La construcció de reserva cognitiva: una forma de prevenir disfuncions cognitives en afectats d’esclerosi múltiple
Publicat el
19-01-2016
L’estimulació de la ment és important per enfortir les habilitats cognitives i memorístiques. Quan ens fem grans el cervell tendeix a perdre agilitat, però se sap que si al llarg de la vida s’ha treballat per enriquir la complexitat cerebral també s’haurà aconseguit augmentar la resistència a desenvolupar disfuncions cognitives. Un estudi publicat recentment revela noves dades sobre el concepte de “reserva cognitiva” en afectats d’esclerosi múltiple (EM).
Què és la reserva cognitiva? A grans trets, la reserva cognitiva es defineix com l’enriquiment intel·lectual que una persona ha acumulat al llarg de la seva vida a través de diferents activitats formatives, culturals, d’oci, etc.
Investigacions recents indiquen que les persones amb un nivell de reserva cognitiva més elevat, gràcies al seu estil de vida saludable i enriquidor a nivell intel·lectual, estan més protegides davant l’avanç del dèficit cognitiu.Tot i que la construcció d’una bona reserva cognitiva no pot deturar els dèficits cognitius que poden aparèixer en patologies neurodegeneratives com l’EM, sí que és un factor de protecció que pot fer alentir la seva progressió. Així doncs, la reserva cognitiva és una capacitat cognitiva i intel·lectual que s’acumula al llarg de la vida mitjançant coneixements culturals, participació en activitats de lleure que requereixin l’intel·lecte (com per exemple, la lectura, l’escriptura, l’estudi d’idiomes, els escacs, els nous aprenentatges, els puzles, els sudokus o la meditació), així com la participació en activitats lúdiques que fomentin la psicomotricitat (com ara fer esport, anar al gimnàs o sortir a ballar). Totes aquestes activitats potencien la plasticitat i la connectivitat de les xarxes neuronals. L’estudi Existeix molta literatura mèdica sobre les diferències cognitives existents entre gent afectada d’EM i gent que no pateix la malaltia. Fins ara, però, no s’havia realitzat cap estudi que comparés les activitats de les persones amb i sense EM pel que fa a la reserva cognitiva. L’estudi “Reserve-building activities in multiple sclerosis patients and healthy controls”, publicat a BioMed Central Neurology l’agost de 2015, tenia per objectiu investigar fins a quin punt la reserva cognitiva podia tenir incidència en el procés vital de les persones afectades d’EM, especialment pel què fa en estadis inicials de la malaltia, quan s’està en més disposició de prevenir el seu avanç. L’estudi descriu les diferències entre les activitats que es duen a terme durant el transcurs de la malaltia però també en etapes prèvies (com per exemple, durant la infantesa) entre persones amb EM i persones sense EM. Els resultats indiquen que, malgrat que existeixen moltes variables a tenir en compte, al llarg de la seva vida les persones afectades d’EM tendeixen a realitzar menys activitats de construcció de reserva cognitiva que les persones sense EM. La mirada posada en el futur Algunes dades concretes que s’extreuen de l’estudi mostren que els afectats d’esclerosi múltiple recurrent-remitent (EMRR) han llegit menys que les persones no afectades, o que els afectats d’esclerosi múltiple secundària progressiva (EMSP) han realitzat activitats laborals menys adequades per a la construcció de reserva cognitiva. Una altra dada de l’estudi senyala que els afectats d’EM miren més hores de televisió de mitjana; cal tenir en compte que mirar la televisió no és una activitat que construeixi reserva cognitiva i que, a més, redueix la quantitat de temps disponible per realitzar altres activitats de reserva cognitiva.
Tot i que és molt difícil establir una causalitat sense més investigacions prospectives, els autors de l’estudi suggereixen que mai no és tard per realitzar un canvi en l’estil de vida, i que les activitats de construcció de reserva cognitiva només ocupen un temps limitat del nostre dia a dia.Actualment, a l’Hospital de dia Miquel Martí i Pol de Lleida s’ha iniciat un programa multicèntric per promocionar la reserva cognitiva. El tractament es realitzarà durant sis mesos i es durà a terme juntament amb la Fundació Esclerosi Múltiple Madrid (FEMM), la Fundació Basca d’Esclerosi Múltiple (ADEMBI) i l’Associació Balear d’Esclerosi Múltiple (ABDEM). Els afectats d’EM interessats a treballar aquest aspecte poden consultar un professional especialitzat perquè els aconselli sobre quines són les activitats més adequades en el seu cas. Accés a la font original: Preventing future cognitive decline http://www.msra.org.au/ Disponible a: http://www.msra.org.au/preventing-future-cognitive-decline Reserve-building activities in multiple sclerosis patients and healthy controls: a descriptive study http://www.biomedcentral.com/ Disponible a: http://www.biomedcentral.com/1471-2377/15/135
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!