La importància d’una bona salut dental si es pateix esclerosi múltiple

En moltes ocasions, patir una malaltia crònica com l’esclerosi múltiple suposa deixar de banda altres aspectes de salut i benestar generals per ocupar-se exclusivament del tractament i atenció de l’afecció primordial. Un d’aquests casos pot ser la salut dental, que a més pot repercutir en alguns símptomes de l’EM. A continuació, s’exposen una sèrie de recomanacions per mantenir una dentadura i boca sanes, a més de consells per compaginar la cura dental amb els obstacles que implica la malaltia.

Mantenir una bona higiene bucal és fonamental per diverses raons: és necessària per a una digestió i nutrició adequades, per evitar infeccions i per poder gaudir del menjar i les activitats socials. En el cas de l’esclerosi múltiple, mantenir unes dents i genives sanes és encara més important, ja que les infeccions poden provocar que alguns símptomes de la malaltia empitjorin. Una rutina recomanable per prevenir qualsevol problema dental és la següent:
 • Rentar-se les dents un mínim de dos cops al dia: després d’esmorzar i abans d’anar al llit.
 • Fer servir pasta de dents que contingui fluorur.
 • Utilitzar fil dental cada dia.
 • Raspallar la llengua diàriament (amb el raspall de dents o amb un raspador de llengua).
 • Canviar el raspall de dents, almenys, cada 3 o 4 mesos.
 • Seguir una dieta saludable i equilibrada, sense excedir-se amb els dolços.
 • Visitar de manera regular el dentista, en general, cada 6 mesos.
 • Acudir immediatament a la consulta si les genives sagnen, les dents o la mandíbula fan mal, o si hi ha sensibilitat dental.
Alguns símptomes de l’EM poden entorpir moltes d’aquestes activitats, fonamentals per a la cura adequada de les dents i les genives. Especialment, l’espasticitat, la falta de mobilitat, els tremolors, la fatiga, el dolor facial i els canvis sensorials a les mans poden significar veritables obstacles per poder-se netejar les dents correctament. De totes maneres, alguns consells i dispositius poden ser de gran ajuda per superar els inconvenients generats per la malaltia:
 • Utilitzar raspalls de dents elèctrics o/i amb mànecs reforçats, i dispositius d’ús de fil dental. Un remei que pot ser molt útil per subjectar l’utensili sense problemes és tallar una petita ranura als costats d’una pilota de tennis i ficar allà el mànec del raspall de dents.
 • Per controlar els tremolors, es pot utilitzar un guant amb pes durant el raspallament.
 • Per combatre la fatiga, pot ser recomanable rentar-se les dents i utilitzar el fil dental asseguts i no drets i utilitzar un raspall elèctric.
 • També, perquè la fatiga no afecti la higiene bucal, el fil dental pot utilitzar-se al matí i no a la nit, quan normalment s’està molt més cansat. De totes maneres, és aconsellable fer-lo servir abans d’anar a dormir, així que una bona opció pot ser utilitzar-lo al llit.
 • Si es necessita suport per a aquestes activitats, es pot demanar ajuda a un membre de la família o a un assistent.
També s’ha de tenir en compte que alguns tractaments farmacològics per a l’EM poden provocar que la boca s’assequi, un inconvenient important ja que la saliva és essencial per ajudar a netejar la boca i les dents; per tant, una boca seca pot fer que les bactèries s’acumulin i també entorpir la masticació. Per evitar això, és aconsellable beure molta aigua i begudes sense sucre i no consumir cafeïna, tabac o alcohol; també pot ser molt útil prendre un rajolí de llimona o caramels sense sucre, utilitzar un humidificador a la nit o consultar un especialista sobre productes especials per combatre aquest problema. La saliva artificial pot ajudar també a minimitzar aquest símptoma. Moltes persones amb esclerosi múltiple, a més, descuiden la cura de les dents perquè focalitzen tota l’atenció en la malaltia. Aquest aspecte, sumat a la dificultat que alguns símptomes de l’EM suposen per acudir a la consulta del dentista (com la fatiga o els problemes de mobilitat), fa que moltes vegades no s’atorgui la importància necessària a la salut bucal i no es visiti el dentista de manera regular.
Les revisions bucals són molt importants i serviran perquè l’especialista observi i avaluï l’estat de les dents, genives, llengua i gola; des de comprovar que no es tenen càries o es pateix la malaltia de les genives (malaltia periodontal), fins a realitzar una neteja bucal, un examen per detectar càncer oral, radiografies de les dents per localitzar danys o observar la manera de tancar la mandíbula, etc.
Si els símptomes de l’EM dificulten el fet d’acudir a la consulta del dentista, es poden seguir una sèrie de recomanacions perquè no suposin cap impediment. Primer, la persona amb EM ha d’assegurar-se que la consulta del dentista compleix amb les seves necessitats, tant d’accessibilitat com d’altres especials. També és molt important saber si la cadira dental és accessible per a cada cas, especialment si l’afectat utilitza cadira de rodes. Per combatre la fatiga, sempre s’ha d’intentar disposar de temps per reposar abans i després de la consulta, i programar les visites en els moments del dia que s’estigui més descansat. Accés al document original: The Basic Facts. Dental Health. National Multiple Sclerosis Society, 2005 [accés: 25 de juny de 2014]. http://www.nationalmssociety.org/ Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Dental-Health.pdf
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!