Puc ser mare si tinc esclerosi múltiple?

Tot i que l’esclerosi múltiple no suposa cap impediment per a la maternitat, és una decisió individual que cal meditar i planejar.

La maternitat amb esclerosi múltiple és un tema sobre el qual s’han fet nombrosos estudis. Tot i que fa anys es desaconsellava l’embaràs amb EM, avui dia ha quedat demostrat que la malaltia no suposa cap risc per ser mare ni interfereix amb la fertilitat.

La planificació d’un embaràs és un tema de preocupació recurrent entre moltes persones amb esclerosi múltiple, ja que l’EM es diagnostica especialment entre dones en edat reproductiva. Tot i que un embaràs amb EM requereix preparar amb cura el procés, és totalment segur per a la mare i per al nadó.

 

Com impacta l’esclerosi múltiple en l’embaràs

L’embaràs ve amb alguns canvis en l’esclerosi múltiple. Per exemple, encara que alguns símptomes puguin empitjorar (com els dolors lumbars, els problemes urinaris o el restrenyiment), generalment l’embaràs és un període d’estabilitat o fins i tot de millora, a causa del canvi que es produeix al sistema immunològic.

És molt important consultar amb un professional sanitari en aquests casos, ja que molts medicaments per a l’EM estan contraindicats a l’embaràs i la lactància. Segons el cas, s’adaptarà o interromprà el tractament i es reiniciarà poc després del part, segons les circumstàncies personals i les preferències de lactància.

El part també pot tenir un efecte sobre la malaltia, ja que després de donar a llum el sistema immunològic torna al seu estat previ. Durant els sis mesos següents, els brots poden ser fins a un 20% i 40% més freqüents, pel que cal planificar bé aquest període i, si és possible, comptar amb un bon suport familiar.

 

L’esclerosi múltiple és hereditària?

Hi ha una certa predisposició genètica a tenir EM. No obstant, en sentit estricte, l’esclerosi múltiple no és una malaltia hereditària, perquè no es transmet directament de pares a fills.

Els estudis actuals indiquen que els fills d’una persona amb EM tenen al voltant d’un 2% de possibilitats de tenir la malaltia, però no per herència, sinó per predisposició genètica. No obstant això, la genètica no ho és tot a l’EM i en les investigacions es tenen en compte altres factors que podrien contribuir al desenvolupament de la malaltia, com els ambientals o epidemiològics.

 

Decidir si tenir fills o no

En darrer terme, la decisió de tenir fills o no és profundament personal. Cal valorar múltiples factors, inclosos alguns propis de la malaltia com ara el grau de discapacitat actual o futur o el suport familiar.

L’EM és una malaltia crònica que en alguns casos pot empitjorar amb el temps. Per aquest motiu, no només cal pensar en el present en prendre la decisió, sinó també en el futurNo obstant, una bona planificació amb prou temps pot ajudar a resoldre la majoria d’obstacles i gaudir d’una maternitat plena. L’experiència d’altres pares i mares amb EM pot ser útil per informar-se i valorar totes les possibilitats.

 

Referències

Pregnancy and Reproductive Issues. National MS Society Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Womens-Health/Pregnancy

Embarazo con Esclerosis Múltiple. Esclerosis Múltiple España. Disponible a: https://esclerosismultiple.com/embarazo-y-esclerosis-multiple/?b=embarazo

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!