Més important la prevenció que tenir EM en la covid-19

L’experiència fins ara amb el coronavirus indica que les persones amb EM no tenen més risc de contagi ni pitjor pronòstic

La Jornada del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple que va organitzar Esclerosis Múltiple España i que va reunir bona part de les entitats d’esclerosi múltiple de l’estat es va centrar en la covid-19 i el que ha suposat des de diversos punts de vista. Els neuròlegs Alfredo Antigüedad, Xavier Montalban i Rafael Arroyo van tractar la qüestió, si bé els dos primers es van focalitzar més en el coronavirus, mentre que el doctor Rafael Arroyo va explicar els nous tractaments que tindrà l’EM properament.

Coronavirus i Esclerosi múltiple

Els doctors van explicar que encara hi ha molta incertesa i que encara sabem molt poc sobre la covid-19 però van remarcar que el més important és adoptar mesures de prevenció. Van explicar que pel que s’ha vist durant aquests mesos no sembla que tenir esclerosi múltiple suposi un pitjor pronòstic davant el coronavirus ni tampoc que pel fet de prendre alguns tractaments es tingui més risc de contraure’l. De moment,  és el que s’infereix de les dades i els registres però no hi ha una certesa absoluta.

El que sí va deixar clar el doctor Antigüedad és que no es pot permetre que una situació conjuntural com és la crisi del coronovirus  tingui conseqüències en la discapacitat dels pacients per haver deixat els tractaments o per no haver rebut el tractament neurorehabilitador adequat.

Nous fàrmacs en esclerosi múltiple

Durant la conferència, el doctor Rafael Arroyo va parlar dels nous fàrmacs d’esclerosi múltiple que arribaran al llarg de l’any. Va citar l’ozanimod (Zeposia), que s’utilitza per a l’EM remitent-recurrent i que l’Agència Europea del Medicament acaba d’aprovar. També es va referir al siponimod (Mayzent) per l’esclerosi múltiple secundària i l’EM remitent-recurrent. Aquest tractament va ser aprovat a principis d’any per l’Agència Europea del Medicament, i l’ofatumumab, també per a l’EM remitent-recurrent. Una de les novetats és un tractament per a l’EM pediàtrica, el fingolimod,  que actualment ja existeix per a adults però fins ara no s’administrava a menors 18 anys. D’altra banda, el doctor va explicar que l’assaig de la biotina, per l’EM progressiva, ha fracassat atès que no ha estat eficaç.

Les connexions en temps de coronavirus

Durant la jornada es va subratllar la importància de les connexions en l’esclerosi múltiple sempre i més en temps de coronavirus. Així ho va destacar la fisioterapèuta de la Fundació Esclerosi Múltiple de Madrid, Laura Garcia, que va remarcar l’esforç que han fet les entitats per oferir la neurorehabilitació de forma telemàtica i no permetre que les persones amb EM s’aïllessin més en ple confinament.

D’altra banda, la psicòloga de l’Associació d’EM del Baix Llobregat, Sandra Sánchez, va explicar que aquesta crisi ha ensenyat a persones amb EM a demanar ajut i va emfasitzar la necessitat de començar l’adaptació a la nova vida post confinament, amb totes les mesures de precaució. En aquest sentit, va deixar clara la importància, ara més que mai,  d’utilitzar suports si hi ha problemes de mobilitat, atès que si algú cau a terra les persones que l’ajudin poden contagiar-li la covid-19.

Si t’ho vas perdre, mira el vídeo de la jornada

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!