Viure l’embaràs amb esclerosi múltiple

La relació entre l’esclerosi múltiple i l’embaràs és un debat recurrent i rellevant donat que, precisament, les dones en edat fèrtil representen el sector de la població més afectat per aquesta malaltia.

Anys enrere, es considerava que l’embaràs podia fer empitjorar els efectes de l’esclerosi múltiple. Tot i això, no existeix cap prova que ho demostri. De fet, diversos estudis realitzats a un gran nombre de dones han conclòs en reiterades ocasions que la gestació, el part i la incidència de complicacions fetals són les mateixes en dones que tenen EM i en les que no. Tampoc hi ha evidències que l’esclerosi provoqui un major nombre d’avortaments espontanis o malformacions congènites al fetus.

D’aquesta manera, les embarassades amb EM no acostumen a requerir cures específiques durant la gestació ni el part i es considera que totes les formes d’anestèsia són segures i tolerables.

La gestació, el part i la incidència de complicacions fetals són les mateixes en dones que tenen EM i en les que no.

Entre els altres dubtes que és important resoldre hi ha el nivell de fertilitat, que és igual per a les dones amb esclerosi que per a qualsevol altra dona, ja que la malaltia no provoca cap mena de desajust hormonal; o la possibilitat de transmetre l’EM al nadó, fet que no és habitual donat que no es tracta d’una malaltia hereditària.

Recaigudes de l’EM durant l’embaràs

En general, s’estima que durant la gestació es registren menys recaigudes de l’EM, especialment durant el segon i tercer trimestre. Això s’atribueix als canvis que desenvolupa el cos de la dona que afavoreixen una reducció de la inflamació, de l’activitat de l’EM i, per tant, de les recaigudes.

Tot i això, és possible que alguns símptomes empitjorin al llarg de l’embaràs degut, precisament, a aquesta transformació corporal. A continuació, s’enumeren alguns efectes:

 • Augment excessiu de pes: això dificulta la mobilitat i augmenta la fatiga. Per tant, és important que les dones no sobrepassin els límits de pes recomanats durant el període de gestació.
 • Dolors lumbars i ciàtica: moltes dones amb esclerosi múltiple ja tenen aquests dolors, que poden incrementar-se en el període final de l’embaràs, quan l’úter pressiona en el primer tram del nervi ciàtic.
 • Problemes urinaris: la incontinència acostuma a ser un problema per algunes dones amb EM i la pressió de l’úter sobre la bufeta fa que es pugui aguditzar.
 • Restrenyiment: quan aquest símptoma té un origen hormonal, pot empitjorar durant la gestació. Perquè no passi, es recomana seguir una dieta rica en fibra i líquids.
 • Edemes a les cames: es deuen al pes del ventre sobre les extremitats inferiors. Per evitar-los, és recomanable no passar gaire temps dreta o asseguda, caminar diàriament i mantenir les cames en posició supina.

Medicaments i embaràs

Pel que fa a la lactància, tampoc és perillosa per a les mares amb EM, mentre no prenguin medicaments que puguin provocar una interacció perillosa. En aquest cas, la farmacoteràpia indicada per a les dones amb esclerosi múltiple, pot suposar un risc en el període de l’embaràs o el moment del part.

Per aquest motiu, és recomanable que les dones comuniquin els seus símptomes al seu professional sanitari de referència perquè els pugui fer una pauta de medicació adequada a la seva experiència.

Referència

Pregnancy and reproductive issues. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Pregnancy

2 comentaris

 1. XELMIRA DA SILVA ha dit:

  Hola buenas donde puedo hacer una pregunta referente a este tema?

  1. Fundacio Esclerosi Multiple ha dit:

   Hola

   Nos la puedes enviar aquí mismo

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!