El ‘brain training’, o entrenar la ment per a millorar la funció cognitiva

El deteriorament cognitiu afecta el 70% de persones amb EM i actualment no hi ha un tractament específicament recomanat per a minimitzar-lo.

Tot i que la teràpia cognitiva pot millorar molts d’aquests dèficits cognitius, requereix que la persona amb EM es desplaci per tal de rebre el tractament. En canvi, l’entrenament cognitiu o ‘brain training’ es postula com un tractament accessible i efectiu per a, com a mínim, ajudar a alentir la progressió de la malaltia.
Investigadors del New York University Langone Medical Center han demostrat que l’entrenament cognitiu basat en jocs d’habilitat mental millora els símptomes cognitius en persones amb esclerosi múltiple. Els investigadors van analitzar l’impacte de BrainHQ, un sistema en línia de brain training dissenyat per un equip de neurocientífics que es basa en una sèrie d’exercicis dirigits a millorar aspectes com la velocitat de processament visual i auditiu, el raonament, la memòria de treball o la planificació, en 135 persones amb EM, una part de les quals van formar part del grup de control.
Els exercicis consistien a ordenar seqüències de números en moviment, recordar la localització d’objectes, seguir indicacions per arribar a un lloc, identificar sons a diferents freqüències o ordenar passos d’activitats, entre altres.

Quins canvis cognitius provoca l’esclerosi múltiple?

Cada persona és un món i cada EM es mostra amb una simptomatologia diferent segons molts factors. En l’esfera cognitiva passa el mateix, depenent de les lesions, la seva localització, l’edat de la persona, la seva reserva cognitiva, etc., els problemes cognitius poden ser molt variats. En general, es podria dir que l’EM presenta, en major o menor grau:

  • Lentitud en el processament de la informació
  • Problemes d’atenció
  • Problemes de memòria
  • Canvis de comportament
  • Dificultats per fer activitats mentals complexes
  • Planificació
  • Raonament
  • Presa de decisions
  • Resolució de problemes

Després de 3 mesos i amb una dedicació d’1 hora al dia, 5 dies a la setmana, es va constatar que aquest entrenament havia millorat fins a un 30% les funcions cognitives. A més, un 56,7% dels pacients va reconèixer haver experimentat una millora en aquestes funcions.
Sens dubte, amb el desenvolupament de les noves tecnologies i els avenços en salut, el tractament i rehabilitació de les funcions cognitives és més fàcil i accessible que mai i pot personalitzar-se i adaptar-se a cada persona. En el futur això podria fins i tot aplicar-se a altres condicions neurològiques on la funció cognitiva es vegi afectada.

Accés al document original:

Charvet LE, Yang J, Shaw MT, Sherman K, Haider L, et al. (2018). Cognitive Function in Multiple Sclerosis Improves with Telerehabilitation: Results from a Randomized Controlled Trial.PLOS ONE 13(1): e0192317. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177177

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!