Exercicis de rehabilitació en fisioteràpia per a l’esclerosi múltiple

Un dels símptomes més freqüents de l’esclerosi múltiple és l’espasticitat o hipertonia (augment del to muscular), que limita el moviment voluntari i la realització d’algunes activitats de la vida diària, com ara passejar. En alguns casos, l’espasticitat també pot anar acompanyada de dolor.

Bàsicament, hi ha dos patrons d’hipertonia a les cames:

  • Quan l’espasticitat predomina a la musculatura extensora (els glutis i els quàdriceps), les cames adquireixen una posició totalment estirada, amb dificultat per doblegar-se.
  • Quan l’espasticitat predomina a la musculatura flexora (psoes ilíac i isquiotibials), les cames queden doblegades, i el pacient experimenta dificultat per estirar-les.

La persona amb EM pot gestionar l’espasticitat mitjançant exercicis de fisioteràpia, que consisteixen bàsicament en postures estàtiques, exercicis de potenciació i estiraments. Aquestes pràctiques tenen com a objectiu normalitzar el to muscular i ajudaran a prevenir les complicacions que deriven de l’espasticitat, com l’escurçament del múscul, les rampes i el dolor.

A la pàgina www.vivirconem.com es recullen vídeos que mostren exemples d’exercicis de rehabilitació per tractar l’espasticitat, així com altres símptomes associats a l’EM.

Aquests vídeos han estat realitzats per l’equip de fisioteràpia de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de Barcelona, amb la col·laboració de Laboratoris Almirall.

Autors:

Els fisioterapeutes Carme Santoyo, Dolors Fábregas, Samuel Sánchez, Gaizka Loiola i Montserrat Janer.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!