Quins remeis naturals són realment útils per a l’esclerosi múltiple?

Les plantes medicinals i els suplements són una opció de tractament molt popular entre les persones amb esclerosi múltiple, però cal saber quins d’aquests remeis són realment eficaços.

A banda del tractament amb medicaments, els anomenats “remeis naturals” són una opció freqüent com a teràpia complementària en l’esclerosi múltiple. Aquestes herbes i suplements són populars, però cal anar amb compte: la seva efectivitat no sempre està demostrada i no haurien de substituir les teràpies farmacològiques modificadores del curs de la malaltia.

Sovint es creu que les teràpies naturals són inofensives, però certs components poden resultar perjudicials, especialment per a les persones amb EM. Tanmateix, altres ingredients sí que han demostrat la seva utilitat per a segons quins símptomes de l’EM.

Sovint es creu que les teràpies naturals són inofensives, però certs components poden resultar perjudicials, especialment per a les persones amb EM.

 

Comprova els teus nivells de vitamina D

La vitamina D és molt important per al sistema immunitari i l’absorció de calci. Aquesta vitamina pot tenir molta relació amb l’esclerosi múltiple: uns nivells baixos de vitamina D impliquen un major risc de tenir EM o de tenir un major grau de discapacitat si ja es conviu amb l’EM.

No obstant això, prendre suplements de vitamina D ajuda amb la malaltia? Avui dia, encara no hi ha evidències clares que siguin útils per millorar la progressió de l’EM. Tot i això, si decideixes prendre aquests suplements, consulta amb un professional sanitari: massa vitamina D pot ser tòxica i tenir efectes secundaris greus.

 

Què ajuda i què no amb la fatiga de l’esclerosi múltiple?

Hi ha diversos suplements que s’acostumen a utilitzar per combatre la fatiga, però alguns són més útils que d’altres:

  • Ginkgo biloba: un estudi mostra que l’extracte d’aquesta planta pot ajudar amb la fatiga seguint un tractament diari durant quatre setmanes, però existeixen altres estudis amb resultats negatius, per tant, la seva eficàcia no està provada. S’ha de tenir en compte que pot interaccionar amb alguns medicaments, com els anticoagulants.
  • Ginseng: aquesta herba no es recomana, ja que no només no hi ha proves que redueixi la fatiga de l’EM, sinó que pot provocar problemes com insomni, pressió alta o diarrees.
  • Coenzim Q10: és un antioxidant que, segons un estudi, podria ajudar amb la fatiga i la depressió en persones amb EM, però encara hi ha poques investigacions al respecte i cal fer més estudis.

 

 

Riscos i beneficis d’altres suplements

No hi ha prou estudis sobre els remeis naturals per poder dir que són útils per a l’EM. Per exemple, no hi ha proves contundents que els suplements de te verd, amb les seves propietats antioxidants, ajudin les persones amb EM. En canvi, un consum excessiu pot provocar problemes de fetge.

Per contra, altres remeis mostren resultats esperançadors. És el cas de l’àcid lipoic, un suplement antioxidant. Alguns estudis recents mostren com aquest tractament podria ajudar a reduir la pèrdua de volum cerebral causada per l’EM al cervell i, per tant, ajudar a frenar la progressió de la malaltia.

En qualsevol cas, abans de començar a prendre cap suplement, consulta sempre amb els teus professionals sanitaris de referència. Hi ha molts efectes secundaris d’aquests remeis naturals que no són coneguts i que podrien interaccionar amb l’esclerosi múltiple. Sempre que puguis, informa’t.

 

Referències

Natural Remedy Dos and Don’ts for Multiple Sclerosis. Everyday Health (2017). https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/treatment/natural-remedy-dos-donts-multiple-sclerosis/?eh_uid=83730878&slot=4&xid=nl_EHNLms_2019-11-

Boltjes, R. Et al. Vitamin D supplementation in multiple sclerosis: an expert opinion based on the review of current evidence. Expert Review of Neurotherapeutics (2021). https://www.nationalmssociety.org/Research/Research-News-Progress/Vitamin-D

Mojaverrostami, S., et al. A Review of Herbal Therapy in Multiple Sclerosis. Advanced Pharmaceutical Bulletin (2018) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6311642/

Sanoobar, M., et al. Coenzyme Q10 as a treatment for fatigue and depression in multiple sclerosis patients: A double blind randomized clinical trial. Nutricional Neuroscience (2016). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25603363/

Fiedler, S. E., et al. Lipoic acid modulates inflammatory responses of monocytes and monocyte-derived macrophages from healthy and relapsing-remitting multiple sclerosis patients. Immunology & Cell Biology (2021). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/imcb.12392

 

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (col·legiat núm. 50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!