Recupera la xerrada informativa de drets socials i laborals

Com aconseguir el certificat de discapacitat? Quins ajuts hi ha per mantenir l’autonomia personal? Com se sol·licita una prestació per incapacitat laboral?

El 22 de desembre la treballadora social de la Fundació Esclerosi Múltiple, Mònica Delgado, i l’advocat laboralista del Col·lectiu Ronda, Miguel Arenas, van fer una xerrada informativa per resoldre els principals dubtes que tenen les persones amb esclerosi múltiple quan han de demanar prestacions.

A continuació pots veure el vídeo. També resumim els principals punts que van tocar.

Certificat de discapacitat

Parlem de discapacitat quan existeixen limitacions en l’àmbit físic, cognitiu, emocional i social derivades de la simptomatologia de la malaltia. El certificat de discapacitat és un reconeixement oficial que s’obté quan aquestes limitacions són valoradores amb un grau igual o superior al 33% (en una escala que va del 0 al 100%).

Reconeixement de la dependència

Hi ha persones que, a conseqüència de les limitacions que comporta l’esclerosi múltiple, necessiten atenció per part d’algú altre per dur a terme les activitats de la vida diària. Aquestes persones poden sol·licitar el reconeixement de la seva situació de dependència i així accedir a serveis i prestacions per tal de mantenir la seva autonomia. Alguns d’aquests ajuts són, per exemple, un servei d’atenció domiciliària o una prestació per cures en l’entorn familiar.

Incapacitat permanent laboral

De vegades, alguns símptomes de l’esclerosi múltiple que no permeten treballar. En aquest cas, la persona té una baixa mèdica. Si la situació es manté en el temps i no pot continuar desenvolupant la seva feina habitual, es pot sol·licitar una incapacitat permanent laboral. Per això, cal complir un mínim d’anys cotitzats i un equip mèdic valora la possibilitat de reincorporació o, si aquesta no és possible, atorga la incapacitat permanent i s’obté una pensió vitalícia.

Jubilació a partir dels 56 anys

Miguel Arenas va explicar que la reforma de pensions que acaba d’aprovar el govern afecta la jubilació de les persones amb EM. Una persona amb EM que pugui acreditar que ha treballat durant 15 anys amb una discapacitat del 45% té la possibilitat de jubilar-se a partir dels 56 anys. Per això, va insistir, és important tenir el certificat de discapacitat des del moment del diagnòstic.

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!