Guia sobre hàbits saludables i esclerosi múltiple

La FEM edita una guia que aborda aspectes com l’alimentació o les relacions socials perquè les persones amb EM tinguin la màxima qualitat de vida

Guía de Hábitos saludables para personas con EM

La nostra qualitat de vida també depèn de nosaltres i del nostre estil de vida. Aquesta guia aborda la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple des de múltiples aspectes i sempre relacionats  els símptomes que es puguin tenir de la malaltia. L’objectiu és aconseguir sentir-nos bé i que l’esclerosi múltiple no domini la nostra vida.

Aspectes emocionals

La guia proposa nous hàbits basats en la gestió de les emocions i recomana compartir, aprendre a expressar les emocions, combatre l’angoixa i l’estrès i tenir en compte les alteracions cognitives, que és un dels símptomes de l’esclerosi múltiple.

Alimentació

La millor dieta és una dieta sana. En aquest sentit es posa l’accent en el consum de llegums, de fruites de tots els colors, d’antioxidants i fibra. Evidencia també la importància de la vitamina B6 i recomana els cereals integrals. En aquest aspecte es tracta la disfàgia, que afecta a algunes persones amb EM.

Descans i el son saludable

Hi ha múltiples aspectes que poden afectar a les persones a l’hora de descansar: des de sopars pesats i abundants fins a la temperatura, la llum, els sorolls o les tablets. La guia et proposa un seguit aliats per aconseguir dormir bé i descansar.

Activitat física i esport

Quin és el millor esport per a les persones amb esclerosi múltiple? N’hi ha molts que poden ser adequats de de simplement caminar fins a la marxa nòrdica, la natació, els exercicis de sol pèlvic, el pilates, el tai-chi o el ioga. És important elegir una activitat que ens motivi, ja sigui individual o en grup i adaptar-la a les nostres habilitats i capacitats de cada moment. La clau és conèixer el nostre cos i tenir present que l’exercici físic ens ajuda en aspectes com la depressió, el benestar cardiovascular o la reducció de la fatiga, entre d’altres.

Temps d’oci i relacions socials

Moltes vegades l’EM ens impedeix seguir el ritme de trobades amb amics, sortides i d’oci que teníem abans de la malaltia. La malaltia implica saber conviure amb la imprevisió i saber gestionar la fatiga. Et donem alguns consells a l’hora de viatjar amb EM i et proposem webs i rutes de turisme accessible.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!