Teràpies i disciplines que intervenen en la rehabilitació en l’esclerosi múltiple

Sovint, quan es parla de rehabilitació, només es té en compte l’aspecte físic que el concepte implica. Però en el cas de la rehabilitació en l’esclerosi múltiple cal tenir en compte molts altres factors, la qual cosa exigeix tractar la malaltia des de múltiples disciplines. La rehabilitació pot implicar la intervenció d’un especialista en ocupació, d’un expert en rehabilitació cognitiva i fins i tot d’un logopeda.

La rehabilitació és un dels aspectes fonamentals en el tractament de l’esclerosi múltiple. És especialment important si s’aspira a tenir una visió completa de cada cas i a oferir una atenció integral a la persona amb EM. Un procés de rehabilitació ha de tenir com a objectiu aconseguir, tant com sigui possible, el retorn a les funcions normals del cos. Això significa que cal atendre tots els aspectes afectats per la malaltia, i no només els físics.

La fatiga, els dolors i les habilitats cognitives són els factors que més preocupen als terapeutes a l’hora de tractar l’EM. Amb les pautes adients en cadascun d’aquests aspectes, i sempre estant subjecte a les imprevisions de la malaltia, el benestar general de la persona millorarà.

És crucial comptar amb un bon equip d’especialistes per a l’atenció de cadascuna de les necessitats de la persona. Com que aquestes aniran variant al llarg del temps, és convenient que estiguin sempre informats de totes les circumstàncies i novetats que es vagin produint. Per exemple, si algun símptoma ha començat a interferir severament amb el dia a dia de la persona.

Una rehabilitació integral hauria de tenir en compte els següents aspectes:

  • Teràpia física. Es tracta de la part que posa èmfasi en la mobilitat, la fatiga i les dificultats per caminar. En aquest sentit, la fisioteràpia jugarà un paper rellevant, tot i que no serà l’únic aspecte a tenir en compte. També cal tenir una bona preparació en l’ús d’eines de suport per a la mobilitat, si són necessàries, i una bona gestió de la seguretat en les activitats diàries, per evitar caigudes i altres complicacions. Cal recordar que la musculatura és una de les parts del cos que més pateix en l’EM, especialment quan cal afrontar problemes d’espasticitat.
  • Teràpia ocupacional. Es tracta d’una disciplina que permet a la persona assolir més independència i ser productiva en les activitats professionals, sense que la malaltia li ho impedeixi. Normalment, aquesta no només inclou tècniques per mantenir les habilitats personals (també la memòria), sinó també l’avaluació de les adaptacions necessàries, tant a casa com a la feina, perquè el lloc de treball no suposi cap obstacle.
  • Patologies del llenguatge. Tot i que no sempre passa, determinats símptomes de l’EM poden plantejar dificultats per a la deglució dels aliments, i també dificultats per parlar i pronunciar correctament. Els especialistes en aquesta mena de trastorns es poden encarregar d’ensenyar estratègies per al maneig d’aquestes dificultats, aconseguint així que la persona tingui més autoestima i sigui més autònoma.
  • Rehabilitació cognitiva. Sovint l’EM pot comportar problemes neuropsicològics, com pèrdua ocasional de memòria o dificultats per mantenir la concentració. Els neuropsicòlegs poden avaluar aquests problemes i oferir algunes solucions, generalment mitjançant exercicis específics, o oferint pautes per compensar els dèficits.
  • Redreçament de la vida professional. Segons quina sigui la professió de la persona diagnosticada, és probable que hagi de considerar la possibilitat d’aplicar canvis, que poden anar des de reduccions de la jornada laboral fins a reorientacions professionals. Existeixen especialistes dedicats a l’orientació laboral, perquè la persona amb esclerosi múltiple es pugui reintegrar al mercat laboral tot respectant-ne la vocació.

Accés al document original

Rehabilitation. Learn about rehabilitation strategies that can help you feel and function at your best — staying mobile, active and safe. National Multiple Sclerosis Society (2018). http://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Rehabilitation

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!