompanyats d’activitat inflamatòria a la EMRR (noves lesions o lesions realçades després de l’administració de gadolini) o algun brot. La seva incorporació al Sistema Nacional de Salut espanyola està pendent de la corresponent decisió sobre el seu reemborsament i preu. L’arribada d’aquest fàrmac suposa una fita per a les 5.000 persones que es calcula que pateixen aquesta forma d’EM a Espanya.

A principis del 2018 la Comissió Europea va autoritzar l’ús d’Ocrevus® (ocrelizumab) per a pacients amb EMPP acompanyats d’activitat inflamatòria a la EMRR o algun brot

L’autorització d’Ocrevus® es va basar en dades obtingudes en tres estudis en fase clínica III (dos dels quals estaven fets sobre pacients amb EMRR i un sobre pacients amb EMPP), del programa de recerca ORCHESTRA en què van participar fins a 2.388 pacients.

Tractaments simptomàtics i de rehabilitació

A més del tractament amb una teràpia modificadora de la malaltia, hi ha altres estratègies de tractament dels símptomes per a les persones amb EMPP. A més, és fonamental la rehabilitació multidisciplinària, que inclou serveis de fisioteràpia, estimulació cognitiva o una nutrició adequada.

Com que els símptomes poden ser molt variats, la millor opció és, per cada nou símptoma, consultar amb el neuròleg per tal que aquest indiqui el millor tractament per abordar-lo.

Fonts:

Treating PPMS. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Types-of-MS/Primary-progressive-MS/Treating-Primary-Progressive-MS

Ciotti JR, Cross AH. Disease-Modifying Treatment in Progressive Multiple Sclerosis. Curr Treat Options Neurol. 2018 Apr 7;20(5):12. doi: 10.1007/s11940-018-0496-3. Disponible a: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11940-018-0496-3

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (colegiada nº50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!