Dos estudis mostren els beneficis de les teràpies amb cèl·lules mare en persones amb esclerosi múltiple

Un estudi canadenc i un altre nord-americà mostren que les teràpies amb cèl·lules mare són una gran esperança per a les persones amb esclerosi múltiple.

Tot i aquest descobriment, aquesta teràpia encara està lluny de convertir-se en un tractament habitual. Calen més assajos clínics per conèixer el perfil de les persones més adequades per a rebre tractament.
La revista Lancet ha recollit un estudi canadenc realitzat a 24 persones d’entre 18 i 50 anys. Tots tenien esclerosi múltiple; 12 d’ells amb recaigudes i remissions d’EM i 12 amb esclerosi múltiple secundària progressiva, i cap d’ells no havia seguit un control amb medicaments modificadors de la malaltia (FARME). L’objectiu era analitzar el dia a dia dels participants de l’estudi tres anys després. Persones que no haguessin patit recaigudes, cap tipus de lesions cerebrals en les ressonàncies magnètiques realitzades i una manca de progressió en la puntuació de l’escala EDSS.
El tractament incloïa, juntament amb la quimioteràpia, una recollida de les cèl·lules mare dels participants, que posteriorment se’ls retornava per restaurar el sistema immunitari i aturar els atacs al cos. El doctor Mark Freedman, encarregat de dirigir l’assaig, ha subratllat que la mostra de 24 persones era molt petita i que seria necessària una major recerca per reduir els riscos del tractament i per comprendre millor quines persones amb esclerosi múltiple s’aprofitarien dels beneficis.
Set de cada deu participants van assolir l’objectiu. A més, durant el període de seguiment -de mitjana entre 4 i 12 anys- cap dels participants va patir una recaiguda i vuit d’ells van mostrar millores en la seva puntuació en l’escala EDSS set anys i mig després del tractament. Tanmateix, un dels pacients va morir a causa del tractament quimioteràpic.
El segon estudi es va realitzar a 24 persones de Seattle, els Estats Units, que van rebre una alta dosi de medicaments immunosupressors seguit d’un transplantament de cèl·lules mare. Després de 5 anys, set de cada deu no patia recaigudes, noves lesions ni increments a l’escala EDSS. Segons la directora del Servei de Desenvolupament del MS Trust, Amy Bowen, “les teràpies amb cèl·lules mare són una gran esperança per a les persones que tenen esclerosi múltiple, però encara queda molt perquè es converteixi en un tractament habitual. Es necessiten més assaigs clínics per conèixer qui es pot beneficiar del tractament, per desenvolupar procediments més segurs i també per entendre els efectes a llarg termini d’aquest”.
Actualment, la teràpia amb cèl·lules mare en esclerosi múltiple només és aplicable com a últim recurs, en situacions en què els fàrmacs comercials fallen en reduir la inflamació.

Accés al document original:
Research shows longer term benefits from stem cell therapy Disponible a: https://www.mstrust.org.uk/news/news-about-ms/research-shows-longer-term-benefits-stem-cell-therapy

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!