Discapacitat o incapacitat permanent?

Sovint hi ha dos termes que creen confusió a l’hora de tramitar una ajuda o prestació: la discapacitat i la incapacitat permanent; i és que ambdues paraules suposen un significat diferent en l’àmbit social.

La paraula discapacitat valora les dificultats en què pot trobar-se la persona diagnosticada i que suposen limitacions en la seva vida diària.

En canvi, la incapacitat permanent fa referència a les restriccions causades per la malaltia en l’àmbit laboral i, concretament, a la feina habitual.

A més a més, cadascuna d’elles té com a competència un organisme diferent dins de l’Administració. En el cas de la discapacitat, cal sol·licitar el reconeixement del grau al departament competent en benestar social de cada comunitat autònoma i només té validesa en aquella on hagi estat tramitada. La incapacitat permanent és competència de la Seguretat Social i per tant d’àmbit estatal.

 

Quan s’ha de sol·licitar un certificat de discapacitat o incapacitat permanent?

Un altre dubte freqüent és també el fet de saber si és necessari en un moment determinat sol·licitar aquests reconeixements. En el cas de la discapacitat poden ajudar-nos a resoldre-ho aquestes dues qüestions:

  • Quins són els símptomes amb els quals he de conviure en el meu dia a dia?
  • Em permeten dur a terme totes les activitats que feia abans del diagnòstic?

En canvi, cal pensar en la sol·licitud de la incapacitat permanent quan hi ha dificultats evidents exclusivament en l’àmbit laboral. Les qüestions següents poden servir per a plantejar-se aquest fet:

  • Puc realitzar totes o quasi totes les tasques que se m’assignen dins la meva professió?
  • Tinc dificultats importants per suportar tota la jornada laboral?
  • Avui dia, veig expectatives futures pròximes de continuar al meu lloc de feina?

Sigui perquè fa temps del diagnòstic i/o perquè fa molt que convivim amb els símptomes, sovint tenim tendència a normalitzar la nostra situació de salut i a automatitzar les tasques que fem.

És crucial aturar-se per escoltar el cos: aquest fet pot ajudar-nos a saber què necessitem i quin és el proper pas que hem de fer.

 

Referències

Persones amb discapacitat. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Disponible a: https://dretssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/persones_amb_discapacitat/

Pensión de Incapacidad Permanente. Ministerio de Empleo y Seguridad Social. Disponible a: https://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/InformacionUtil/44539/45982

Revisat per: Laia Miralles Servicio de Atención Psicosocial de la Fundación Esclerosis Múltiple
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!