EMO la nova aplicació per a la gestió emocional de les persones amb EM

 La nova aplicació EMO permet fer un registre de les emocions que sent la persona amb esclerosi múltiple en els diferents àmbits de la seva vida: sanitari, laboral i familiar

EMO nueva aplicación para la gestión emocional de la EM

Per frenar l’impacte de l’esclerosi múltiple, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) ha creat la nova aplicació EMO amb la col·laboració de Novartis. Aquesta eina dissenyada per la Dra. Sara Navarro, psicòloga clínica de la FEM, permet a les persones amb esclerosi múltiple identificar i comprendre millor les seves emocions. A més, proporciona estratègies i recursos per gestionar millor els símptomes psicològics de la malaltia.

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica autoimmunitària que afecta el sistema nerviós central i que encara no té cura. A més de l’impacte físic que pot tenir, també pot provocar canvis en l’estat emocional i el comportament. L’EM pot originar trastorns com ara la depressió, que pot arribar a afectar fins a un 54% de les persones, o l’ansietat, que pot donar-se en un 44% dels casos[1]. A més de la depressió i l’ansietat, alguns dels trastorns i símptomes psicològics més habituals són: eufòria, fluctuacions emocionals o canvis d’humor sobtats, aplanament afectiu, rialles o plors descontrolats, pèrdua de consciència o manca d’iniciativa[2].

Hem dissenyat EMO amb l’objectiu d’ajudar a millorar la salut mental de les persones amb esclerosi múltiple. EMO actua a través d’estratègies de suport emocional, perquè puguin desenvolupar competències adaptatives i treballar l’autoconsciència i l’autonomia necessàries per afrontar crisis emocionals derivades de les situacions que han d’afrontar amb la malaltia“, explica la psicòloga clínica Dra. Sara Navarro.

Nova aplicació per impulsar el benestar mental

La directora executiva de la FEM, Rosa Masriera, ha assenyalat que amb la nova aplicació EMO “intentem impulsar el benestar mental de les persones que conviuen amb esclerosi múltiple. Sabem que una adequada gestió emocional té un impacte positiu en el desenvolupament de la malaltia i afavoreix una millor qualitat de vida“. La directora de la FEM ha explicat com EMO és un pas més enllà, que complementa el suport psicològic. Aquest suport ja s’ofereix des de la FEM a través de “teràpies psicològiques individuals i grups, a més d’oferir grups d’enfrontament emocional a la malaltia. També tallers per ajudar a desenvolupar estratègies psicològiques amb l’objectiu de generar l’empoderament tant de la persona amb EM com dels seus familiars“.

Des de Novartis tenim un fort compromís en la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen amb esclerosi múltiple. Per això hem volgut formar part d’aquesta iniciativa, fruit de la col·laboració entre psicòlegs clínics, experts en tecnologia i pacients”, explica Lidia Gómez, neuròloga del departament de Neurociència de Novartis, que també ha volgut destacar l’impacte positiu que tindrà EMO per proporcionar estratègies i recursos a les persones amb EM. En aquest sentit, va remarcar que es podran abordar millor les converses entre els professionals sanitaris implicats en el seguiment de la malaltia. 

“Quan et diagnostiquen una malaltia com l’esclerosi múltiple és complicat gestionar-ho perquè sents com canvia tota la teva vida i la situació et supera. Poder tenir al teu abast una eina que et proporciona consells i tips per gestionar les teves emocions, t’ajuda a sentir-te més empoderat“, comenta David, que té esclerosi múltiple des del 2020. reconeix que en funció de les emocions la seva simptomatologia pot variar.

EMO, per gestionar els símptomes psicològics de l’EM

L’aplicació digital EMO permet fer un registre de les emocions que sent la persona. Se centra en diferents àmbits de la vida: sanitari, laboral i familiar. Per exemple, quins sentiments experimenta o com reacciona una persona davant els canvis de la malaltia. També si comparteix o no la malaltia amb el seu entorn laboral o si té una sensació d’aïllament.

Es tracta d’una eina molt intuïtiva perquè tothom pugui utilitzar-la fàcilment. Funciona sobre la base d’uns algoritmes. En funció del problema o conflicte exposat per la persona en una de les diferents categories (sanitària, laboral o familiar), el tipus d’emoció i la intensitat (puntuada de l’1 al 10), oferirà estratègies i recursos. Aquestes estratègies i recursos ajudaran a estabilitzar la situació i afrontar els canvis de manera adaptativa.

A més, tota la informació introduïda a EMO quedarà registrada. D’aquesta manera, d’una banda, la persona pot ser conscient de quins recursos li han estat més útils i de la seva evolució. A més, d’altra banda, els professionals de la salut poden obtenir dades específiques per millorar les estratègies d’abordatge que plantegen.

[1] Revisió d’aspectes emocionals i neuropsicològics. https://www.fem.es/revisio-dels-aspectes-emocionals-i-neuropsicologics-en-lem/

[2] Personalidad, conducta y esclerosis múltiple. FEM 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!