10 exercicis de gimnàstica mental per l’esclerosi múltiple

Els següents exercicis de “gimnàstica mental” poden contribuir a augmentar la concentració i memòria de les persones amb esclerosi múltiple.

Els problemes cognitius són un repte habitual que han de fer front a les persones amb esclerosi múltiple. Participar en activitats estimulants mentalment és essencial per poder mantenir el cervell “en forma”, de la mateixa manera que fer exercici físic és important per a la salut.

 

Exemples d’exercicis cognitius per a l’esclerosi múltiple

L’exercici cognitiu o la “gimnàstica mental” pot ser similar a la rutina d’exercici físic. És important reptar el cervell, perquè hi hagi aquest desafiament que “entrena” al cervell, i és important ser constant, ser conscient de si estem avançant i de les possibles millores.

Les possibilitats són moltes i els professionals sanitaris ens poden ajudar tant a avaluar el nostre nivell cognitiu com a trobar recursos que s’adaptin al nostre cas. A continuació presentem una infografia amb exemples d’exercicis senzills que poden ajudar a millorar la concentració, la memòria o altres dificultats cognitives.

 

[Transcripció]

10 exercicis de gimnàstica mental per l’esclerosi múltiple

1) A qualsevol lloc, observa quantes persones i objectes es troben a la teva dreta i quantes a la teva esquerra. Després, tanca els ulls i enumera’ls.

2) Fes un joc mental cada dia (sudoku, sopa de lletres, mots encreuats…).

3) Quan facis la compra, memoritza els productes que has de comprar per categories (carns, verdures, neteja…). En acabar la compra, comprova la llista per verificar que no t’has deixat res!

4) Repassa el tiquet de la compra i fes la suma mentalment.

5) Escolta les notícies de la ràdio al matí i, al final del dia, escriu els punts principals que recordis.

6) Tria una imatge que cridi la teva atenció i pensa en 10 adjectius que descriguin aquesta imatge.

7) Mira una imatge a l’inrevés i busca detalls que mai havies notat.

8) Aprèn cada dia una paraula nova.

9) Tria una frase d’un llibre, revista o diari i utilitza les mateixes paraules per construir una frase diferent.

10) Fes un trencaclosques el més ràpid possible i anota quant de temps has trigat a fer-lo. Repeteix-ho per veure si has progressat.

 

Referències

How do you keep your brain fit when you have MS? MS Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/news/views-and-comments/how-do-you-keep-your-brain-fit-when-you-have-ms

Exercise Your Brain. MS Focus Magazine. Disponible en: https://msfocusmagazine.org/Magazine/Magazine-Items/Posted/Exercise-Your-Brain

Cognitive Health. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Cognitive-Health

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!