Beneficis de la lactància en dones amb esclerosi múltiple

La llet materna és, sens dubte, el millor aliment infantil que existeix: conté tots els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament del nadó i enforteix el seu sistema immunològic.

Alguns estudis demostren que els nens de dones amb esclerosi múltiple són menys propensos a determinades infeccions.
En la població general, la lactància és recomanable almenys durant els primers 6 mesos de vida, període que pot ampliar-se en combinació amb aliments complementaris fins als 2 anys. En dones amb esclerosi múltiple (EM), no obstant, aquest període pot reduir-se, ja que alguns símptomes propis de la malaltia, com l’entumiment, poden dificultar el procés, i en molts casos és més recomanable reprendre la medicació que seguir lactant.

La lactància materna enforteix el sistema immunitari del nen i redueix les recaigudes de l’EM durant els primers mesos

En general, la majoria de símptomes de l’EM milloren o s’estabilitzen durant la gestació, i és durant el post-part quan poden aparèixer recaigudes o brots, fins en un 40% dels casos. Per això, fins a fa uns anys, la lactància es desaconsellava a aquestes pacients. Tot i això, és important deixar clar que aquest fet es deu a la tornada a la normalitat del sistema immunològic, i que la lactància no hi té cap afectació.

                                                Embaràs amb EM

La lactància seria beneficiosa per a les dones amb EM. De fet, un estudi publicat a la revista Jama Neurology suggereix que el nombre de recaigudes durant els primers mesos és menor si s’alleta el nadó. Alletar el nadó serà recomanable en funció del tractament que segueixi la pacient i la recomanació del neuròleg, ja que no existeix un tractament efectiu per a prevenir els brots després del part.
No obstant, la lactància materna no és recomanable, no obstant, si es prenen esteroides com la metilprednisolona per a una possible recaiguda post-part, ja que poden passar a la llet materna. En aquests casos es pot extreure la quantitat necessària abans del tractament per poder utilitzar la llet al començar-lo. De la mateixa manera, el neuròleg valorarà, segons la severitat de la malaltia, si troba adient mantenir la lactància o si és més important reprendre la medicació per evitar una possible recaiguda.

Accés al document original:
Exclusive Breastfeeding and the Effect on Postpartum Multiple Sclerosis Relapses. Jama Neurology, 2015. Disponible a: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2429941

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!