Persones amb EM, protagonistes al cinema i a la televisió

La història de persones amb Esclerosi Múltiple ha passat molts cops de la realitat a la petita i la gran pantalla. De fet, hi ha un bon nombre de pel·lícules i sèries que reflecteixen la vida amb aquesta malaltia en alguna trama concreta. La majoria amb una visió optimista, no deixen de tenir l’emoció i l’empatia com a característiques principals. Totes, contribueixen a sensibilitzar i informar la societat sobre l’EM. En presentem un recull.

La vida de persones amb esclerosi múltiple ha protagonitzat trames televisives i cinematogràfiques en diverses ocasions. L’EM i la seva influència a la vida de les persones no ha deixat indiferents a molts directors i guionistes de cinema que, en algunes de les seves obres, contribueixen a difondre la realitat de la malaltia, a informar-ne la societat, sensibilitzar-la i contribuir a que se’n parli amb rigor i serietat.

En aquest sentit, trobem títols de produccions que expliquen la malaltia des de diferents punts de vista. Cal destacar, en aquest grup de films, alguns com els que apareixen en el següent recull:

 • Freak city: una pel·lícula en què una jove amb esclerosi múltiple anima els pacients de l’hospital on és ingressada a viure i aprofitar la vida al màxim. Es tracta d’una obra de Lynne Litmannn produïda l’any 1999.

   

   

 • Go now: narra la situació de Nick, un jugador de futbol britànic que s’enamora de la Karen. Tots dos estan junts quan ell és diagnosticat d’esclerosi múltiple. La pel·lícula mostra com avança la seva malaltia i com, tant ell com les persones del seu voltant, agafen forces per continuar endavant. Aquest film va ser dirigit per Michael Winterbottom al 1995. https://www.youtube.com/watch?v=SPQ82pGD34Y

   

   

 • Hilary and Jackie: basada en la vida de la violoncel·lista Jacqueline du Pré, la carrera de la qual es va veure obstaculitzada per l’esclerosi múltiple. La protagonista va ser diagnosticada als 26 anys, en un moment amb manca de medicaments i mitjans per alleujar la malaltia. La pel•lícula va ser dirigida per Anand Tucker al 1998. Cal destacar a més, que la seva vida juntament amb Daniel Barenboim, director d’orquestra, va ser també el fil conductor de Duet for one estrenada al 1986 i dirigida per Andrei Konchalovsky. https://www.youtube.com/watch?v=Xtvk1TDk-Ao

   

   

 • Lourdes: tracta d’una noia jove que pateix esclerosi múltiple i que marxa a Lourdes perquè confia curar-se. És una pel·lícula de Jessica Hausner que data de l’any 2009.

   

   

 • La escafandra y la mariposa: de l’any 2007, explica l’amistat del director del film, Julián Schanabel, amb Fred Hugues, soci d’Andy Warhol afectat d’esclerosi múltiple. El director solia visitar Hugues quan aquest ja estava molt afectat per la malaltia i li llegia el llibre "La escafandra y la mariposa", una mena de metàfora de com, en circumstàncies com l’EM, encara que el cos sigui una d’escafandra, la ment és com una papallona lliure. https://www.youtube.com/watch?v=tkvxlx8r1HY

   

   

 • Medrama: en aquest cas, és un documental que mostra la història d’un home afectat per l’esclerosi múltiple que viu en un ambient rural. Tot i que va veient com les seves capacitats es van limitant, compta amb el suport de les persones del seu entorn i, plegats, avancen contra l’adversitat. Es tracta d’una obra de la directora Lucía Herrera, produïda l’any 2004.

   

   

 • Ich Klage An: explica la història d’una noia jove amb esclerosi múltiple que demana al seu marit, un prestigiós metge, que acabi amb la seva vida. El motiu, no pot suportar veure’s limitada per una malaltia com l’esclerosi múltiple. Al 1941, quan Wolfgang Liebeneiner va dirigir la pel·lícula, va causar un gran impacte sobre la població d’Alemanya i va despertar el debat sobre l’eutanàsia.

A més a més, la televisió també ha estat testimoni de casos d’esclerosi múltiple. De fet, algunes de les sèries de més audiència en diversos països n’han mostrat alguna persona afectada. És el cas, per exemple, de l’espanyola Hospital Central, en la qual la pediatra i directora del centre hospitalari on es focalitza tota l’acció de la sèrie, Maca, és diagnosticada d’esclerosi múltiple. A Prison Break s’hi relata puntualment la història d’una dona afectada d’EM, concretament a l’episodi 26 de la segona temporada. Per la seva banda, El ala oeste de la Casa Blanca narra la feina diaria de l’equip que treballa juntament al President dels Estats Units, que pateix esclerosi múltiple. Altres sèries com House, CSI, El síndrome de Ulises, també s’han fet ressò de la malaltia.

Tots aquests productes doncs, són una manera de divulgar l’EM i d’intentar mostrar com els seus símptomes afecten la vida de les persones que la pateixen. No es pot oblidar que la comunicació i la informació sobre l’esclerosi múltiple reforcen una conscienciació general i aquest és una bon camí a seguir per obtenir ajuda en molts aspectes.

Accés als documents originals:

La EM protagonista en la pantalla http://www.esclerosismultiplehoy.com Disponible a:
http://esclerosismultiplehoy.com/es/la-em-protagonista-en-la-pantalla.php 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!