Gestionar l’exercici, la son i l’humor amb apps ajuda amb l’EM

Rellotges, polseres i fins i tot ulleres intel·ligents. Actualment, són molts els dispositius que permeten fer seguiment de les dades de salut i benestar; molts estan vinculats amb aplicacions mòbils que permeten analitzar la informació que recullen. Les persones amb EM poden fer un gran ús d’aquests dispositius. Saber com s’evoluciona en activitats físiques però també en estats d’ànim pot ajudar a detectar problemes del dia a dia i a trobar solucions.

Els dispositius wearable permeten fer un seguiment exhaustiu de dades derivades de l’activitat física, la son o l’humor. En persones amb EM, aquest seguiment és molt important per plantejar-se i assolir reptes, aprendre sobre un mateix i entendre la vida amb la malaltia. Durant un dia, són moltes les dades de salut que aquests dispositius poden detectar en una persona. Des de constants vitals com la freqüència cardíaca o la pressió arterial, fins a l’energia consumida durant una activitat concreta o la intensitat d’aquesta. Aquestes dades es poden registrar fins i tot en el moment de dormir. Tot aquest recull d’informació, però, no és arbitrari. Sol quedar emmagatzemat en apps vinculades als dispositius que la detecten per mostrar als usuaris la seva evolució en diferents aspectes. De fet, els mateixos pacients fins i tot poden introduir les dades manualment per portar-ne un control. L’objectiu del seguiment és entendre la manera de viure, treballar i actuar de les persones per tal de detectar els possibles problemes i poder, d’aquesta manera, resoldre’ls. Els wearables, les apps i l’EM En el cas dels pacients d’esclerosi múltiple, aquest seguiment pot aportar encara més beneficis. Fer-lo ajuda a detectar la manera de desenvolupar una activitat i a veure si s’ha de modificar la forma de practicar-la per tal d’assolir millors resultats. De fet, s’ha demostrat que gràcies a aquest progrés tecnològic, les persones amb EM i els seus cuidadors viuen més adaptats a la malaltia. Això no només repercuteix en el dia a dia, sinó que també en l’evolució de l’EM. De fet, en aquest sentit, la publicació Science Daily, parlava recentment d’un estudi que conclou que les persones amb més activitat obtenen més bons resultats en les proves de funcions cognitives. “Hem descobert que la capacitat aeròbica té un efecte protector a les parts del cervell que es veuen més afectades per l’esclerosi múltiple”, explica Ruchika Shaurya Prakash, autor principal de l’estudi i professor assistent de Psicologia de la Universitat Estatal d’Ohio.
D’aquesta manera, i tal com també mostren les ressonàncies magnètiques, les parts del cervell que es poden veure més afectades per l’EM solen trobar-se en millor estat quan les persones fan més exercici; aquests dispositius els ajuden a fer-ne un seguiment.
“Com a resultat, aquests pacients mostren en realitat un millor rendiment en les tasques que mesuren la velocitat de processament”, afegeix. De fet, el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple ja es va plantejar a les persones amb la malaltia que fessin un control de les seves activitats durant set dies, per tal de veure els seus resultats i poder millorar-los. Es va anomenar el 7-Day Challenge. Cal destacar doncs, que amb aquest objectiu hi ha moltes apps, dispositius i sistemes disponibles. Se’n proposen 10:
  1. Run Keeper: app que registra dades com distància recorreguda, la durada, les calories consumides, etc. de diferents activitats físiques, ja sigui caminar, córrer o fins i tot anar en cadira de rodes. És gratuïta i està disponible en castellà, anglès i francès, entre altres. Es pot descarregar tant en dispositius IOS com Android.

     

     

  2. Calorie Counter: app que permet fer un seguiment de les calories ingerides en la dieta seguida i el consum d’aquestes segons les activitats que es realitzen. És gratuïta, es pot descarregar a sistemes IOS, Android i Blackberry i està disponible en castellà, anglès, alemany i francès, entre altres.

     

     

  3. Happier: aplicació mòbil per guardar i recordar coses que fan feliços els usuaris per tal de tenir-les presents en tot moment i intentar mantenir el benestar emocional. És gratuïta, està disponible en anglès i es pot descarregar en dispositius IOS.

     

     

  4. Everest: aplicació per plantejar-se reptes, expressar desitjos, somnis i seguir els passos per complir-los. Aquests, a més, es poden compartir en la comunitat de l’app i es poden seguir altres persones que expliquen les seves històries i es marquen les seves metes. És gratuïta, està disponible en anglès i per a dispositius IOS.

     

     

  5. Doable: app per plantejar-se reptes concrets, organitzar les activitats de la vida diària i aprendre a establir prioritats. Es pot descarregar en anglès, alemany i danès, per 0,89 € i en dispositius IOS.

     

     

  6. FitBit: braçalet que registra els resultats obtinguts de la pràctica d’una activitat física, però que, a més, permet controlar i fer un seguiment de la dieta, el pes i fins i tot de la son.

     

     

  7. Jawbone: polsera mitjançant la qual es detecten dades que es transfereixen a l’aplicació Up, per tal de fer un seguiment també de l’exercici físic, la dieta, la son i el coneixement que s’adquireix diàriament.

     

     

  8. Beddit: dispositiu que fa un control exhaustiu de la manera de dormir. Detecta informació com els cicles de son, la respiració, la freqüència cardíaca i la durada. Totes les dades es recullen a l’app vinculada.

     

     

  9. Lumosity: sistema per ajudar a mantenir i millorar la memòria i l’atenció dels usuaris mitjançant petits jocs dissenyats científicament. Es pot fer servir des de l’ordinador o des de qualsevol dispositiu mòbil.

     

     

  10. Happify: sistema promou la pràctica d’activitats i jocs que psicòlegs i neuròlegs consideren que fan felices les persones. Es tracta, en aquest cas, de plantejar-se reptes, gestionar-los amb l’ordinador o els dispositius mòbils i intentar aconseguir complir-los per sentir-se millor.

     

     

Tot plegat doncs, permet gestionar l’EM i la vida al voltant d’aquesta tot mantenint el benestar físic i emocional que ajudi les persones amb la malaltia a evolucionar, desenvolupar-se i ser més fortes en el dia a dia. Accés als documents originals: Better understanding you in the world of wearable technology http://www.livinglikeyou.com Disponible a:http://www.livinglikeyou.com/en/stories/detail/better-understanding-you-in-the-world-of-wearable-technology Introducing the 7 day challenge to live like you http://www.livinglikeyou.com Disponible a: http://www.livinglikeyou.com/en/stories/detail/introducing-the-7-day-challenge-to-live-like-you
Tracking you: Top 20 apps to track your health, wealth and happiness http://www.livinglikeyou.com Disponible a: http://www.livinglikeyou.com/en/stories/detail/tracking-you-top-20-apps-to-track-your-health-wealth-and-happiness
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!