Contractar un cuidador per a persones amb esclerosi múltiple

Val la pena que les persones amb esclerosi múltiple valorin contractar un cuidador o cuidadora sempre que es pugui, fins i tot quan s’està envoltat de gent, que els ajudi amb les tasques diàries i els permeti gaudir d’altres activitats.

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa. Amb el temps, les tasques quotidianes es poden tornar complicades i això pot suposar una pèrdua de l’autonomia personal. En alguns casos, la necessitat d’ajuda és òbvia, però en altres no és tan clara. Moltes persones amb EM es poden moure soles, però fan grans esforços per a fer les tasques diàries, quedant poca energia per dur a terme altres activitats.

 

Quan la persona cuidadora és un familiar

Qui sol assumir el rol de cuidador o cuidadora és la parella o un familiar. Cuidar a una persona estimada és un acte d’amor, encara que també requereix molta energia i suposa certa càrrega emocional. Si no es té en compte la cura de la persona cuidadora, poden aparèixer símptomes d’ansietat o depressió. Aquests símptomes, amb el temps, poden desencadenar la síndrome del cuidador cremat o de burn-out.

Una altra opció, si es pot, és externalitzar la cura. És un error relacionar aquesta externalització amb falta de família o amics. Fins i tot quan s’està envoltat de gent, pot ser molt positiu que aquest tipus d’atenció la realitzi un cuidador o cuidadora professional perquè les persones amb EM puguin gaudir més i millor de la parella, fills, germans i familiars.

Sempre que sigui possible val la pena valorar aquesta opció, perquè tant les persones amb EM com el seu entorn puguin fruir de fer altres coses i viure amb independència durant més temps.

 

La comunicació amb la família, clau per escollir un cuidador

D’entrada, incorporar a una persona desconeguda en el dia a dia pot resultar estrany. Decidir externalitzar la cura i triar un professional no és un procés senzill. Per abordar-ho, és essencial una bona comunicació amb la família o l’entorn més proper, que permeti parlar obertament de les pors i frustracions.

Un dels aspectes més importants és que la persona cuidadora s’entengui amb la persona atesa i que sigui de total confiança, ja que aquesta estarà íntimament involucrada en la seva vida. En aquest sentit, buscar una persona cuidadora a través de referències de gent coneguda ens pot aportar seguretat. Si no tenim referències, sempre les podem demanar als candidats.

 

Perfil del cuidador professional

Pel que fa a la part més professional, hi ha molts tipus d’assistència: des de persones que s’encarreguen exclusivament de la llar fins a persones amb formació en infermeria. Per trobar la persona cuidadora adequada, hem de desenvolupar conjuntament un llistat específic de les necessitats de la persona amb EM.

Es tindran en compte les necessitats mèdiques (tractaments, realització d’exercicis de motricitat), psicològiques (acompanyament, consells en cas de depressió, assistència per aconseguir nous objectius), d’atenció personal (ajudar a banyar-se, a vestir-se o afaitar-) i les tasques domèstiques (anar a comprar o posar rentadores). A partir d’aquesta llista podrem definir amb claredat les tasques que volem que faci la persona cuidadora.

A continuació, hem de pensar en l’horari que haurà de complir la persona cuidadora tenint en compte les seves tasques, fer un còmput de les hores setmanals i calcular un pressupost aproximat. En aquest sentit, no està de més tenir informació sobre les possibles ajudes i subvencions que poden rebre les persones amb EM per valorar el cost d’aquest servei.

 

Font
Hiring a multiple sclerosis caregiver. Everyday Health. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/living-with/choosing-multiple-sclerosis-caregiver/

Revisat per: Laia Miralles Servei d’Atenció Psicosocial de la Fundació Esclerosi Múltiple
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!