El que sabem del virus Epstein-Barr i l’esclerosi múltiple

No hi ha una relació de causa efecte entre el virus d’Epstein-Barr i l’esclerosi múltiple, tot i que el virus té un paper important en l’EM

Esclerosis Múltiple España ha organitzat una sessió informativa amb els doctors  José María Prieto, cap del servei de neurologia de l’Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la i Rafael Arroyo, cap de servei de neurologia de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid i de l’Hospital Ruber Juan Bravo. Tots dos han explicat el que se sap fins ara sobre les causes de l’EM i han posat l’accent en la relació entre els virus i l’EM i especialment entre el virus d’Epstein-Barr i l’EM.

Què sabem fins ara sobre les causes de l’esclerosi múltiple?

El doctor Prieto ha recordat que als anys 70 del segle passat investigadors danesos ja van relacionar l’esclerosi múltiple amb la genètica. Segons ell, aquesta va ser una fita important en el coneixement de l’esclerosi múltiple. El doctor sosté que les zones del planeta on hi ha més casos d’esclerosi múltiple coincideixen amb les zones on hi ha més diòxid de nitrogen, més CO₂ i més contaminació lumínica. Això, relacionaria un estil de vida amb l’esclerosi múltiple. També recorda que cada cop es diagnostiquen més casos d’esclerosi múltiple.

Encara avui no sabem quina és la causa de l’esclerosi múltiple. En canvi, sí que se sap que rere la malaltia hi ha factors genètics i ambientals. Fa temps que hi ha estudis que indiquen que el virus d’Epstein-Barr podria tenir una relació amb l’esclerosi múltiple, però mai fins ara hi havia hagut un estudi que evidenciés tan clarament el vincle entre aquest virus i l’EM. El doctor José María Prieto assenyala que es pot parlar d’una relació del virus d’Epstein-Barr amb l’esclerosi múltiple tanmateix no d’una relació causa-efecte.

El virus d’Epstein-Barr majoritari a la societat espanyola

La prova que no hi ha una relació de causa-efecte entre el virus d’Epstein-Barr i l’esclerosi múltiple és que entre el 90 i el 95% de la població espanyola té el virus d’Epstein-Barr i, en canvi, a Catalunya hi ha 9.000 persones amb EM i 55.000 a tot l’Estat espanyol. “Si hi hagués una relació de causa efecte, tota la població tindria EM” diu el doctor Rafael Arroyo.

El doctor recorda que fins ara s’han estudiat molts virus per la seva possible relació amb l’esclerosi múltiple. El virus d’Epstein-Barr és un dels virus estudiats. Es transmet via saliva, sexual o sanguínia. Un cop es té el virus, no es pot eliminar. Això no obstant, moltes vegades el virus no té cap afectació en la vida de la persona perquè es manté latent.

Ara, l’estudi, liderat per l’Escola de Salut Pública de Harvard i que s’ha publicat a la revista Science, descobreix que hi ha una relació entre el virus d’Epstein-Barr i l’EM, però a partir d’aquí què més sabem?

Què més sabem sobre el virus d’Epstein-Barr i l’esclerosis múltiple?

  • El virus d’Epstein-Barr és una condició important i necessària per tenir esclerosi múltiple, tanmateix no és suficient.
  • Els factors genètics i ambientals són decisius en l’esclerosi múltiple, tot i que avui encara no se sap de quina manera.
  • El doctor Arroyo explica que el virus d’Epstein-Barr té unes partícules o parts que podrien fer equivocar el nostre sistema immunitari. Això afavoriria l’atac al sistema nerviós central, fet que podria tenir relació amb l’esclerosi múltiple.
  • Actualment, no hi ha vacunes per prevenir el virus d’Epstein-Barr.
  • La companyia Moderna ha començat un estudi per fer una vacuna contra el virus d’Epstein-Barr, que serviria per prevenir l’esclerosi múltiple. Els assajos es troben en fase 1 i es desconeix si aquest estudi arribarà a bon port. En tot cas, una investigació com aquesta necessita entre 12 i 13 anys des que comença fins que arriba la vacuna.
  • Rafael Arroyo detalla que existeix una altra hipòtesi de treball que seria intentar desactivar el virus d’Epstein-Barr del nostre cos.

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!