Entrenar la ment per millorar la funció cognitiva
La falta de concentració, la dificultat per fer més d’una tasca alhora o els problemes per recordar certa informació, són algunes de les afectacions que té l’esclerosi múltiple en les funcions cognitives. Com en la resta de símptomes, cada persona experimenta efectes diferents i amb graus diversos. Així i tot, s’estima que el 70% de les persones amb EM viuen alguna mena de deteriorament cognitiu.
Per això, existeixen teràpies per millorar aquestes funcions, tot i que un dels mètodes més útils és entrenar la ment de manera regular.
Exercicis per reforçar les funcions cerebrals
Sovint, és habitual deixar de fer aquelles tasques que resulten més complicades. Tot i que és una reacció comprensible, deixar de practicar qualsevol activitat fa que la capacitat per dur-la a terme es vagi reduint progressivament.
Per això, es recomana la rehabilitació cognitiva per reforçar la funció cerebral i reentrenar les vies neuronals mitjançant una sèrie d’exercicis. De fet, existeix la “reserva cognitiva”, que és el que es coneix com la capacitat que té el cervell per adaptar-se, improvisar i ser flexible. Així, mantenir el cervell estimulat i enriquit pot servir per augmentar aquesta reserva i per reduir l’impacte dels canvis cerebrals que es deriven de l’esclerosi múltiple.
Fa uns anys, aquesta estratègia es reservava per als casos més greus de dèficit cognitiu, però en els últims temps s’ha descobert que també és eficaç en les fases més primerenques de l’EM. D’aquesta manera, i com la resta de tractaments, és important adaptar els exercicis a cada situació particular perquè el mètode funcioni de la millor manera possible.
Com entrenar el cervell?
Estudis recents han comprovat que l’entrenament i l’estimulació cerebral poden millorar la memòria, la velocitat per processar la informació o la fluïdesa fonètica, entre altres funcions.
Entre les activitats que s’han analitzat, destaquen la lectura de materials estimulants, que ajuda a millorar la capacitat d’aprenentatge, la memòria, el llenguatge o la resolució de problemes; i l’ús de videojocs com el Brain Training, del Dr. Kawashima, que enriqueix la velocitat de processament de la informació i millora la fatiga cognitiva.
A més, les pràctiques habituals d’entrenament mental com els jocs de taula, els mots encreuats o els Sudokus també ajuden a millorar el rendiment cognitiu de manera distesa.
Cada quant cal exercitar la ment?
De la mateixa manera que l’entrenament físic es fa de forma regular, l’exercici cognitiu també requereix certa periodicitat per mantenir i prolongar els seus beneficis.
En aquest sentit, igual que repetint un mateix exercici al gimnàs amb el mateix pes cada vegada no es percep cap millora física, cal plantejar activitats que representin un repte assolible. Així, a poc a poc va augmentant la capacitat cognitiva i es pot anar ampliant el marge de millora amb desafiaments cada cop més complexos.
Per dissenyar una rutina, el més adequat és consultar al neuròleg o neuròloga de referència i adaptar tant els exercicis com la freqüència a les capacitats i necessitats de cadascú.
Referències:
- Thinking and memory problems. Multiple Sclerosis Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/information-support/health-wellbeing/thinking-and-memory-problems#manage-cognitive-problems
- MS and Mental Decline: 7 strategies to improve memory and more. My MS Team. Disponible a: https://www.mymsteam.com/resources/multiple-sclerosis-and-cognition-steps-you-can-take-today-that-may-help-with-brain-health
- Exercise your brain. MS Focus. Multiple Sclerosis Foundation. Disponible a: https://msfocus.org/Magazine/Magazine-Items/Posted/Exercise-Your-Brain
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!