Començar el tractament per a l’EM menys de 6 mesos després dels primers símptomes redueix el risc de discapacitat

Les persones que comencen el tractament aviat també tenen una progressió més lenta de l’esclerosi múltiple

 
Un estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Cemcat assenyala la importància de començar el tractament de forma primerenca. Començar el tractament per a l’esclerosi múltiple menys de sis mesos després de l’inici dels primers símptomes redueix el risc de discapacitat a mesura que la malaltia avança. L’estudi s’ha publicat a la revista Neurology.

 
L’estudi va consistir a seguir 580 persones d’entre 16 i 50 anys que havien tingut un primer episodi de símptomes relacionats amb l’esclerosi múltiple. Totes havien estat ateses al Cemcat entre el 1994 i el 2021. També totes prenien algun fàrmac per controlar el procés inflamatori de la malaltia. No obstant això, l’havien començat a rebre en moments diferents.
  • 194 persones havien iniciat el tractament menys de sis mesos després del primer episodi
  • 192 persones l’havien començat entre sis i 16 mesos després de l’aparició dels símptomes
  • 194 persones l’havien començat més de 16 mesos després
 

Més mobilitat i menys fatiga

Els investigadors van fer seguiment de la discapacitat dels pacients i d’imatges de ressonància magnètica durant una mitjana d’11 anys. 

Es va constatar que les persones que havien rebut el tractament en els primers sis mesos després de l’aparició dels primers símptomes tenien la meitat de risc de tenir discapacitat avançada respecte a les que l’havien començat més de 16 mesos després. Per exemple, tenien més mobilitat. També força a les extremitats, menys alteracions de la son, menys fatiga i ansietat, i millor funció cognitiva.

D’altra banda, es va observar que, en les persones amb teràpia precoç, la malaltia es mantenia estable durant més temps respecte a les que l’havien rebut 16 mesos després. A més, les persones amb tractament primerenc tenien un 60% menys de risc d’evolucionar cap a esclerosi múltiple secundària progressiva. En aquest tipus d’EM els símptomes empitjoren de forma constant, i no només quan hi ha brots.

En concret, un 7% dels pacients que van rebre la teràpia abans de sis mesos van fer aquesta progressió.  Aquesta xifra augmentava fins al 23% en els pacients que la van iniciar més de 16 mesos després.

“Els nostres resultats són els primers a mostrar que, quan es comencen a mostrar símptomes, com més aviat comencem el tractament, millor.  Fins i tot abans del diagnòstic definitiu d’esclerosi múltiple”, explica el Dr. Álvaro Cobo-Calvo, neuròleg del Cemcat i del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador principal del grup de Neuroimmunologia Clínica del VHIR i primer autor de l’estudi. “D’aquesta manera, la progressió serà més lenta i disminuirà la discapacitat que els pacients pateixen anys després. Per això és essencial també promoure la detecció precoç de l’esclerosi múltiple”, afegeix.

La ressonància magnètica ajuda al seguiment de l’esclerosi múltiple

La recerca també referma la importància de la ressonància magnètica en el seguiment de les persones amb esclerosi múltiple. Els resultats mostren que la informació aportada per les imatges de ressonància és essencial. Les imatges ajuden els professionals sanitaris a prendre decisions per iniciar el tractament més aviat i avaluar posteriorment la resposta a les teràpies.

“Les imatges radiològiques ens indiquen que, fins i tot quan un pacient té des de l’inici lesions importants al sistema nerviós, sovint acompanyades de símptomes greus. Un tractament precoç és capaç de frenar la progressió de la malaltia”, conclou el Dr. Xavier Montalban, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de recerca en Neuroimmunologia Clínica del VHIR i director del Cemcat.

En l’esclerosi múltiple, el sistema immunitari ataca la mielina. Tot i que els símptomes més comuns es relacionen amb problemes de mobilitat o d’equilibri, la malaltia inclou altres símptomes com ara la fatiga, el formigueig a les extremitats, problemes en la visió i alteracions neurològiques, entre d’altres. La progressió de la malaltia canvia en cada persona i fins avui se sap molt poc sobre la causa d’aquestes diferències, per la qual cosa la recerca resulta clau per a avançar en el coneixement de la malaltia i la qualitat de vida de les persones amb EM.

Referències:

https://www.vallhebron.com/actualitat/noticies/vall-dhebron-demostra-que-iniciar-la-medicacio-en-pacients-amb-primers-simptomes-desclerosi-multiple-redueix-la-discapacitat-llarg-termini

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!