Preguntes i respostes sobre tenir fills i l’esclerosi múltiple

És hereditària l’esclerosi múltiple? L’EM pot afectar el nadó? Et resolem alguns dels dubtes més comuns sobre planificació familiar.

Quan es decideix tenir un nadó, és normal tenir molts dubtes i voler-ho planificar tot bé. Això és especialment cert en el cas de les persones amb esclerosi múltiple, però la malaltia no ha de suposar cap obstacle al desig de tenir fills.

A continuació, us presentem algunes preguntes i respostes sobre dubtes comuns que poden tenir les persones amb EM sobre planificació familiar i l’esclerosi múltiple.

1. L’esclerosi múltiple és hereditària?

NO. Encara que l’EM tingui un component genètic, no és una malaltia hereditària ni es pot contagiar. Els estudis apunten que un 2% dels fills de progenitors amb EM desenvolupen la malaltia, però no per herència, sinó perquè són més susceptibles genèticament a fer-ho.

No hi ha cap procediment que ens pugui indicar si el nadó acabarà o no tenint EM, ni abans ni durant l’embaràs.

2. L’esclerosi múltiple repercuteix en el nadó?

NO. Els bebès de mares o pares amb EM poden tenir fills amb la mateixa salut que els de pares i mares sans. No hi ha perquè haver-hi diferències en el pes, la mida en néixer, ni casos de malformacions o avortaments que estiguin relacionats amb l’EM.

3. L’esclerosi múltiple causa infertilitat?

NO. Les persones amb EM no tenen més problemes de fertilitat que la resta de la població. Quan hi ha aquests problemes de fertilitat, solen estar més relacionats amb l’edat, el tabac, l’alcohol o alguna altra malaltia que tingui la persona.

La reproducció assistida és una possibilitat per a les persones amb EM que tinguin aquests dificultats, però és important tenir en compte que aquestes tècniques augmenten fins a 7 vegades la probabilitat de patir un brot i fins a 9 vegades la probabilitat que apareguin noves lesions en ressonància magnètica.

4. Els brots són menys freqüents durant l’embaràs?

. Quan s’està embarassada, la probabilitat de tenir un brot es redueix, especialment durant el tercer trimestre. En la majoria de casos, l’embaràs representa un període d’estabilitat de l’EM i la majoria de persones se solen trobar millor.

5. La ressonància magnètica té efectes sobre el fetus?

NO. No s’ha demostrat que les ressonàncies magnètiques suposin cap risc per al fetus durant l’embaràs. Malgrat això, la decisió sobre si fer-la o no és del neuròleg, que valorarà si és l’opció més adequada o és millor triar una alternativa.

6. És possible decidir entre part natural i cesària?

. Tant si s’opta per part natural o cesària, la decisió només depèn de la gestant i del ginecòleg. L’esclerosi múltiple no afecta les diferents maneres de donar a llum i no hi ha contraindicacions per a l’anestèsia epidural.

7. Després del part, poden augmentar els brots?

. El puerperi és el període immediatament posterior al part fins als 35-40 dies, un temps de recuperació per al cos després de parir. Durant aquest període i fins 3 mesos després del part, el risc de brots és més alt.

8. És compatible la lactància amb l’esclerosi múltiple?

. Això, això no obstant, depèn de l’estat particular de cada persona. A les dones amb una malaltia estable l’any abans i durant l’embaràs, se’ls permet la lactància, però aquelles amb una malaltia més activa generalment han de tornar com més aviat millor al tractament.

En qualsevol cas, la recomanació del neuròleg és fonamental abans de decidir si alletar o no el nadó. El neuròleg valorarà si és més adequat mantenir la lactància o reprendre la medicació per evitar recaigudes.

Vídeo “Dibujando la Esclerosis Múltiple – Planificación familiar: Dudas” (Sanofi)

 

Referències

Dibujando la Esclerosis Múltiple. Planificación familiar. Sanofi España. Disponible a: https://www.youtube.com/watch?v=YoF0fKl6ajs 

Familia. MS in focus. Federación Internacional de Esclerosis Múltiple (MSIF). Disponible a: https://www.msif.org/wp-content/uploads/2014/09/MS-in-focus-3-Family-Spanish-1.pdf  

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!