Noves tecnologies i esclerosi múltiple, alternativa per alleugerir els símptomes

La millora de la funció cognitiva, l’augment de l’activitat física i la capacitat per relaxar-se i reduir l’ansietat són alguns dels beneficis de l’ús de sistemes informatitzats en persones amb esclerosi múltiple.

Avui dia tenim un gran ventall d’ajuts a través del mòbil, tauletes, ordinadors i videoconsoles: gràcies a programes que ajuden a tractar problemes de visió, equilibri, memòria, i estat d’ànim, moltes persones han aconseguit reduir els símptomes que els provoca la malaltia.

Aquests són alguns dels beneficis que aporten les noves tecnologies en persones amb EM:

 

Rehabilitació de la disfunció cognitiva

Segons la National Multiple Sclerosis Society nord-americana, prop del 50% de les persones amb EM pateix algun tipus de dificultat cognitiva (dèficits d’atenció, de memòria, bloqueig mental) que dificulta recordar els aspectes del dia a dia. S’ha demostrat que l’ús de jocs per videoconsoles i ordinadors ajuden a millorar les funcions cognitives i físiques. Alguns videojocs són, per exemple:

  • Brain Training. Aquesta saga desenvolupada per a consoles Nintendo inclou la resolució de puzles o jocs per exercitar la memòria.
  • Brain Age. Aquest joc està disponible per Nintendo DS i Wii i ajuda a la capacitat de concentració.
  • Lumosity. L’aplicació inclou més de 25 jocs i realitza un seguiment de les puntuacions en cada exercici, fet que permet veure una evolució de la capacitat cerebral.

 

Activitat física

Passar-s’ho bé i al mateix temps exercir les capacitats físiques i cognitives és possible. De fet, practicar ioga i aeròbic amb l’ús de consoles ha permès reduir la fatiga i augmentar la qualitat de vida de les persones amb EM. Aquestes són algunes de les opcions per millorar la condició física:

  • Wii Fit. Amb l’ús d’aquesta consola es poden programar plans d’entrenament a mitjà i llarg termini, fet que millora l’activitat física de les persones amb EM segons un estudi.
  • Virtual Rehab. El programa de rehabilitació virtual originari de Biscaia s’utilitza al centre de la FEM a Lleida. Es tracta d’un projecte creat per a tractar diferents patologies, com per exemple dany cerebral adquirit, malalties neurodegeneratives (alzheimer, Parkinson, esclerosi lateral amiotròfica) i malalties neuromusculars (distròfies, miopaties, neuropaties, etc.) Amb aquesta eina neurorehabilitadora es treballen aspectes com l’equilibri, la coordinació, patrons de mobilitat i psicomotricitat. Fa servir dispositius com Microsoft Kinect, que disposa de la marca de conformitat amb la directiva de la Comunitat Econòmica Europea (CE) com a producte sanitari, complint així totes les regulacions necessàries en el mercat nacional i internacional.
  • Pokemon Go. La particularitat d’aquest videojoc és que has de sortir al carrer i perseguir els Pokemons per poder-los atrapar. La febre vista a principis d’any pel joc ha repercutit positivament en l’augment de l’activitat física de persones amb EM.

 

Mindfulness

Finalment, una altra dels avantatges de les noves aplicacions és la capacitat d’algunes d’elles de reduir l’ansietat i relaxar. L’aplicació Mindfulness App aporta suggeriments i una guia amb meditacions senzilles que permeten fomentar estats de calma i tranquil·litat. L’aplicació també ajuda a millorar la gestió emocional del dia a dia.

Has utilitzat alguna vegada alguna app per relaxar-te? T’ha ajudat a gestionar els símptomes?

 

Accés al document original

Video Games Can Help Ease Pain for People with MS. Healthline. Disponible a: http://www.healthline.com/health-news/video-games-can-help-ease-pain-for-people-with-ms?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=multiplesclerosis#1

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!