6 plantes medicinals per combatre l’esclerosi múltiple

Les plantes medicinals poden ser un complement per al tractament de persones amb esclerosi múltiple, però cal estar alerta als efectes adversos que poden causar. T’expliquem els efectes de 6 plantes medicinals, així com les seves contraindicacions.

Els medicaments formen part del dia a dia de les persones amb esclerosi múltiple: moltes han de prendre diversos comprimits al dia per combatre els seus símptomes. Però cada cop hi ha més persones que decideixen complementar el seu tractament amb productes naturals.

Una bona opció són les plantes medicinals, que compten amb una llarga tradició. Hi ha un ampli ventall de possibilitats i el consumidor pot escollir aquella que més li convingui segons les seves propietats curatives. Encara que cal estar alerta. Algunes poden provocar efectes adversos depenent de la dosi que es prengui, de la qualitat de la preparació herbàcia, de la possible interacció amb medicaments o de la mateixa fisiologia.

A continuació presentem 6 plantes medicinals que poden interessar, com a complement del tractament, a persones amb EM:

Ginkgo biloba

Originari d’una de les espècies d’arbre més antigues del planeta, el gingko biloba té propietats antioxidants i també és capaç d’inhibir una substància coneguda com  a “factor d’activació de plaquetes”. Inhibint aquesta substància, el ginkgo podria reduir l’activitat de certes cèl·lules immunes relacionades amb l’EM. No obstant això, encara no hi ha evidències sobre si el ginkgo podria ajudar en la prevenció de brots o en millorar la disfunció cognitiva.

El gingko biloba té capacitats antioxidants que podrien ajudar a reduir l’activitat de la EM.

No es coneixen massa efectes secundaris greus en aquesta planta. El principal efecte negatiu és que pot impedir la coagulació sanguínia. Per tant, no se n’aconsella el seu consum en cas de patir trastorns hemorràgics, en cas d’estar prenent medicaments anticoagulants o si s’ha passat recentment per una intervenció quirúrgica.

Echinacea 

Aquesta planta amb flor prové d’Amèrica del Nord i, de les espècies conegudes, la més estudiada és la echinacea purpurea. Alguns estudis suggereixen que aquesta herba podria alleujar els símptomes del refredat comú, però altres estudis no estan d’acord amb les propietats que se li atribueixen i avui dia encara no hi ha conclusions definitives.

Les infeccions víriques, com el refredat, poden derivar en recaigudes o empitjorament dels símptomes de les persones amb EM. No obstant això, l’ús de l’echinacea per pal·liar aquestes infeccions pot implicar altres complicacions, ja que té la capacitat d’estimular el sistema immunitari (cosa poc convenient entre les persones amb EM). Així i tot, encara no hi ha estudis que demostrin aquest risc en persones amb EM.

Pericó (o herba de Sant Joan) 

Alguns estudis, encara que no tots, assenyalen que aquesta planta de flor groga, pot tenir efectes antidepressius (només en casos de depressió lleu) i acostuma a ser ben tolerada.

Tot i això, si una persona amb EM desitja prendre pericó se li recomana que parli prèviament amb un professional mèdic, ja que hi ha tractaments modificadors de la malaltia (TMEs) com és el cas de fingolimod (Gilenya®), amb els quals no es recomana el seu consum. Tampoc es recomana en casos de depressió greu

El pericó pot interactuar negativament amb alguns TMEs i altres medicaments que s’utilitzen per tractar malalties coronàries, atacs d’epilèpsia, alguns tipus de càncers i depressió, així com amb pastilles anticonceptives.

Altres medicaments amb els quals interactua són:

  • L’alprazolam (Xanax®), la carbamazepina (Tegretol®), la imipramina (Tofranil), el fenobarbital i la fenitoína (Dilantin®).
  • La primidona (Mysoline®) i diferents tipus d’antidepressius, entre els quals antidepressius tricíclics, com la nortriptilina (Pamelor®) i la amitriptilina (Elavil®).
  • Inhibidors selectius de recaptació de la serotonina, com la fluoxetina (Prozac®), el paroxetine (Paxil®) i la sertralina (Zoloft®), així com inhibidors de la monoaminooxidasa.

Si una persona amb EM vol prendre pericó, es recomana que parli prèviament amb un metge.

Valeriana 

La valeriana és coneguda pel seu ús com a somnífer. Algunes persones amb esclerosi múltiple poden tenir dificultats per dormir o patir fatiga, per tant, aquesta planta pot ser un complement terapèutic a considerar. Normalment, és ben tolerada i no té efectes secundaris.

Malgrat tot, no s’han realitzat estudis sobre possible efectes immunològics i les persones amb EM han de ser conscients que, si bé els pot ajudar a dormir, prendre valeriana amb assiduïtat també pot incrementar la seva sensació de fatiga a causa dels efectes sedants. Al mateix temps, també pot fer incrementar els efectes sedants de diversos medicaments, entre els quals el diazepam (Valium®), el baclofè (Lioresal®) i la tizanidina (Zanaflex®).

Ginseng 

Aquesta planta creix a regions asiàtiques i americanes de l’hemisferi nord i el seu ús es vincula tradicionalment als seus efectes estimulants en l’organisme. Molta gent en pren per combatre la fatiga, controlar la pressió arterial o estimular el sistema nerviós central.

Amb tot, no hi ha evidències que ens permetin assegurar que el ginseng té beneficis terapèutics i no s’han fet estudis que demostrin que pot tenir incidència en la salut de les persones amb EM, tot i que sempre existeix el risc que pugui estimular el sistema immunitari.

Nabius de grua 

Arbust que té un fruit vermellós i que creix en zones pantanoses d’Amèrica del Nord. Conegut en castellà com “arándano rojo” i en anglès com “cranberry”, no s’ha de confondre amb els “nabius” o els “mirtils”. És molt utilitzat per fer sucs, salses, melmelades i també decoracions estacionals. Al mateix temps, molta gent l’usa per prevenir o tractar infeccions urinàries.

Segons diversos estudis, els nabius de grua tenen la capacitat d’eliminar els bacteris que hi ha a les vies urinàries; això es deu a dos components: la fructosa i la prociadinina.

No se li coneixen gaires efectes secundaris si bé hi ha algun estudi que indica que pot interaccionar amb la warfarina (Coumadin®), un medicament que es pren per tractar o prevenir els coàguls sanguinis. En cas que una persona amb EM tingui una infecció urinària, és aconsellable rebre tractament antibiòtic; els nabius de grua són només un complement que pot ser útil en alguns casos.

Les plantes medicinals en alguns casos poden ser un bon complement de la medicació per reduir els símptomes de la malaltia. N’hi ha de tota mena i per a tots els gustos. Només cal saber escollir la més adequada en cada cas i comprovar si té efectes beneficiosos per a la nostra salut.

Accés al document original

Vitamins, minerals and herbs in MS http://www.nationalmssociety.org Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Vitamins,-Minerals,-and-Herbs-in-MS_-An-Introduction.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!