Embaràs i esclerosi múltiple

El debat sobre l’esclerosi múltiple i l’embaràs sempre ha estat recurrent i rellevant ja que, precisament, les dones en edat fèrtil representen el sector de la població més afectat per aquesta malaltia. Fa anys, es desaconsellava la maternitat de les pacients d’esclerosi múltiple, ja que es pensava que el període de gestació podia empitjorar la malaltia, però diversos estudis han demostrat que, al contrari, l’embaràs millora el desenvolupament d’alguns símptomes de l’esclerosi múltiple. Tot i això, és cert que durant els sis mesos després de donar a llum l’estat de les afectades sol empitjorar.

L’esclerosi múltiple no suposa cap risc per a la maternitat. Així ho han demostrat nombrosos estudis sobre un dels temes més discutits i que més preocupa a moltes de les dones afectades per aquesta malaltia. El principal obstacle per concebre, al principi, és l’efecte negatiu que l’esclerosi múltiple provoca en la vida sexual de les pacients, que produeix una manca de sensibilitat en els òrgans sexuals i dificulta l’orgasme, cosa que pot complicar el fet de quedar-se embarassada. D’altra banda, no existeixen problemes importants sinó diferents dels que pot patir qualsevol dona en estat no afectada d’esclerosi múltiple.
En primer lloc, l’esclerosi múltiple no és hereditària, encara que alguns factors desencadenants poden ser-ho, i en principi no suposa cap perill per al futur nen.
A més, el seu nivell de fertilitat és el mateix que el de qualsevol dona, ja que no hi ha irregularitats hormonals o desajustos en els òrgans sexuals reproductius en les pacients d’EM. Tampoc no hi ha cap diferència en el part o perill en el fetus. Quant a la lactància, no està contraindicada per a les afectades d’esclerosi múltiple, sempre que no prenguin medicaments que puguin ser perillosos per al nen. En general, és aconsellable que la medicació s’interrompi durant la gestació, i si algun fàrmac és indispensable, primer ha de consultar amb un ginecòleg.
Cal tenir en compte que els canvis físics derivats del període d’embaràs poden originar problemes psicològics i emocionals. Per això, és indispensable que les persones properes a la pacient li ofereixin ajuda perquè superi el període de gestació sense més estrès del necessari.
Encara que s’ha demostrat que l’embaràs afecta positivament al desenvolupament de l’esclerosi múltiple, alguns efectes del procés de transformació del cos poden provocar que alguns símptomes de la malaltia empitjorin. A continuació, s’enumeren alguns d’aquests efectes:
  • Augment excessiu de pes: això dificulta la mobilitat, que ja és complicada en moltes pacients d’esclerosi múltiple, i n’augmenta la fatiga. Per tant, és indispensable que, sobretot, les dones afectades d’esclerosi múltiple no sobrepassin els límits recomanats de pes durant el període de gestació.
  • Dolors lumbars.
  • Ciàtica: moltes pacients d’esclerosi múltiple ja pateixen aquests dolors, que poden incrementar-se en el període final de l’embaràs, quan l’úter pressiona en el primer tram del nervi ciàtic.
  • Problemes urinaris: la incontinència ja és un problema usual per a la majoria d’afectades d’esclerosi múltiple i augmenta durant l’embaràs, ja que l’úter fa pressió sobre la bufeta.
  • Restrenyiment: és habitual en les pacients d’esclerosi múltiple i s’agreuja durant la gestació, quan és de caràcter hormonal. Perquè no empitjori, és aconsellable seguir una dieta rica en fibra i líquids i realitzar activitat física regularment.
  • Edemes a les cames: es deuen al pes del ventre sobre les extremitats inferiors. Per evitar-los és recomanable no estar gaire temps dreta o asseguda, caminar diàriament i mantenir les cames en posició supina.
Font d’informació: Embarazo y esclerosis múltiple. FEM. [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.fem.es/Imatges/Web/Documents/EMBARAZOEM.pdf
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!