Problemes de deglució i esclerosi múltiple: com combatre’ls

Algunes persones amb esclerosi múltiple poden tenir problemes per empassar els aliments o les begudes i això pot derivar en dificultats en la parla. Tot i això, existeixen algunes tècniques per reduir els efectes d’aquesta problemàtica i millorar la qualitat de vida.

Alguns estudis apunten que fins a un terç de les persones amb esclerosi múltiple experimenten alguna mena de problema de deglució o disfàgia. Encara que es tracti d’un símptoma que acostuma a aparèixer a mesura que l’EM avança, també es pot produir en estadis més primerencs.

Aquestes dificultats es deuen a l’afectació que l’EM pot tenir sobre els nervis i els músculs i pot repercutir en la capacitat de parla de les persones. Per això, és important considerar totes les afectacions possibles i emprendre els tractaments necessaris per garantir el benestar de les persones amb esclerosi múltiple.

 

Què és la disfàgia i quina és la seva relació amb l’EM

La dificultat per empassar begudes i menjar també es coneix com a disfàgia i és un dels possibles símptomes de l’esclerosi múltiple. Aquesta problemàtica es dona quan els músculs de la gola i la boca no funcionen de manera coordinada per poder dur a terme les accions de deglució i masticació.

En el cas de l’esclerosi múltiple, els seus efectes poden danyar els nervis que controlen aquests músculs i causar debilitat. A més, pot entumir la zona de la boca i la gola i tot plegat pot contribuir a la disfàgia.

Quins problemes de deglució pot provocar l’EM

L’esclerosi múltiple pot afectar a la masticació i deglució de diferents maneres segons cada persona. Les principals afectacions que poden desencadenar són:

  • Dificultat per mastegar els aliments sòlids i controlar els líquids a la boca.
  • Embús de menjar o sensació d’encallament a la gola en menjar o beure.
  • Rebuig freqüent de la gola a l’hora d’empassar.
  • Dificultat per controlar la saliva.
  • Episodis de tos, ennuegament o sensació d’ennuegament.

Aquestes problemàtiques no només afecten la seguretat a l’hora de menjar i beure, sinó també el gaudi dels àpats per les persones amb EM. Per això, és important identificar-les des d’un principi i, si persisteixen en el temps, prendre mesures i consultar el professional mèdic de referència.

La dificultat per empassar begudes i menjar també es coneix com a disfàgia i és un dels possibles símptomes de l’esclerosi múltiple.

Tractaments pels problemes de deglució

Habitualment, la disfàgia es diagnostica a través d’un examen neurològic que analitza els músculs, la llengua i la història mèdica de cada persona. Una vegada diagnosticada aquesta dificultat, es pot establir quin és el millor tractament per fer-hi front, ja que variarà segons la problemàtica concreta de cada un.

Normalment, els professionals encarregats de tractar els problemes de deglució són els logopedes o els terapeutes de la parla i el llenguatge. Pel que fa al tractament, acostuma a basar-se en estratègies per menjar i empassar de manera segura, fer canvis en l’alimentació i realitzar exercicis que estimulin i millorin la deglució.

A més, aquesta mena de terapeutes poden indicar quina és la millor postura per afavorir una deglució i masticació correcta, així com la consistència dels aliments i l’entorn alimentari adequats. Altres accions que es duen a terme per tractar la disfàgia inclouen:

  • Exercicis per enfortir els músculs que intervenen en la deglució.
  • Tècniques específiques per abordar problemes de deglució concrets.
  • Canvis senzills en els àpats del dia.
  • Suport per controlar l’ansietat, ja que pot afavorir la dificultat per empassar.

En els casos de disfàgia més avançats que suposen un risc de desnutrició, deshidratació, asfixia o infeccions toràciques greus, és fonamental comptar també amb el suport de professionals nutricionistes.

 

Consells per evitar les dificultats a l’hora d’empassar

Més enllà dels tractaments i les estratègies que proposin els professionals de la parla i de la nutrició, existeixen una sèrie d’accions que es poden dur a terme de manera autònoma per mastegar i empassar millor. Els principals consells són:

  • Menjar recte.
  • Mastegar lentament.
  • Menjar amb temps i en un entorn tranquil.
  • Beure alguna cosa durant els àpats per acompanyar els aliments a l’hora d’empassar.
  • Controlar la quantitat de menjar en cada mossegada.
  • Fer àpats més petits amb més freqüència.
  • Buscar els coberts i les tècniques de cocció que afavoreixen la deglució.
  • En el cas de persones propenses a ennuegar-se, es recomana menjar amb la companyia de persones que sàpiguen com ajudar-les.

 

Referències:

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!