A quina edat apareix l’esclerosi múltiple?

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia d’adults joves. En l’EM remitent-recurrent els primers símptomes apareixen entre els 20 i 40 anys. L’edat del moment del diagnòstic pot influir en la progressió de l’EM, encara que no és l’únic factor.

Tot i que el diagnòstic d’esclerosi múltiple (EM) pot tenir lloc en qualsevol moment de la vida, és més probable entre els 20 i 50 anys, també segons el tipus d’EM.

L’esclerosi múltiple remitent-recurrent (EMRR) sol aparèixer entre els 20 i els 35 anys, mentre que l’esclerosi múltiple primària progressiva (EMPP) sol començar a 40 anys. D’altra banda, fins a un 10% de les persones amb EM experimenten el seu primer brot abans dels 18 anys.

L’edat d’una persona en el moment del diagnòstic pot influir en la progressió de la malaltia, però no sembla ser l’únic factor. Alguns estudis diuen que l’aparició de discapacitat en l’EM està més associada a l’envelliment de la persona que a l’edat en què va ser diagnosticada.

 L’EM és una malaltia crònica, però no mortal. L’esperança de vida d’una persona amb esclerosi múltiple és gairebé tan llarga com la d’una persona sense la malaltia. La investigació ha fet que l’EM sigui una malaltia cada vegada més controlable i, avui dia, les persones que conviuen amb la malaltia poden tenir una bona qualitat de vida.

Llegeix l’article complet: Com afecta l’edat en l’esclerosi múltiple

Referències:

Connie Brichford & Justin Laube, MD. How Age Affects Multiple Sclerosis Symptoms and Progression. everydayhealth.com 2017

Yeshokumar AK, et al. Pediatric multiple sclerosis. Curr Opin Neurol. 2017; 30(3):216-221.

Liguori M, et al. Age at onset in multiple sclerosis. Neurol Sci. 2000; 21(4 Suppl 2):S825-9

Marrie RA, et al. Effect of comorbidity on mortality in multiple sclerosis. Neurology. 2015 Jul 21;85(3):240-7.

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!