9 preguntes i respostes sobre la nictúria

Les persones que han d’anar al lavabo més d’una vegada entre les 6 i 8 hores recomanades de son poden tenir nictúria. Això es deu a que el cos pot generar massa orina o la bufeta urinària no en pot mantenir la suficient quantitat. Fins i tot, de vegades, poden ser les dues coses. Hi ha múltiples causes. Algunes necessiten tractament mèdic i altres la persona pot gestionar la situació per si sola.

1. Pot ser a causa dels productes líquids que es prenen?
Una de les possibilitats és que es prengui molt de líquid abans d’anar a dormir, per tant, una de les recomanacions és beure menys durant la nit, a més d’evitar la ingesta de líquids o d’aliments diürètics (api, ceba, meló, síndria) al final del dia. Les begudes alcohòliques i que tenen cafeïna s’haurien d’evitar per tal de controlar el símptoma. A més, és recomanable anar al lavabo abans d’anar al llit.
2. Podria ser una infecció?
Una infecció urinària podria provocar haver d’anar al lavabo durant la nit. A més d’incrementar la freqüència de visites al WC, de vegades es pot notar sensació de coïssor a l’orinar, canvi en el color i olor de la orina i fins i tot febre. Amb l’ajuda del metge es pot diagnosticar i tractar la infecció d’orina.
3. Podria ser una qüestió de l’edat?
A més edat, més necessitat hi pot haver d’orinar durant la nit, ja que el cos genera una quantitat inferior d’hormones i els ronyons treballen menys quan es dorm. A més, la bufeta urinària ja no és tan elàstica i la capacitat de retenció d’orina ja no és la mateixa.
Quan s’és més gran, hi ha més possibilitats de tenir problemes de salut que provoquin la necessitat d’anar al lavabo durant la nit. El sexe de les persones també pot influir:
  • Home: Una pròstata augmentada és més habitual en edats avançades. Normalment no és molt greu però pot provocar que la bufeta urinària no es buidi del tot.
  • Dona: Després de la menopausa es generen menys estrògens. Això pot provocar canvis en la zona urinària que facin anar més sovint al lavabo. Les dones que han tingut fills també poden tenir debilitats els muscles de la pelvis.
4. Podrien ser els medicaments?
Alguns medicaments empenyen líquids fora del cos i fan orinar més. És recomanable preguntar al metge si algun dels medicaments que es prenen té aquest efecte. A vegades, es pot solucionar el problema si es prenen aviat durant el matí o amb un canvi de medicaments recomanat pel propi metge.
5. Un problema de son?
De vegades no és la urgència d’anar al lavabo el que fa que la gent s’aixequi a la nit sinó un problema de son. La persona durant la nit es desperta i aprofita per anar al lavabo. Això pot passar si es té la síndrome de les cames inquietes, fogots, dolor crònic continuat, depressió o bé aspectes que provoquen insomni, com estrès, preocupacions o ansietat, tractaments farmacològics. També hi ha una relació entre l’apnea de la son i haver d’anar al lavabo a la nit. Tractar els problemes per dormir normalment també solucionen les situacions d’orina durant la nit.
6. Pot ser algun problema de cor?
Quan el cor no bombeja de manera correcta, el líquid s’acumula. És una situació que es nota especialment en els turmells. Cal destacar però, que existeixen altres causes que poden provocar edema als peus, entre elles el fet que la persona estigui immòbil o tingui mobilitat limitada. Quan la persona s’estira, el cos expulsa el líquid extra, fet que emplena la bufeta urinària i provoca la necessitat d’aixecar-se. Una bona manera de controlar la inflamació és mantenir els peus aixecats durant el dia o portar mitjons compressors. 
7. Podria ser alguna cosa més?
Caldria visitar un metge si s’ha intentat resoldre el problema però no s’ha produït una millora. Els següents problemes mèdics poden causar que la bufeta urinària retingui menys orina de la que seria recomanable:
  • Càncer de bufeta
  • Càncer de pròstata
  • Bufeta hiperactiva 
  • Cistitis intersticial 
  • Embaràs
  • Obesitat
D’altra banda, les condicions que provoquen que el cos generi massa orina són:
  • Diabetis
  • Diabetis insípida 
  • Insuficiència renal 
  • Malalties neurològiques com Alzheimer i Parkinson
Si la persona afectada té un problema subjacent de salut i pot ser tractada, podria desaparèixer el problema urinari. Però és recomanable que hi hagi medicació que ajudi a solucionar-ho.
8. Quins altres problemes pot ocasionar?
Aixecar-se a la nit per anar al lavabo pot donar problemes durant tot el dia, com per exemple una manca de concentració, somnolència diürna, dificultats en la memòria, fatiga, alteracions en l’estat d’ànim, etc.
La nictúria en persones grans pot augmentar la possibilitat de caure i que es trenquin els malucs.
9. Quina és la millor manera de preparar una visita?
La opció recomanada és fer un diari miccional on quedin registrades les begudes que es prenen i anotar també a quina hora s’orina i si se’n fa molta o poca.
El doctor voldrà saber:
  • Com es dorm
  • Si la persona està cansada durant el dia
  • Quins medicaments pren
  • Altres símptomes que tingui

 
 
 
 
 
 
 
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!