Com afrontar les dificultats cognitives en l’esclerosi múltiple

Les dificultats cognitives són un dels símptomes invisibles de l’esclerosi múltiple. La neuropsicòloga de la FEM, Mònica Nieves, explica les causes i com afrontar-les

La cognició és el procés mental en què analitzem, adquirim i transformem la informació a través de la nostra percepció i de la nostra experiència. Per fer-ho, el cervell utilitza la memòria, l’atenció, el llenguatge i el procés de la informació. Són el que anomenem les funcions cognitives i en les persones amb EM hi pot haver problemes en alguna d’aquestes funcions. Així ho va explicar la neuropsicòloga de la FEM Mònica Nieves en la sessió informativa Dificultats cognitives i EM, que es va organitzar pels membres de la Comunitat EM.

Cada persona pot presentar dificultats cognitives diferents, que variaran en funció de les lesions que es puguin tenir, així com de la reserva cognitiva i de la plasticitat cerebral. El deteriorament cognitiu és diferent en cada persona com ho són les dificultats de mobilitat. La neuropsicòloga va deixar clar que en la part cognitiva l’EM també és la malaltia de les mil cares.

Les dificultats cognitives més habituals són:

  • L’alentiment cognitiu
  • Els problemes d’atenció
  • Els problemes de memòria 
  • Les disfuncions executives, que afecten la planificació i la capacitat d’organitzar-se.

Factors per prevenir el deteriorament cognitiu

Hi ha aspectes que cal tenir en compte per prevenir el deteriorament cognitiu com ara l’alimentació, el son i el descans i l’activitat física, entre d’altres.

D’altra banda, cal tenir en compte que l’ansietat i la depressió bloquegen la memòria. Passa el mateix quan no es dorm bé i no es descansa prou.

Com afrontar les dificultats cognitives?

La neuropsicòloga ha explicat com fer front amb el deteriorament cognitiu i ha esmentat algunes de les tècniques que utilitzen les persones amb EM per concentrar-se, no oblidar-se de les coses i mantenir l’atenció. Per exemple utilitzar les alarmes del mòbil, l’agenda, pòsits i donar-se més temps per fer les activitats.

També ha explicat alguns dels exercicis que poden ajudar davant d’aquests símptomes. Així, fer sudokus, sopa de lletres, mots encreuats, trencaclosques, jugar a escacs i a jocs de taula o estudiar un idioma són positius a l’hora de combatre les dificultats cognitives.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!