Com compaginar la maternitat amb l’esclerosi múltiple

Ser mare és un repte per a qualsevol dona, però si es conviu amb esclerosi múltiple, els obstacles que s’han de superar poden ser més grans. La malaltia no ha de suposar un inconvenient per tenir fills: vèncer les dificultats que l’EM ocasiona és possible.

Per a una dona amb esclerosi múltiple, l’embaràs sol suposar un període d’estabilitat, ja que és molt estrany patir un brot durant la gestació. Tot i això, alguns símptomes de la malaltia poden empitjorar; es tracta d’aquells símptomes que apareixen amb freqüència en qualsevol dona embarassada (fatiga, inestabilitat de la marxa, urgència miccional, etc.) i que poden agreujar-se en les dones que pateixen EM.
Després del part, és possible patir una recaiguda o brot de la malaltia, especialment durant els primers sis mesos.
Per això, és molt important disposar d’un bon suport familiar, ja que pot ser un moment delicat i/o complicat per a la mare i el nounat. Alguns símptomes de la malaltia també poden interferir en la cura del nadó. Per exemple, la fatiga i la falta d’energia (molt comuns en l’EM) poden agreujar el cansament propi dels nous pares. De la mateixa manera, un símptoma tan freqüent com l’entumiment pot dificultar activitats bàsiques per a la cura del nadó com la lactància materna o els banys. Per això, una bona planificació de l’embaràs i disposar del suport i ajuda de persones properes (parella, familiars i amics) és indispensable, ja que moltes vegades el pressupost familiar no contempla la possibilitat de contractar professionals que cuidin dels fills.

Consells a seguir per les dones amb esclerosi múltiple per gaudir de la maternitat quan empitjoren els símptomes

  • Descansar sovint. La fatiga és un símptoma molt habitual en les persones amb EM i, a la vegada, un signe gairebé universal en els pares que comencen a tenir cura d’un nounat. Per això, una mare amb esclerosi múltiple ha de vigilar de reposar sovint i gestionar les forces.
  • Parlar amb el neuròleg. En el cas que els símptomes empitjorin, és important consultar al neuròleg el més aviat possible. Aquest pot indicar algun tipus de tractament que ajudi a controlar millor els símptomes de la malaltia.
  • Consultar al metge sobre la lactància materna. La lactància materna no està contraindicada en les dones amb EM. No obstant això, la majoria dels tractaments per a la malaltia estan contraindicats durant aquest període. El neuròleg ajudarà a valorar la millor opció per a cada cas particular: alletar al nen o desestimar la lactància materna i iniciar el tractament modificador de la malaltia el més aviat possible.
  • Reconèixer les pròpies limitacions i demanar ajuda sempre que es necessiti. Les mares amb esclerosi múltiple sempre han de ser conscients de les seves limitacions i demanar suport a altres persones sense cap mena de por.

Enllaç al document original:
Moms With Multiple Sclerosis. Everyday Health Media, 2012 [accés: 14 de gener de 2014]. Disponible a: http://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/…
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!